Welzijn, wetenschappelijk onderbouwd
Werk en privé werden heel lang zoveel mogelijk gescheiden. Mentaal en fysiek welzijn behoorden daardoor tot de privésfeer, organisaties werkten vooral vanuit een kostenperspectief. Dat dit contraproductief werkte, is intussen wel duidelijk.
Vandaag groeit bij werkgevers steeds meer het besef dat welzijn een rechtstreekse impact heeft op de productiviteit van medewerkers en dus ook op de resultaten van de organisatie. Happy employees make happy customers: als medewerkers goed in hun vel zitten, met “goesting” hun werk doen en bruisen van energie, dan plukt de organisatie daar mee de vruchten van.
Ondertussen heeft de wetenschap meer dan voldoende kennis verzameld over de 'do's' en 'don'ts' binnen wellbeing. Toch is het niet evident om de vertaalslag naar de praktijk te maken.
Medewerkers verwachten welzijn
Tegelijk zijn ook medewerkers vragende partij voor meer aandacht voor welzijn op het werk. Zo verwacht de nieuwe generatie dat hun job zinvol is, dat er aandacht is voor werkplezier en dat ze als unieke mens een plaats krijgen binnen de organisatie en daarmee deel uitmaken van een groter geheel.
Is dat het geval, dan ontpoppen ze zich tot ware ambassadeurs die met passie spreken over hun job en bedrijf. Onmisbaar in de War for Talent!
Welzijn en talent mobility
In onze snel veranderende wereld moet een organisatie flexibel inspelen op nieuwe kansen en uitdagingen. Succesvolle organisaties doen dat door talent te identificeren, te ontwikkelen en optimaal in te zetten. Die talent mobility is een win-win voor mens en bedrijf.
Wie wil dat medewerkers de energie hebben om telkens nieuwe uitdagingen aan te gaan, veerkrachtig te zijn en inzetbaar te blijven, kan niet om welzijn heen. Het bepaalt dus mee de toekomst van je organisatie.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Geslaagde HR Summit 2023
26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent.
De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière.

Competentiedenken als antwoord op de 'War for Talent'
Wat zijn de uitdagingen van de toekomst en hoe kan HR hier een rol in spelen?
In 2024 verplicht de arbeidsdeal 5 verplichte opleidingsdagen aan te bieden aan medewerkers. Hoe pakt de werkgever dit best aan met een nu al te hoge werkdruk?
Hoe vinden we in de toekomst voldoende personeel? Hoe zal alles verder evolueren met de structurele arbeidskrapte en de 'war for talent'?
Stuk voor stuk vragen die meerdere Belgische KMO’s wakker houden.
Marieke Van Lysebetten, HR Consultant bij Skill BuilderS, deelt haar inzichten over competentiedenken en legt vanuit haar job de link met de structurele arbeidskrapte.

Als vakantie de pauzeknop doet induwen
Er even helemaal uit zijn en herbronnen, dat is vakantie voor onze coach Kimberly. Ze doet haar job met heel veel passie, maar op tijd en stond heeft ze ook nood aan vakantie. Niet enkel om te herbronnen, maar soms ook om met haar neus keihard tegen de muur te botsen. Doorgaans razen we in een hels tempo door de week en is het alweer maandag voor je het goed en wel beseft. Enthousiasme en goesting zijn dan ook haar grootste sterktes én valkuilen waardoor haar TGV (inderdaad, die hogesnelheidstrein) razendsnel blijft doorgaan. Lees en ontdek met welke handvaten Kimberly aan de slag is gegaan om haar pauzeknop vaker in te drukken.