Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/lbb_besluitvaardig.jpg
Inzicht

Besluitvaardig zijn, hoe doe je dat?

In een coachingstraject kan je niet om keuzes heen. Kiezen om iets wel of niet te doen. Kiezen wat we dan exact willen doen. Kiezen hoe we het gaan doen en wanneer we het gaan doen. Het lastige is dat mensen tegenwoordig zo veel opties zien dat ze niet kunnen beslissen welke keuze voor hen de beste is. En zelfs al ze dat wel weten, blijven ze twijfelen en aarzelen en ondernemen ze vaak nog altijd niets. Besluitvaardig zijn, hoe doe je dat? Onze expert loopbaancoach Anouk Smets geeft enkele tips.

STAP 1: HART ÉN HOOFD

Je hoofd en je hart durven wel eens te botsen. Je hart, je buikgevoel, je hele lijf zegt je dat je A wil, terwijl je hoofd pertinent vaststelt dat B beter, veiliger of logischer zou zijn. Wat doe jij in zo'n situaties? Luister je naar je hoofd? Naar je hart? Of misschien doe je uiteindelijk helemaal niks omdat je niet kan of durft kiezen.

We leven in een rationele wereld. We gaan spontaan op zoek naar feiten, cijfers en bewijzen om onze keuzes te onderbouwen en kracht bij te zetten. Rationeel geloven we dat als we een keuze logisch kunnen onderbouwen, het automatisch een goede keuze is. Toch fluistert ons hart soms dat wat je gelukkig zal maken niet noodzakelijk de meest logische of efficiënte keuze is. Bloed kruipt namelijk waar het niet gaan kan.

Tip: Luister naar je hart om te kiezen wat je wil. Luister naar je ratio om te kiezen hoe je daar zal geraken.

STAP 2: FEITEN EN EMOTIES

Hoe doe je dat... luisteren naar je hart? De meeste mensen zijn beter in logica dan in emoties, denken ze. Logica is helder en objectief. De keuze met de meeste pro's wint. Emoties, daarentegen, zijn lastig. We kunnen dan niet zo goed verklaren waarom we iets wel of niet willen en dat voelt niet fijn. Of we begrijpen zelfs niet wat we willen.

We vragen ons namelijk te weinig af wat onze emoties nu écht betekenen en wat ze ons exact willen zeggen. Het feit dat je een bepaalde keuze niet (helemaal) kan onderbouwen, geeft je misschien een ongemakkelijk gevoel omdat je graag meer zekerheid zou hebben, maar het zegt niks over de kwaliteit van je keuze. Logica vertelt je wat een bepaalde keuze betekent voor de wereld. Je buikgevoel vertelt je wat die keuze betekent voor jou.

Tip: bij het maken van keuzes kan je per optie alle pro’s en contra’s oplijsten. Splits die dan verder op in enerzijds praktische, feitelijke items en anderzijds de gevoelens die je erbij ervaart. Zo beslis je zelf op welke criteria je je keuze baseert: feiten of emoties.

 

Oh, en trouwens... We hebben meestal het gevoel dat we een keuze móeten kunnen verklaren. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je eigenlijk geen verantwoording moet afleggen? Ben je écht verplicht om een verklaring te kunnen voorleggen? In vele gevallen is het dik oké om gewoon voor iets te kiezen omdat jij het zo aanvoelt. Geen uitleg nodig. Geen lijstje met pro's en contra's of argumenten. Als jij het zo wil, dan is dat je opperbeste recht.

STAP 3: GEBRUIK JE VOLLEDIGE HERSENCAPACITEIT

Onze menselijke hersenen zijn tot nader order nog steeds geprogrammeerd om ons te beschermen tegen mogelijke gevaren. Dat betekent dat ze enorm goed zijn in het bedenken van worst case scenarios. Eender welk plan je ook koestert, je hersenen zullen al snel tientallen mogelijke faalscenario’s kunnen bedenken. Dat is immers wat ze doen: vooruitdenken om je te behoeden voor mogelijk gevaar dat je nu nog niet letterlijk voor je ziet. Lees: imaginair gevaar.

Wist je dat die worst case scenarios worden bedacht door een stuk van je hersenen dat ongeveer een halve erwt groot is? Je hebt echter zo’n 1,3 kilogram aan hersenen, dus dat is meer dan genoeg denkkracht om ook best case scenarios te bedenken. We doen het alleen niet spontaan want dat is niet het patroon dat ons brein volgt. Wat als je dus eens je volwaardige hersencapaciteit zou benutten?

Tip: sta je voor een keuze en kan je alleen maar doemscenario's bedenken? Schrijf ze op. Noteer daarna minstens even veel mogelijke successcenario's. Daag je hersenen uit om ook de best case scenarios aandacht te schenken!

STAP 4: ER ZIT ALTIJD ERGENS EEN LEK…

Zo ver ben je al geraakt: je hart weet wat het wil en je ratio heeft al een plan bedacht dat behoorlijk goed klinkt. En toch blijft het enorm moeilijk om de keuze definitief te maken. Je paniekerige hersenen walsen los over je heen met allerlei argumenten. “Wat als… ?”, “Ben je wel zeker dat… ?”, “Ja maar…”.

Het voelt vaak alsof we pas écht kunnen kiezen voor iets wanneer er geen discussie meer mogelijk is. Ofwel bekritiseren we onszelf, ofwel doet een ander het wel. Hoe dan ook, we voelen ons onzeker, onbekwaam of beschaamd. Bedenk echter dat geen enkel plan ooit volledig waterdicht is, hoe goed je het ook uitstippelt. Leg je er dus bij neer: je hebt uiteindelijk toch nooit de volledige controle over wat er gebeurt, of je nu A of B kiest. Wat je bij elke keuze wel kan doen is beslissen hoeveel inzet je wil tonen (hart) voor iets en welke strategie je gaat hanteren (ratio). Al de rest ligt in de handen van je omgeving en vaak gaat het dan meer om stom toeval dan kwaad opzet.

Tip: schrijf de strategie uit die je wil hanteren om te bereiken wat je wil. Beoordeel die niet op vlak van waterdichtheid of succesratio. Stel jezelf daarentegen wél de vraag: “heb ik dan alles gegeven wat ik kon?”

STAP 5: WAT JE OOK DOET, DOE IETS!

Een peutertje zal zonder enige angst de straat op hollen, zonder enig besef van gevaar. Pas wanneer volwassenen roepen en tieren dat hij dat ab-so-luut nooit meer mag doen, leert hij dat het blijkbaar not done is om zo zorgeloos rond te lopen. Op dat moment ontstaat de angst om nog over te steken. Niet omdat hij bang is om dood te gaan (wat betekent dat voor een peuter, doodgaan?), maar omdat zijn ouders boos zijn en gillen en dat heeft hij liever niet want dat voelt niet emotioneel veilig aan.

Ondertussen ben je als volwassene hopelijk niet meer bang om de straat over te steken. Waarom niet? Omdat je het al duizenden keren hebt gedaan. Omdat je, ondanks de angst die je werd ingepeperd als peuter, al die jaren toch straten bent blijven oversteken. Je hebt netjes geoefend op rechts-links-rechts kijken en oogcontact maken met chauffeurs. Je hebt met andere woorden je oversteekspier getraind. Je hebt het herhaald en herhaald tot je hersenen door hadden dat je perfect capabel bent om in te schatten wanneer je kan beginnen stappen zonder aangereden te worden - al dan niet met vallen en opstaan.

Het is net hetzelfde met keuzes maken. Meestal zijn we niet bang voor de keuze zelf, maar voor de emotionele onveiligheid die ermee gepaard gaat. We krijgen al van kindsbeen af aangeleerd dat falen slecht, te vermijden en beschamend is. Maar je kan niet blijven zitten in die angst om te falen. Door net wel keuzes te gaan maken, doe je ervaring op en leer je jezelf aan dat je keuzes niet altijd in fiasco’s eindigen, dat er ook goede resultaten van kunnen komen en dat je er beter en beter in kan worden. Als je je spreekwoordelijke keuzespier dus traint, groeit je vertrouwen én je vaardigheid om keuzes te maken!

Tip: Een mooie vooronderstelling uit NLP is: “er is geen falen, enkel feedback”. Zijn er faalmomenten die jouw zelfvertrouwen nu ondermijnen? Neem ze gerust nog eens terug onder de loep en schrijf op wat je eruit geleerd hebt!

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Je bent goed zoals je bent

Waarom je niet de beste versie van jezelf MOET worden

Inzicht

In onze huidige samenleving wordt alles gepresenteerd als maakbaar. Je maakt je eigen geluk. Succes is makkelijk te verdienen. Gezondheid is een stappenplan dat je uit een tijdschrift plukt. Om de beste versie van jezelf te worden hoef je slechts de juiste tools te gebruiken. Daarna is het een kwestie van hard werken en niet opgeven. Maar moeten we echt op zoek naar de beste versie van onszelf? Aan het woord Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. Ontdek hier haar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor