Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/banner-loopbaanbegeleiding.png

Blog: Loopbaanbegeleiding

Weet jij waar je naartoe werkt in je leven? En in je professionele carrière? Zonder doel geen motivatie en zonder motivatie geen doel. We zijn allemaal op zoek naar 'werk-plek-geluk'. Maar misschien heb je begeleiding nodig om de juiste weg in je carrière in te slaan. Wellicht heb je al eens gehoord van loopbaanbegeleiding. Maar wat is dat precies? 

 

Wat wil je bereiken?

Dat ene vraagje “Wat wil je bereiken?” brengt vaak stilte mee, ook in coachings van de loopbaanbegeleiders van Skill BuilderS. Mensen lijken niet meer te durven dromen. Hoe vaak horen coaches niet “Ik zal wel zien wat er op mijn pad komt…”.  Wachten op wat er komt zet geen zoden aan de dijk. Stel jezelf een doel en zet de bakens uit!

Wanneer je geen voldoening meer haalt uit je werk. Hou er dan rekening mee dat je altijd opnieuw kan beginnen. 'Je kan altijd opnieuw beginnen'. Laat deze stelling eens helemaal heerlijk door je heen gaan. Wat gebeurt er dan? Kan je dat idee in het hier en nu omarmen? Of gaan er direct allerlei stemmetjes druk vergaderen of dit echt wel mogelijk is? En gaan er alarmbellen af, die je waarschuwen voor valse informatie? Onthoud dan dit: Je kan elk moment in je leven herstarten: hoe moeilijk het ook lijkt. Hoe doe je dat? Door te zoeken naar je eigen 'why'.

0

Loop-baan: een term uit de 16de eeuw

Voor de oorsprong van het woord 'carrière' moeten we teruggaan naar het Latijn. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk. Ondertussen beschouwen we een loopbaan als “het vrijwel ononderbroken geheel van iemands actieve leven". Hoe kijk jij aan tegen jouw loop-baan?

0
Loop-baan
67-33
midden

Moeten we op zoek naar de beste versie van onszelf?

In onze huidige samenleving wordt alles gepresenteerd als maakbaar. Je maakt je eigen geluk. Succes is makkelijk te verdienen. Gezondheid is een stappenplan dat je uit een tijdschrift plukt. Om de beste versie van jezelf te worden hoef je slechts de juiste tools te gebruiken. Daarna is het een kwestie van hard werken en niet opgeven. Maar moeten we echt op zoek naar de beste versie van onszelf? 

0
Moeten we de beste versie van onszelf worden?
67-33
midden

When life gives you lemons, 
add a little gin and tonic

Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. When life gives you lemons, add a little gin and tonic. Het zijn slechts twee voorbeelden van het soort quotes die alomtegenwoordig  zijn. En eigenlijk komen ze allemaal neer op het volgende: we hebben ons geluk zelf in de hand. Fantastisch toch! Of niet? Wat als ik niet meer weet in welke doos op zolder ik mijn slingers heb opgeborgen? Of wat als ik het recept voor gin-tonic niet ken? Wat dan? Saskia Poelmans, psycholoog burn-out begeleiding, geeft antwoorden op de vraag 'Hebben we ons geluk zelf in de hand?'.

Warmte overbrengen via digitale verbinding?

In elke vorm van coaching staat de warmte voor je coachee centraal. Het aanvaarden van je coachee als persoon in al zijn sterktes en valkuilen is het vertrekpunt van een succesvol begeleidingstraject. Hoe gebeurt dit dan bij online coaching? Welke impact heeft de digitale beweging op het coachen en hoe ervaart de coach dit zelf? 

0
Gin tonic
67-33

Stop met ronddraaien in cirkels

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Hoe vind jij het antwoord om te kunnen vertragen en meer in het moment te leven? Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, deelt haar inzichten.

0
Ronddraaien in cirkels
67-33
midden

Cadeaus komen soms in vermomming

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Vaak worden uitdagende situaties, zoals ziekte of crisis, niet direct als 'cadeaus' ervaren vanwege de pijn en het lijden dat ze met zich meebrengen. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert? 

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

0
Cadeaus in vermomming
67-33
midden

Comfortabel met je talenten

Praat jij makkelijk over je talenten? Kan je ze snel benoemen? Sta jij af en toe wel eens stil om te ontdekken wat je talenten exact zijn? Tja,... jezelf talenten toewijzen, dat is niet gemakkelijk.

Maar hoe komt dat toch? Waarom vinden we het evidenter om anderen een pluim te geven, maar staan we met onze mond vol tanden wanneer we onze eigen talenten moeten opsommen? Onthoud vooraleer je verder leest: niemand is perfect en het leven is geen wedstrijd. Leer je talenten kennen en leer er je op je gemak bij voelen.

Uit je comfortzone!

Het is er veilig. Warm. Gezellig. Comfortabel. Gemakkelijk. Vanzelfsprekend. En eigenlijk gewoon best wel aangenaam om te vertoeven. We zouden deze zone ook kunnen benoemen als een zone waarbij we geen angsten ervaren en alles vrij stabiel is.

We hebben het gevoel dat we controle hebben over het “leven”. Beschrijven we jouw volgende reisbestemming? Of een plaats waar we allemaal graag zijn, waar we ons misschien wel het merendeel van ons leven bevinden: de comfortzone

0
Comfort zone
67-33

Wat bepaalt jouw werkgeluk?

Zeggen dat werkplekgeluk belangrijk is, is open deuren intrappen. We beamen het allemaal, en toch weten we vaak helemaal niet hoe we eraan moeten beginnen om gelukkiger te worden in onze loopbaan. Welke elementen beïnvloeden nu precies dat werkplekgeluk? Hoe kan je hiermee effectief aan de slag gaan in een loopbaancoaching?

0
Werkplekgeluk
67-33
midden

Gaan werkdruk en werkgeluk hand in hand?

Werkdruk zorgt voor stress en past dus niet aan de zijde van werkgeluk. Toch blijkt uit studies dat een zekere werkdruk net bijdraagt tot werkgeluk. Een groot deel van het werkgeluk wordt namelijk bepaald door een goede ‘flow’. En in een flow kom je alleen als je wordt uitgedaagd, oftewel positieve werkdruk ervaart. 

Wat is de juiste Flow?

Ken je het gevoel dat je zo volledig opgaat in een bepaalde opdracht voor je job dat je alles om je heen lijkt te vergeten? Alsof er ineens, zonder dat je het door hebt, 2 uren voorbijgevlogen zijn? Je bent zo gefocust en geïnspireerd waarbij je ook niet het gevoel hebt dat je er moeite voor moet doen, alsof het allemaal vanzelf gaat. Dat gevoel wordt ook ‘flow’ genoemd.

Hoe geraak je nu juist in die flow? Dit hangt allemaal af van de ‘uitdaging’ en de ‘vaardigheid’ van de taak. Als de uitdaging groot is en je voelt je niet vaardig in de taak, dan zal je voornamelijk stress en angst ervaren. Daarentegen kan het ook zijn dat de uitdaging eerder klein is en je eerder sneller verveeld zal geraken. 

Groei, bloei en straal

Groeien. We doen het op allerlei manieren. In de hoogte, in de breedte, groeien in je persoonlijk leven, groeien in je carrière maar ook - en misschien wel de allerbelangrijkste - ... mentaal groeien. Groeien in je persoonlijk welzijn. Groeien in je veerkracht. Zegt men niet: "Life begins at the end of your comfortzone!"?

0
Werkdruk geluk
67-33

 

De mythe van het lege hoofd

Klaag jij soms over een hoofd dat vol is? Hoe maak je je hoofd leeg? Voel je je geremd in je creativiteit? Hol je voortdurend achter de feiten aan? Samen met haar gasten ‘De Slagersdochters’ Angela Mastwijk en Linda Spaanbroek reikt Aline Aelberts, coach bij Skill BuilderS, inzichten aan die leiden naar meer rust in ons hoofd

 

0
Podcast
67-33

Welk record verbreek jij?

Valt het je ook op dat het ene record na het andere record wordt verbroken. Op sportief, medisch en cognitief vlak. Ook jij kan records verbreken!  Het is puur een kwestie van mindset. Volgens Ellen Tackx, Coach bij Skill BuilderS is het een kwestie van vertrouwen en zelfvertrouwen zodat ook jij persoonlijke records gaat verbreken.

Midden vorige eeuw liep de Britse atleet en neuroloog Roger Bannister als eerste in de geschiedenis een mijl in vier minuten. ‍Tot op dat moment dacht iedereen dat dit onmogelijk was.  

Bannister was baanbrekend en opende nieuwe deuren. Hoe? Hij wist dat hersenen bedraad zijn om alleen te bereiken wat ze denken te kunnen bereiken. Nu ligt het record er al twaalf seconden onder.  
 

Wat zegt dit ons? ⁣⁣  
 

  • Alles wat je wilt, kan je bereiken. Op voorwaarde dat je ook echt gelooft dat je het kunt bereiken. Vertrouw op je zelfvertrouwen.  
  • We moeten onze systemen voor zelfvertrouwen voortdurend versterken. 

Zo niet, wie dan wel? Je hebt misschien verschillende redenen opgesomd waarom het je niet zou lukken, maar hoe zit het met alle redenen die erop wijzen waarom je het wel zou kunnen?
 
Vergeet wat je niet kan, vertrouw op wat je wel (al) kunt. Zodat ook jij persoonlijke records gaat verbreken.  

0
Record
67-33
midden

Kwetsbaarheid: een teken van zwakte of net heel krachtig?

Zichzelf kwetsbaar opstellen is voor veel mensen een enorme opgave. Door jezelf kwetsbaar op te stellen, stel je jezelf open voor mensen. Je geeft je bij wijze van spreken volledig bloot. De gedachte alleen al doet sommige mensen huiveren van angst. Kwetsbaarheid wordt immers vaak geassocieerd met een teken van zwakte. Maar is dat zo? Volgens Karen Genetello, coach bij Skill BuilderS, is het heilzaam om ook even stil te staan bij de kracht van kwetsbaarheid

Heb jij al even stilgestaan bij volgende vragen?

  • Wat betekent kwetsbaarheid voor jou?
  • Waarmee associeer jij kwetsbaarheid?

Door jezelf kwetsbaar op te stellen, kan je je authentieke zelf tonen en dát speelt ongetwijfeld in het voordeel van je (toekomstige) werkgever.

Ook als werkgever doe je er goed aan om jezelf af en toe kwetsbaar op te stellen. Dit zorgt ervoor dat de werknemers jou niet zien als een soort van Superman, maar ook als een gewoon persoon met gedachten en gevoelens zoals jij en ik, een persoon die soms ook twijfelt en niet altijd de waarheid in pacht heeft. 

Tot slot, enkele tips:

  • Jezelf kwetsbaar opstellen begint bij het aanvaarden van jezelf. Jij bent wie jij bent en jij mag er zeker en vast zijn!
  • Doe aan zelfzorg; wat voelt voor jou momenteel het beste aan? (stel jezelf die vraag dagelijks)
  • Bescherm jezelf als anderen niet goed omgaan met jouw kwetsbaarheid, je kan bijvoorbeeld het gesprek een andere wending geven    
  • Gun jezelf de tijd; jezelf kwetsbaar opstellen is een leerproces en dit gaat niet in 1, 2, 3
0
Je kwetsbaar op stellen is een kracht!
67-33
midden

Mag het ook ietsje meer zijn?

Neen, we hebben het niet over een extra ‘snede hesp’ bij de slager. Maar wel over de manier waarop er gedacht wordt over welzijn op het werk. Kan werk effectief een bron zijn van positieve dingen zoals groei, ontplooiing, plezier,…?

Kan het ook iets zijn waar we ook aan bouwen vooraleer de fundamenten instorten? Bij de slager antwoorden we alleszins met zijn allen 'ja' op de vraag: ‘Mag het ook ietsje meer zijn?’. Wat als we ook op de werkvloer zouden gaan voor ietsje meer? Wat als we zouden inzetten op bevlogenheid op de werkvloer? Saskia Poelmans, Coach bij Skill BuilderS, ging op onderzoek: wat houdt het magische woord 'bevlogenheid' precies in en werkt bevlogenheid werkgeluk in de hand? 

0
Ballet
67-33
midden

Waarom is weten wat je wil zo belangrijk?

Loopbaan - en outplacementcoaches horen heel vaak van coachees dat ze geen energie meer hebben. s’ Avonds uitgeblust thuiskomen. Op de bank ploffen en zich dan aan de andere kant schuldig voelen. Het is voor velen heel herkenbaar. Heel hard werken, elke minuut bezig. Druk, druk, geen rust nemen, want dan krijg je een schuldgevoel dat je te weinig doet en als puntje bij paaltje komt: niets gerealiseerd. 

Ik werd er me van bewust en begon me af te vragen: ‘Waar ben ik mee bezig? en wat wil je eigenlijk bereiken?’ Het werd stil, ik begon te denken maar voelde niets. Maar waarom is weten wat je wil zo belangrijk? Ellen Tackx, coach bij Skill BuilderS zocht het uit.

0
Weten wat je wel
67-33
midden

Loopbaanbegeleiding volgen... en toch blijven bij je werkgever? 

Soms wordt het allemaal eventjes te veel. Ivan Dauwe, Outplacement & Loopbaancoach bij Skill BuilderS vertelt het verhaal van een coachee die het even helemaal niet meer zag zitten in haar huidige job. Loopbaanbegeleiding hoeft echter nooit zomaar te betekenen dat werknemers moeten vertrekken bij hun bedrijf, het kan nog zoveel meer betekenen dan dat. Loopbaanbegeleiding kan ook leiden naar meer “werk-plek-geluk".

In de sequel van dit inzichtsartikel vertelt Ivan over een vrouw die hij in begeleiding had. Ze was 54 jaar en werkte al 20 jaar voor dezelfde werkgever. Ze was ongerust omdat het bedrijf in een reorganisatie zat en ze wou de koe bij de hoorns vatten. ‘Ivan, ik wil dat je me ondersteunt in mijn sollicitaties bij andere werkgevers, vooraleer ze mij zelf gaan ontslaan’.

 

0
Stay or go
67-33
midden

Ik werk dus ik ben – welke invloed heeft werk op jouw identiteit?

Voordat je verder leest, neem even de tijd om over het volgende na te denken. Als je onderstaande lijnen moet aanvullen, wat zou je opschrijven?

Ik ben …

Ik ben …

Ik ben …

Zo, dat was wellicht geen eenvoudige opgave, hé? Reflecteren over wie we zijn als persoon is iets wat we niet zo vaak doen. Het lijkt wel een werk voor filosofen. Toch is het Saskia Poelmans, Psychologe en burn-outcoach bij Skill BuilderS, haar job om mensen hier wel eens bij stil te laten staan. Wie ben ik? Op zich al een moeilijke vraag. En ze wordt nog moeilijker in bepaalde contexten. 

0
Rendieren
67-33
midden

Kan werkplekgeluk de dip van Blue Monday opheffen?

Blue Monday is 'de meest deprimerende dag van het jaar' wordt wel eens gezegd. De feestdagen liggen achter ons en de kerstlichtjes liggen weer opgeborgen op zolder samen met de goede voornemens die ook dit jaar weer niet lijken te lukken. De dagen zijn nog steeds koud, kil en kort. En het ergste van al: Blue Monday valt steevast op een maandag. Sowieso al de minst favoriete dag van de week. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-out coach, onderzocht of werkplekgeluk de dip van Blue Monday kan opheffen.

0
Blue Monday
67-33
midden

Doe jij af en toe een loopbaancheck-up?

De voorbije twee jaar leefde je van de ene set maatregelen naar de andere. Je hebt ervaren hoe je werk, je gezinsleven, je sociaal leven en je vrije tijd andere vormen moesten aannemen. Is je werk nog hoe het vroeger was? Heb je twee jaar lang op automatische piloot geleefd? Aan de hand van onze reflectievragen kan je een loopbaancheck-up doen en ontdekken waar jij in je loopbaan staat
 

0
Doe jij af en toe een loopbaancheck?
67-33
midden

Vakantiegevoel weg, stress terug?

Voor velen onder ons is de ratrace alweer goed en wel begonnen. September is halfweg en het zomergevoel wordt weggespoeld door de regenbuien die de herfst al stilaan aankondigen.

Hoe zit dat bij jou? Hoe voel jij je nu je zomervakantie erop zit? Kan jij nog rustig nagenieten en zijn je batterijtjes weer helemaal opgeladen? Of merk je dat al die frisse energie alweer zo goed als verdwenen is? Als je jezelf in die laatste categorie plaatst, zijn er een aantal zaken die je kan doen om je innerlijke batterijen een boost te geven.

0
vakantiegevoel weg
67-33
midden

Ze zijn er ... elk jaar opnieuw ... de goede voornemens!

We beginnen allemaal graag het nieuwe jaar met mooie plannen die ons leven een stuk beter en aantrekkelijker zullen maken, maar ... wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. 

0
Goede voornemens
67-33
midden

Ben jij nog dezelfde persoon als voor corona?

Er is inmiddels al heel wat inkt gevloeid over het effect van het coronavirus op de economie, op de arbeidsmarkt, op ons mentaal welzijn, … Maar wat als de impact van de pandemie veel verder gaat dan dat? Wat als het coronavirus ook de mogelijkheid heeft om iets te veranderen dat we altijd als onveranderbaar hebben gezien, iets waarvan we nooit dachten dat we het zouden kwijtraken? Saskia Poelmans, Coach bij Skill BuilderS, vraagt zich af of er voor elk van ons iets zoals een pre- en post-coronapersoonlijkheid bestaat.

Wat betekent dit voor onze loopbaankeuzes?

Je zou dit heel gelaten kunnen bekijken: welke job ik ook doe, mijn persoonlijkheid past zicht er wel naar aan. Het zou heel wat loopbaancoaches zonder job zetten. Want waarom zou je je dan nog moe maken aan allerlei (denk)oefeningen en vragenlijsten om de job te vinden die bij jou past? Het maakt nog meer duidelijk hoe onze job ons kan helpen te groeien en de persoon te worden die we willen zijn. Het blijft dus belangrijker om regelmatig te reflecteren over jezelf en je loopbaan. 

0
loopbaanbegeleiding persoonlijkheid
67-33
midden

Niet alleen de coronacrisis zorgt voor stress

Er zijn genoeg crisissituaties die mensen kunnen onderdompelen in angst, spanning en twijfel en we maken ze allemaal wel eens mee: je verliest je job, je loopt tegen een burn-out aan, je relatie loopt op de klippen, een geliefde overlijdt. Je wereld staat op zijn kop. Je voelt je verloren en weet niet meer waar naartoe. Natuurlijk kent elke crisis zijn eigen nuances. Gelukkig zijn er handvaten om in tijden van crisis je innerlijk kompas terug te vinden en meester te blijven over de weg die je wil bewandelen: de 7 V's.

De verborgen arbeidsmarkt

Een nieuwe job zoeken is geen sinecure. Op de verschillende vacaturewebsites zie je soms het bos door de bomen niet meer. Vacatures komen meermaals terug. Of je botst tegen enorm veel concurrentie. Hoe ga je best te werk? Worden alle vacatures ook effectief gepubliceerd? Heb je toegang tot alle openstaande jobs? Stefanie Vleeschouwer, coach outplacement en loopbaanbegeleiding bij Skill BuilderS, gidst je doorheen de verborgen arbeidsmarkt en reikt enkele waardevolle toegangssleutels aan.

0
Job market
67-33

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor