Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/company%20match.jpg
Inzicht

Een goede company match beïnvloedt jouw werkgeluk positief

Werkplekgeluk gaat niet enkel om het inzetten van je talenten. Je wil echt floreren en dat doe je in een omgeving die echt klikt met wie jij bent. In een reeks van 3 artikelen gaat loopbaancoach Anouk Smets op zoek naar elementen die je werkplekgeluk sterk beïnvloeden én vertelt ze hoe ze in een loopbaancoaching hiermee aan de slag gaat. Naast het inzetten van talenten als sleutel tot voldoening en welbevinden en het belang steeds jezelf te kunnen zijn, ook op het werk, verkent Anouk in onderstaand artikel hoe belangrijk waarden en een goede company match zijn voor het vinden van werkplekgeluk.

Waarden en normen

Waarden zijn idealen en overtuigingen die we hanteren. Ze vormen de ruggengraat van ons gedrag en onze beslissingen. Sommige waarden zijn mensgericht (bv. behulpzaamheid, respect, beleefdheid, loyaliteit, …) en andere zijn dan weer eerder taakgericht (bv. discipline, autonomie, proactiviteit, veiligheid, …). Ieder van ons heeft een vlammetje dat heel duidelijk laat voelen welke waarden wij belangrijk vinden. Voor ieder individu is dit een andere combinatie.

In de praktijk vertalen we onze waarden naar normen: gedragsregels waar we onszelf en anderen aan houden. Wie bijvoorbeeld de waarde “eerlijkheid” belangrijk vindt, maakt er voor zichzelf een regel van om altijd zo eerlijk mogelijk te zijn naar anderen toe. En tegelijkertijd zal die persoon ook verwachten dat anderen even eerlijk zijn.

Welke waarden vind jij belangrijk? 
Kan je er drie of misschien zelfs vijf noemen die voor jou cruciaal zijn om je goed in je vel te kunnen voelen?

Energie putten uit waarden

Een werkomgeving of een job die de waarden aanspreekt die jij belangrijk vindt, helpt je om je motivatie en energie te vinden. Er wordt immers van jou gevraagd om dingen te doen die jij zelf ook belangrijk en nastrevenswaardig vindt. De taken die je dan doet en de manier waarop je ze uitvoert, gaan je minder energie kosten. Je voelt immers een diepere motivatie van binnenuit omdat het in lijn ligt met hoe jij in het leven wil staan.

In je werkcontext is het belangrijk dat de waarden van de organisatie geen dode letter zijn. Je wil ervaren dat de waarden worden omgezet naar normen en dat de normen gehandhaafd worden. Een bedrijf dat zegt mensgericht te zijn en ook effectief een warm contact met je onderhoudt wanneer je in ziekte bent, voelt ook echt aan als mensgericht. En als op jouw werkvloer de norm heerst dat problemen en frustraties eerlijk binnen het team besproken worden zal je merken dat het vertrouwen inboezemt wanneer je leidinggevende collega’s aanspreekt op achterklap of roddels. Zo merk je dat de waarde “transparantie” echt wordt nagestreefd.

Merk je dat er een inconsistentie zit tussen de waarden, de normen en de handhaving ervan, dan zal je merken dat er iets knaagt. Je voelt dan dat jouw waarden op die manier niet beantwoord worden. Je wil op je werkplek je waarden dus niet alleen gerespecteerd, maar ook gereflecteerd zien om er echt energie uit te kunnen putten.

Welke waarden en normen apprecieer jij in jouw organisatie? 
Wanneer voel jij je helemaal gerespecteerd en gezien? 
Wat zijn waarden en normen waar jij energie uit kan putten op moeilijke momenten?

Botsende waarden

Als je je job met hart en ziel uitoefent maar je werkgever houdt er heel andere waarden (of normen) op na, dan zal je merken dat je vlammetje het moeilijker krijgt. Een klassiek voorbeeld zijn verpleegkundigen die de patiëntenzorg zien afnemen omwille van tijdsdruk en beddenbeheer in het ziekenhuis. Of een verkoper die koste wat het kost zijn sales targets moet zien te behalen, zelfs al verkoopt hij daardoor dingen die zijn klanten niet nodig hebben en schaadt hij hun vertrouwen op die manier.

Niets is zo lastig en energierovend als dingen doen die tegen je waarden in gaan. Een waardenbotsing veroorzaakt stress en een onbehaaglijk gevoel dat zegt dat je daar niet helemaal op je plaats zit. Ken je de gouden kooi? Die geeft meestal aan dat jouw vlammetje je duidelijk zegt dat er een waardenbotsing is, maar dat je nog twijfelt omdat er nu eenmaal andere – vaak praktische – voordelen verbonden zijn, zoals loon, anciënniteit, afstand woon-werkverkeer, vriendschap, maar vaak ook simpelweg je eigen comfortzone.

Jij bent baas

Er zijn talloze redenen waarom mensen blijven zitten in een werksituatie die niet gelukkig maakt. In eerste instantie kunnen we vooral veel praktische bezwaren aanhalen, maar als je een beetje dieper graaft, komen we vaak uit op drie hindernissen:

  • angst (om te veranderen, om je mening te uiten, om teleur te stellen, …)
  • onwetendheid (wat kan ik dan wél doen, hoe pak ik dat aan, …)
  • motivatie (heb ik de energie om dit aan te pakken, wat wil ik dan wél, …)

Zelfs al gaan hier heel lastige emoties mee gepaard, jij bent nog altijd de baas. Angst kan je tegengaan door in kaart te brengen wat je kan en wil doen. Onwetendheid door in gesprek te gaan en informatie te verzamelen. Motivatie krik je op door je waarden aan te spreken en je vlammetje aan te wakkeren.

Voel je dus dat je talenten niet worden aangesproken? Speel je een rolletje op je werk in de hoop dat je erbij kan blijven horen? Behandelen je werkgever of collega’s je niet zoals jij wil behandeld worden? Of heb je het gevoel dat wat jij dagdagelijks doet niet echt een verschil maakt? Blijf dan niet bij de pakken neerzitten en onderneem acties waar jij wél grip op hebt!

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Je bent goed zoals je bent

Waarom je niet de beste versie van jezelf MOET worden

Inzicht

In onze huidige samenleving wordt alles gepresenteerd als maakbaar. Je maakt je eigen geluk. Succes is makkelijk te verdienen. Gezondheid is een stappenplan dat je uit een tijdschrift plukt. Om de beste versie van jezelf te worden hoef je slechts de juiste tools te gebruiken. Daarna is het een kwestie van hard werken en niet opgeven. Maar moeten we echt op zoek naar de beste versie van onszelf? Aan het woord Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. Ontdek hier haar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor