Op 23 maart 2021 stelde de NAR in zijn advies nr.2.207 aan de minister van Werk voor om een eerste cyclus van pilootprojecten inzake innovatieve arbeidsorganisatie op te starten.
In 2022 worden voor de eerste keer pilootprojecten voor innovatieve arbeidsorganisatie geselecteerd voor subsidie. Een aanvraag kan ingediend worden tussen 1 april en 31 mei 2022.
De subsidies zijn bestemd voor pilootprojecten voor innovatieve arbeidsorganisatie, een term die gebruikt wordt voor nieuwe manieren om het werk te organiseren, waarbij een synergie wordt gezocht tussen de kwaliteit van de organisatie en de kwaliteit van de arbeid. Dit houdt dus een win-win in voor de werkgever en zijn werknemers.
Men gaat op zoek naar projecten die rechtstreeks tot doel hebben om in de ondernemingen:
- Een soepelere organisatie van de arbeid voor de werkgever mogelijk te maken, EN
- De balans werk-privéleven en de werkbaarheid van de loopbaan voor de werknemer te verbeteren.
Dit, om de werkgelegenheid en de concurrentiekracht van de ondernemingen en het welzijn van de werknemers te bevorderen.
Zowel ondernemingen als sectoren kunnen in het kader van dit pilootproject een subsidie aanvragen.
De projecten hebben een looptijd van maximaal 18 maanden.
Het forfaitaire bedrag van de subsidie bedraagt € 15.000 per project. Voor projecten die ingediend worden door een paritair (sub)comité bedraag het maximumbedrag van de subsidie € 45.000.
Meer informatie over de subsidie inzake innovatie arbeidsorganisatie, kan u eveneens terugvinden op de website van de NAR.
We verwijzen eveneens ook graag naar advies nr. 2.170 van NAR waarin de krijtlijnen voor het indienen van een dossier verder worden toegelicht.
Vragen over subsidies voor meer welzijn?
Contacteer Neleke De Poorter voor een verkennend gesprek. We denken graag al mee over uw uitdaging en helpen u inschatten of uw welzijnstraject in aanmerking komt voor subsidies.
Ontdek onze visie op Care for Talent
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten
Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt
Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.
Vakantie ... van crashen naar opladen
De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:
“Hoe gaat het?”
“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”
Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning.
Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?
Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden?