Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/de_val_van_icarus.png
Inzicht

De branie van Icarus, de wijsheid van de boer

Zal deze ongekende crisis opnieuw een grote generatie baren? De laatste generatie die als dusdanig bekeken wordt, is deze die na de Tweede Wereldoorlog het land heropbouwde. Steven Van Mol, Managing Partner bij Skill BuilderS en leadership expert neemt ons mee in de geschiedenis waarin elke nieuwe generatie zich afzet tegen de voorgaande en vraagt zich af: 'Wat zal deze generatie nodig hebben om succesvol te zijn?'  

De laatste Grote Generatie

De generatie net na de Tweede Wereldoorlog is een generatie die hard werken hoog in het vaandel droeg en zorgzaam omsprong met bezit. Eenvoud en dankbaarheid waren dagelijks beleefde waarden. Ze stuurde haar kinderen, de fameuze babyboomgeneratie, massaal naar de universiteit. Ze gaf een land door waarop ze, naar de toenmalige opvattingen, fier kon zijn.

We lenen de Aarde van onze kinderen

Het doet de vragen rijzen hoe wij de Aarde aan onze kinderen zullen teruggeven. Zullen we onze kinderen fier in de ogen kunnen kijken? Zullen we na de pensioen-, de klimaat- en de financiële crisisfactuur ook deze coronafactuur aan hen doorgeven? Of zal deze generatie eindelijk zeggen dat het genoeg is geweest?

We hebben een genotseconomie gebouwd op het schrijn van het individueel materialisme. Al lang voor deze crisis gaf de toenemende verzuring van de maatschappij en de ‘boomende’ burn-outs aan dat we ons serieus aan het vastlopen waren. Elke crisis werd afgekocht met toenemende schulden.

Kantelmoment in de geschiedenis

Net zoals de Tweede Wereldoorlog een momentum creëerde om drastische veranderingen door te voeren, mogen we dit moment niet gewoon voorbij laten gaan. Maar wat hebben we dan nodig?

De mensheid heeft steeds geprobeerd meer controle te krijgen over haar omgeving. De evolutie van de mensheid is een slingerbeweging tussen meer individualisme en meer collectivisme. Godsdienst en wetten zijn collectieve antwoorden om structuur te brengen. Maar creëren ook starheid en bureaucratie. De homo economicus bevrijdde de mens en liet hem toe zijn eigen lot in handen te nemen.

De succesvolle aanpak van de coronacrisis door een aantal collectieve Oosterse culturen, geeft het kapitalistische Westen vandaag een lesje in bescheidenheid. Europa is al lang niet meer ‘leading’ en is vermoeid.

Een nieuwe generatie: tussen de branie van Icarus en de wijsheid van boer

Elke nieuwe generatie zet zich af tegen de voorgaande. Wat zal deze generatie nodig hebben om succesvol te zijn? Misschien is ze daarmee gewoon al bezig? Streeft de aankomende generatie al niet meer naar echt geluk en zinvol werk? Studies over veerkracht en geluk wijzen daarbij steevast naar vijf pijlers:

  1. Relationeel: Mensen die goed geconnecteerd zijn voelen zich gelukkiger, gezonder en leven langer.
     
  2. Dankbaarheid: Elke dag, zelfs de slechtste, heeft een mooi moment. 's Avonds je zegeningen tellen, kalmeert de geest en brengt ons in het nu, in plaats van wakker te liggen over de toekomst. Mensen die niet lang meer te leven hebben, geven steevast aan vooral hun "koffiemomenten" te zullen missen. Weinigen hebben het dan over de "benjisprong momenten" uit hun leven.
     
  3. Flow of werken in de zone waar je competentie- en taakniveau elkaar ontmoeten. Werken wanneer je tijd en plaats uit het oog verliest, wanneer je als het ware een energiestatus bereikt waarin alles vanzelf lijkt te gaan. Meestal heb je hiervoor een minimale focus van 20 minuten nodig.
     
  4. Purpose of zinvol werk. Weten dat je aan iets groter bijdraagt en daar je eigen aandeeltje in zien.
     
  5. Aanwezig zijn in het hier en nu. Niet proberen zaken te controleren die je niet kan controleren.

De wijsheid van de boer leert ons dat je goede en slechte oogsten hebt. Dat je voorraden moet aanleggen als het goed gaat. Daedalus en Icarus leerden ons dat we geen gevangenen hoeven te zijn van de context waarin we zitten als we onze ingeniositeit gebruiken. Maar ook dat we geen goden zijn en dat de aarde niet om de mens draait.

Zal de komende generatie opnieuw de balans vindt tussen Icarus en de boer? Waarbij ze zichzelf elke dag uitdaagt, met zinvol werken kleine stukjes van de wereldproblemen uitklaart. Met voldoende aandacht voor vrienden en familie, dankbaar, in het hier en nu.

Zijn we op weg naar een nieuwe Grote Generatie?

Info over leadership in onzekere tijden?

Contacteer Steven Van Mol, leadership expert, via mail of GSM op +32 477 66 90 38 

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Parental Mental Health Day

27 januari - Parent Mental Health Day

Inzicht

Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat maar liefst 82% van alle ouders zich dikwijls overspoeld voelt en geïsoleerd van vrienden en familie. We weten uit onderzoek dat het geluksniveau piekt tijdens de zwangerschap, maar daalt na de geboorte. Ja, het ouderschap is prachtig en graag zien krijgt een hele nieuwe dimensie, maar het is ook slaaptekort, onzekerheid, frustratie, verlies van vrijheid, … Er komt een nieuwe rol bij en er moet een balans gezocht worden met al die andere rollen die er daarvoor waren. Zo is er de combinatie gezin en werk. Saskia Poelmans, psycholoog en coach stress & burn-out, deelt haar inzichten.

spring in het nieuwe jaar

Spring in het nieuwe jaar

Inzicht

De eindejaarsfeesten zijn voorbij, velen hebben de kerstversiering weer opgeborgen en het is volgens de etiquette ook alweer te laat om elkaar nog een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kortom we staan volop met onze beide voeten in het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat lonkt met hoop en dingen om naar uit te kijken, maar ook met onzekerheden en vraagtekens. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk en deelt haar persoonlijk verhaal.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor