Het verlies van een job is meer dan een job verliezen
Onze outplacementcoaches krijgen wel eens de vraag hoe het komt dat er in deze tijden van arbeidsmarktkrapte toch nog zoveel mensen in outplacementbegeleiding zijn. Voor velen lijkt het eenvoudig: je verliest je job, er staan duizenden werkgevers te wachten op nieuw talent, dus je gaat meteen terug aan de slag. 1+1=2. Of niet? Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-out coach, licht toe.
Het verlies van een job is vaak veel meer dan het verlies van een job. Het is het verlies van een perspectief, een toekomstbeeld, een verwachting. Het is het verlies van de sociale contacten met mensen waar je voordien dag in dag uit mee samen werkte, waar je vaak lief en leed mee deelde. Het is het verlies van een bepaalde routine, van de manier waarop je weken werden ingevuld en gestructureerd. Het is het verlies van zelfwaardegevoel en identiteit. Het is het verlies van de persoon die jij was in die context. En waarschijnlijk nog veel meer.
Het verwerken van een ontslag lijkt daarom heel erg op rouwverwerking. Elk rouwproces is uniek. Geen twee medewerkers ervaren hun ontslag op dezelfde manier, zelfs niet als ze uit dezelfde herstructurering komen. Veel heeft te maken met wat die job voor iemand betekende. De schaduw valt enkel waar er zon is, verdriet is de keerzijde van de betrokkenheid, de warmte, het plezier,.. die we gevoeld hebben. Net zoals een rouwproces moeilijker is als je een hechtere relatie met een persoon had of als je iemand al langer kende, is de verwerking van jobverlies moeilijker als je meer betrokken was op je job of er veel mooie herinneringen aan hebt. En ook hoe langer je loopbaan bij de werkgever, hoe meer je hebt meegemaakt, … hoe moeilijker de verwerking.
Daarom zal de ene persoon al een contract getekend hebben nog voor alles bij zijn/haar vorige werkgever is afgerond, terwijl de ander een jaar de tijd nodig heeft om boosheid en verdriet te kanaliseren, om alles te kunnen plaatsen, om terug aan zelfvertrouwen te winnen, om vorm te geven aan een nieuw toekomstbeeld.
Wil je hierover verder van gedachten wisselen?
Aarzel niet en contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

50+ op de arbeidsmarkt
Dat 50-plussers heel wat te bieden hebben op de arbeidsmarkt, weten we bij
Skill BuilderS maar al te goed. Toch ondervinden onze coachees elke dag opnieuw heel wat vooroordelen van werkgevers. Er leven blijkbaar onzekerheden en vragen m.b.t. hun employability.
Midden oktober organiseerde onze coach Heleen Claus een fysieke workshop waar een groep '50-plussers op zoek naar werk' met elkaar in gesprek gingen.
Waarom kost het de 50-plusser vaak onnodig veel tijd en moeite om een job te vinden?

Geslaagde HR Summit 2023
26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent.
De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière.

Aan de slag als oudere werknemer? So What?
Voor het overgrote deel van de werknemers heeft ontslag een grote impact. Velen onder ons identificeren zich met hun job, en dus voelt ontslag vaak aan alsof er letterlijk een deel wordt weggesneden. Je verliest niet alleen je dagelijkse routine, maar ook je financiële zekerheid en bovendien de collega’s waarmee je vaak jarenlang vele uren per week lief en leed deelde. Vooral de niet-meer-zo-piepjonge medewerkers hebben doorgaans een lange anciënniteit. Dertig tot veertig jaar geleden was het trouwens heel gewoon om je leven lang bij dezelfde werkgever te blijven. Dan slaat ontslag nog diepere wonden. Zijn de kansen op werk na je vijftigste miniem? Kan een outplacementtraject de kans op een nieuwe job, ook na je vijftigste, vergroten? Jens Van Mol, Managing Partner bij Skill BuilderS, gaat hier dieper op in.