Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/amy-hirschi-nlbrejbb3dk-unsplash.jpg
Inzicht

55+'ers aanwerven: doen of niet?

Hoe belangrijk is de leeftijd van een persoon bij een aanwerving? En is dat überhaupt iets dat meespeelt? Michèle Titeca, Career Counselor bij Skill BuilderS, ziet dat bedrijven vaak bang zijn om 55+'ers aan te nemen. Maar is die angst terecht? "De nadelen om jongeren aan te werven zijn net de voordelen om oudere werknemers aan te werven en omgekeerd."

'Leeftijd is maar een cijfer.' Zeg dat maar eens aan 55+'ers die ontslagen zijn en een nieuwe job moeten zoeken. Voor iedereen die een job heeft, zal leeftijd inderdaad maar een cijfer zijn.

Als je lang voor dezelfde werkgever hebt gewerkt en zeker als je al die tijd dezelfde job uitvoerde, komt een ontslag hard aan. Als je die job ook nog graag deed, is het extra hard. Er moet een soort rouwproces gebeuren en soms is de outplacementperiode niet voldoende voor sommige mensen. 55+'ers zijn heel loyaal en willen het liefst bij hun werkgever blijven tot aan hun pensioen.

Maar daar sta je dan, na het ontslag en moet je de moed bij elkaar rapen om je te “verkopen” op de arbeidsmarkt. Alles moet gedaan worden: een CV met interessante inhoud en in een mooie lay-out gegoten, een activerende motivatiebrief opstellen, weten welke job je nog wil/kan doen en dan gericht zoeken in de berg van vacatures en oefenen in sollicitatiegesprekken. Als je open staat om nog opleidingen te volgen dan verhoog je je kansen op een nieuwe job. Maar dan nog…

Veel werkgevers zijn nog te vaak bang om 55+'ers aan te werven omdat ze vooroordelen hebben ten aanzien van deze doelgroepZoals daar zijn: “ze zijn te duur, ze zijn niet mee met computers en hun digital skills zijn laag, ze leren minder snel iets nieuws aan, ze zijn vaker ziek, ze zijn niet flexibel, ze willen uitbollen en nemen geen initiatieven,…”

Ik ben Career Coach voor de oriëntering van werkzoekenden (van alle leeftijden en achtergronden) en tijdens de groepssessies komt dit onderwerp ook aan bod. We maken twee groepen waarvan één de voordelen/nadelen om oudere werknemers aan te werven noteert en de andere noteert de voordelen/nadelen om jongeren aan te werven. Wat komt er vaak uit zulke sessies? Dat de nadelen om jongeren aan te werven net de voordelen zijn om oudere werknemers aan te werven en omgekeerdJongere werknemers zullen meer jobhoppen, meer afwezig zijn door hun jonge kinderen, willen werk/-privé in balans hebben, moeten nog meer soft skills leren, werk ethiek, …

Ik ken heel wat 50+'ers die juist heel goed zijn in computers en ik ken ook heel wat jongeren die niet zo goed zijn in PC-vaardigheden. Een mix op de werkvloer werkt het beste omdat zo de voordelen van de diversiteit het beste uitkomen voor iedereen. Wat denk jij ?

Wil je hier meer over weten? Contacteer dan Michèle Titeca.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Je bent goed zoals je bent

Waarom je niet de beste versie van jezelf MOET worden

Inzicht

In onze huidige samenleving wordt alles gepresenteerd als maakbaar. Je maakt je eigen geluk. Succes is makkelijk te verdienen. Gezondheid is een stappenplan dat je uit een tijdschrift plukt. Om de beste versie van jezelf te worden hoef je slechts de juiste tools te gebruiken. Daarna is het een kwestie van hard werken en niet opgeven. Maar moeten we echt op zoek naar de beste versie van onszelf? Aan het woord Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. Ontdek hier haar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor