Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/selectie_rekrutering1_79_klein.jpg
Tip

Efficiënter naar werk zoeken? Dat doe je zo!

Schuim je dagelijks het internet af naar passende vacatures? Uren gaan voorbij terwijl je naar het computerscherm staart en je jezelf afvraagt "zal ik in aanmerking komen voor deze job? Wanneer zullen ze mij iets laten weten?". "Waarom hebben ze niet voor mij gekozen?", is allicht een vraag die bij je opkomt wanneer je (alweer) een lege mailbox aantreft, of wanneer je een vriendelijk sorry-u-bent-niet-weerhouden bericht heeft ontvangen.

Onzekerheidsgevoelens, machteloosheid en twijfels nemen de bovenhand en uiteindelijk blijf je achter met de handen in het haar. En toch zijn er dagelijks mensen die een nieuwe professionele uitdaging aangaan of die hun carrière een verfrissende wending geven. Hoe? Door op de juiste manier naar werk te zoeken. Lees hier 10 tips van onze coaches waarmee je je zoektocht naar werk optimaliseert.

Tip 1: bereken de efficiëntie van jouw huidige aanpak

Hoeveel tijd heb je al gespendeerd aan het zoeken naar vacatures? Dagen, weken of maanden? Deel het aantal uren van de afgelopen maand door het aantal sollicitatiegesprekken dat je in deze periode hebt gehad. De uitkomst van deze rekensom is jouw persoonlijke statistiek "zoekuren per gesprek". 
Niet tevreden met jouw rapport? Ga dan alvast met onze tips aan de slag om betere cijfers te behalen. Is de uitkomst niet alarmerend? Stel jezelf dan de vraag waarom je nog geen job te pakken hebt.

Tip 2: zet jouw USP in de arbeidsmarkt

Een unique selling proposition (USP) is een unieke eigenschap van een product waarmee het zich onderscheidt van andere, vergelijkbare producten. Hoe verschil jij van andere sollicitanten? Welke troeven gooi jij in de strijd voor die ene job? Zet jouw USP zichtbaar op de arbeidsmarkt en maak een opvallend verschil tussen de andere kandidaten.

Tip 3: mindmap your industry

Ga na over welke vaardigheden en talenten je beschikt en welke bedrijven (in uw omgeving) op zoek zijn naar mensen zoals jou. Zorg voor een uitgebouwd netwerk waarmee je in contact kan komen met deze bedrijven of met hun rekruteringspersoneel.

Tip 4: schakel jouw netwerk in

Slechts een miniem aandeel van al het beschikbare werk en openstaande vacatures, wordt werkelijk gepubliceerd. Hoe geraken deze jobs dan ingevuld? Onder andere door netwerken. Stanley Milgram schreef het al in 1967, "iedereen is in 6 stappen met elkaar verbonden" (6 degrees of separation). 
Schakel jouw netwerk in en je hebt meteen extra ogen die mee uitkijken naar een passende job, of die jou kunnen connecteren met interessante contacten. Denk aan vrienden, familie, kennissen, familie van vrienden, buren, oud-collega's, oud-leerlingen enzovoort. Netwerken is een werkwoord en vraagt dus behoorlijk wat energie. Tijd voor actie!

Tip 5: gebruik sociale media

1 op de 3 werkgevers gebruiken sociale media om personeel aan te werven en 69% van de werkgevers heeft al potentiële werknemers geweigerd op basis van wat er op hun sociale netwerksites stond. Deze cijfers leren ons dat sociale media onontbeerlijk zijn bij de zoektocht naar werk, maar dat je er beter voorzichtig en alert mee om gaat. Sociale media zoals LinkedIn zijn ideaal om jouw professioneel netwerk uit te breiden, om up-to-date te zijn over de hot topics bij jouw favoriete bedrijven en om vacatures op te zoeken.

Tip 6: kom buiten

Heeft het virtuele speurwerk jou nog niet het gehoopte resultaat opgeleverd? Ga dan naar buiten en ontdek andere ontmoetingsplaatsen zoals jobevents of opendeurdagen. Schenk aandacht aan reclame langs de weg, advertenties aan ramen of jobalerts op bedrijfswagens.

Tip 7: neem zelf initiatief

Is de functieomschrijving onduidelijk? Lijkt de vacature onvolledig? Contacteer het bedrijf voor meer informatie en kom meer te weten over (de belangrijkste) selectiecriteria. Heb je je kandidatuur verzonden, maar heb je nog geen reactie ontvangen? Contacteer dan het bedrijf of de rekruteerder voor feedback. Is jouw kandidatuur bij de juiste persoon terechtgekomen? Wat zijn hun bevindingen? Wat waren de indrukken over jouw kandidatuur?

Tip 8: solliciteer spontaan

Geen openstaande vacatures bij jouw favoriete bedrijven? Wacht niet, solliciteer spontaan! Vertel in een aantrekkelijke motivatiebrief over welke competenties en talenten je beschikt en wat jij voor de werkgever kan betekenen. Leg uit wat jou aanspreekt in het bedrijf en waarom jij precies bij hen wil werken. Volg jouw spontane sollicitaties op!

Tip 9: herbekijk jouw jobdoelwit

Hoe zijn de tewerkstellingsperspectieven voor de functies waarvoor je solliciteert? Hoe ziet de sector er uit op de arbeidsmarkt? Zijn er voldoende passende of interessante vacatures? Het kan zinvol en verhelderend zijn om jouw jobdoelwit te herbekijken en om na te gaan of je voor de juiste functies solliciteert.

Tip 10: schakel de hulp in van professionals

Een sterk cv opstellen, een overtuigende motivatiebrief neerpennen, jouw troeven uitspelen, gebruik maken van sociale media, netwerken,...je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Schakel de hulp in van professionals die je coachen naar een passende job!

Ben je al werkend, maar op zoek naar iets nieuw? Of je wil graag terug uitdaging vinden in jouw huidige job? Bekijk ons aanbod in Loopbaanbegeleiding

Ben je werkzoekend en wens je graag coaching in jouw zoektocht naar een gepaste job? Bekijk dan hier ons aanbod in trajectbegeleiding en jobcoaching.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor