Coaching vaardigheden: een troef voor de toekomst!
Coaching wordt vandaag beschouwd als een essentiële vaardigheid voor de ontwikkeling van leiderschap, zowel vanuit professioneel als persoonlijk oogpunt.
We leven in een snel veranderende en onzekere wereld en moeten ons voortdurend aanpassen. Brinda Priem, Associate Certified Coach en programma-directeur van Skill BuilderS Coaching Academy, licht toe waarom de ontwikkeling van persoonlijke coaching vaardigheden en de ondersteuning via coaching in die context relevanter zijn dan ooit.
Opmerkelijke evoluties
De International Coach Federation Belgium (ICF Belgium) belichtte begin januari 2022 een drietal opmerkelijke evoluties:
- Verandering is een onontkoombaar onderdeel van onze omgeving geworden. Verandering is blijvend en het tempo van de verandering neemt exponentieel toe.
- Digitalisering is overal aanwezig en de impact ervan neemt aanzienlijk toe.
- Er is een groeiend verlangen om betekenis en zinvolheid op te zoeken.
Wordt coaching nog waardevoller?
Met deze 3 evoluties in het achterhoofd wordt coaching nog waardevoller dan in het verleden:
- Coaching is bijzonder geschikt om perioden van verandering, overgangen die op individuele en collectieve basis plaatsvinden, in goede banen te leiden, vooral wanneer de verandering zich in een versneld tempo voltrekt.
- Digitalisering brengt ook haar deel van de transformaties met zich mee. We hoeven bijvoorbeeld alleen maar te denken aan de mate waarin teams de voorbije maanden virtueel zijn geworden. Soms met weerstand. De coach kan zijn klant hierin begeleiden: Welke overtuigingen liggen aan de basis van de weerstand? Coaching, in tegenstelling tot de toepassing van "top-down" theorieën, laat reflectie ontstaan door "bottom-up" verkennende gesprekken.
- Vragen over zingeving vormen van oudsher de kern van coaching.
Nieuwe manieren van werken in onze organisaties (New Way of Working), nieuwe vaardigheden die van werknemers en hun leiders worden verwacht, toenemende stress leiden tot de vaststelling dat coaching de mogelijkheid van "slow down moments" aanreikt.
ICF-Certified programma
De Skill BuilderS Coaching Academy biedt een modulair ICF-Certified programma aan dat toegang geeft tot ICF-certificering. De 3 doelgerichte modules van het programma staan garant voor het ontwikkelen van sterke coaching skills.
In een context waarin coaching steeds populairder wordt, is het des te belangrijker om de kwaliteit van de gekozen opleiding te waarborgen. En voor degenen die er hun beroep van willen maken, is het van cruciaal belang om de meest erkende certificering te bekomen die de vaardigheden, de prestaties, de kennis en de bekwaamheden bevestigt om resultaten met een grote impact te leveren.
Deelnemen aan het ICF-Certified Coach programma in de Skill BuilderS Coaching Academy is ook lid worden van een learning community. De coaching vaardigheden worden verdiept en verankerd tijdens de oefeningen met de medestudenten waardoor de maturiteit, de coaching mindset, attitude en de reflectieve praktijk verder ontwikkeld kunnen worden.
Aarzel niet en start je coaching traject vandaag!
Interesse? Vragen? Wil je graag van gedachten wisselen?
Contacteer Brinda Priem, Associate Certified Coach en programma-directeur van Skill BuilderS Coaching Academy.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten
Coach en psycholoog: 2 rollen die elkaar versterken
Het programma ‘Factcheckers’ op VRT 1 kaartte in hun voorlaatste aflevering aan dat sommige coaches ook psychologische hulp aanbieden. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft verdere duiding over de specifieke rol van coach en psycholoog.
Psychologische veiligheid, sleutel voor eigenaarschap
Vertrouwen, psychologische veiligheid, … het zijn begrippen die vaak opduiken in een context van teamontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat ze beide essentieel zijn in een organisatie voor de uitbouw van een gezonde en effectieve samenwerkingscultuur.
Een cultuur van psychologische veiligheid zou maken dat medewerkers sneller en meer eigenaarschap opnemen. Hamvraag is: op welke manier kan je als organisatie het eigenaarschap van je medewerkers versterken?
In onderstaand inzichtsartikel zoomt Hilde Brackeva, HR Strategist bij Skill BuilderS, hierop in en reikt alvast 5 praktische tips aan.
Coaching als katalysator van zelfreflectie
In het leven worden we vaak geconfronteerd met abstracte concepten, zoals persoonlijke groei, succes, en geluk. Hoewel deze concepten inspirerend en zingevend kunnen zijn, kunnen ze ook vaag en overweldigend aanvoelen. Een professionele coach kan ons ondersteunen om dergelijke 'vage' concepten te vertalen in concrete doelen, om zelfreflectie te stimuleren en zo resultaten te behalen. Brinda Priem en Stan Pelckmans, beiden ICF Certified coach, illustreren dit aan de hand van een praktijkvoorbeeld.