Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/website%20headers%20%2817%29.png
Inzicht

Passie en zelfzorg

“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.” ~Confucius

“If you do what you love, you’ll never work a day in your life.” ~Marc Anthony 

En de variant van de “Linkedin-goeroes” dezer dagen: “ik werk met passie en daardoor heb ik het gevoel niet toe te zijn aan vakantie, als je dat gevoel wel hebt, dan zit je niet in de juiste job”. Hopend dat je daarna een coaching traject bij hen zou starten voor een probleem dat zij net in jouw hoofd hebben geplant. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk op de combinatie van passie en zelfzorg.

Toe zijn aan vakantie zegt niet noodzakelijk iets over jouw passie voor jouw job. En als het al iets zegt, is het dat je te veel passie hebt en in al je enthousiasme en liefde voor je vak weer eens te veel hebt gedaan, te veel hebt gegeven, over je grenzen bent gegaan.

In begeleidingen, in het werkveld, in het dagelijks leven, … kom ik regelmatig gepassioneerde mensen tegen. Het is geweldig om hen bezig te zien.  Ze houden van hun job, proberen zich steeds te verbeteren, hun kennis bij te houden. Ze geloven dat wat ze doen een verschil maakt, kunnen uren bevlogen praten over wat ze doen, … 

En ze willen vooral meer doen van wat ze doen. En daar schuilt een valkuil. Ik ga regelmatig naar theater en comedy en het gebeurde in het verleden al een aantal keer dat een tour werd onderbroken of afgelast omdat de artiest in kwestie was opgebrand. Denk aan de acteur Tom Van Dyck of de komiek Philippe Geubels, … Nochtans stuk voor stuk happy few die van hun hobby hun beroep hebben kunnen maken.

Kan je te gepassioneerd zijn?

Freudenberger, degene die als eerste het fenomeen burn-out beschreef, zei het al in 1974: het zijn vooral degenen die in vuur en vlam staan die kunnen opbranden. Degenen met passie voor hun werk. Zij die moeilijk nee kunnen zeggen tegen nog een tof project, en nog één, en nog één. Degenen met passie voor hun doelgroep, die iedereen willen verder helpen. 

Wanneer je doet wat je graag doet, ben je in je element, bruis je van energie. Maar op andere momenten wanneer je merkt dat je je mails aan het beantwoorden bent aan de ontbijttafel, je nog snel een paar telefoontjes moet doen terwijl je collega’s in de zon aan het pauzeren zijn, je op zondag die workshop die je zo graag wil geven aan het voorbereiden bent, je op vrijdagavond die salespitch aan het voorbereiden bent die je zo graag goed wil krijgen, … voel je de keerzijde van zoveel passie en worden de kosten ervan zichtbaar.

Te veel van boeiende dingen is nog steeds te veel

Dat leidt er soms toe dat je het gevoel hebt te moeten kiezen tussen je passie en zelfzorg. En wat kies je dan? Elke keuze voelt als een verlies. Je mag er niet aan denken om nee te moeten zeggen tegen die ene kans, maar je voelt aan alles (stijve nek, hoge ademhaling, chaos in je hoofd, …) dat je even afstand nodig hebt, tijd om alles op orde te krijgen en te laten bezinken, … 

Sommigen raken er zo van in de knoop dat ze ervoor kiezen iets anders te gaan doen, iets dat hen minder passioneert. Ze vermijden hun passie omdat ze weten dat ze voor zichzelf moeilijk grenzen kunnen stellen. Eens het vuur brandt, is het niet meer in te tomen. 

Daarom denk ik dat een job die je graag doet, vaak net nog harder werken is dan een job die je koud laat. En dat je wanneer je eindelijk die droomjob gevonden hebt, des te meer nood hebt aan goede zelfzorgstrategieën en stresscopingmechanismen. 

Onlangs lanceerde ik een poll op LinkedIn:

  • 96% gaf aan dat wanneer je gepassioneerd werkt je nog steeds zelfzorg nodig hebt.
  • 4% gaf aan dat passie voldoende is om energiek aan het werk te blijven

Ik zie het zo:
vuur heeft zuurstof nodig om te blijven branden, zonder zuurstof dooft het vlammetje.

Wat kan jij doen om jouw medewerkers de nodige zuurstof te geven?

Bij Skill BuilderS helpen we je met ons Care for Talent - aanbod graag verder. Door de samenwerking met onze partner Vitamins@work kunnen we dit onderbouwd met data op een evidence-based manier aanpakken. Je bent zeker van een data-driven strategie en wetenschappelijke onderbouwde begeleiding. 

Wil je hierover van gedachten wisselen?

0
67-33
midden

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor