Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraagt u zich of hoe SBS Skill BuilderS uw ideale partner kan zijn? Wenst u meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met u mee!

/sites/default/files/public/header-images/perfectionisme_2.png
Inzicht

De geheime truc voor perfectionisten

We willen het allemaal zo goed mogelijk doen. We willen trots kunnen zijn op ons werk en op onszelf. We vinden het natuurlijk leuk om een schouderklopje of compliment te krijgen van onze collega’s, baas of gezin. Maar wanneer streven naar perfectie omslaat naar perfectionisme is het niet meer leuk of motiverend. Perfectionisme verandert willen in moeten. Het verandert zelfvertrouwen in zelfkritiek en succes in uitstel van executie. Ontdek wat de geheime truc is van onze expert loopbaancoach Anouk Smets. 

Je eigen plek

Perfectionisme doet je streven naar perfectie omdat je dan pas verdient om er te zijn. Pas wanneer je alles foutloos doet, heb je bewezen dat je er kan en mag staan.

Heb jij wel eens het gevoel dat je niet verdient wat je hebt? Dat je nep bent? Dat je maar wat aan het aanmodderen bent en dat je ongetwijfeld één dezer dagen (alweer) door de mand zal vallen? Als perfectionist is het moeilijk om je plek in te nemen. Je plek als goede ouder, als partner waar je trots op kan zijn, als collega die zijn job goed doet, of wat dan ook. Je bent ervan overtuigd dat je die plek pas verdient wanneer je jezelf voldoende hebt bewezen, wanneer je expertise volledig op punt staat of wanneer je exact doet wat anderen van je verwachten.

In het ergste geval blijf je zelfs ver weg van de plek waar jij hoort te zijn. Gewoon om te vermijden dat je in die spannende positie terecht komt waar je effectief de boodschap moet geven dat dat jouw plekje is… want stel je voor dat je het achteraf toch niet kan waarmaken? Je wil niet opscheppen, niet liegen en zeker al niet teleurstellen.

Het waterdichte plan

Je ziet de twijfel van het perfectionisme overal opduiken. In loopbaanbegeleiding steekt het alvast enorm vaak de kop op. Mensen zijn allemaal op zoek naar een manier om te kunnen staan waar ze willen staan: een plek waar ze hun talenten benutten, zich goed in hun vel voelen en uitblinken in wat ze doen – zonder zich daarbij onzeker of beschaamd te voelen. Ze hebben in hun hoofd vaak wel een beeld of een droom, maar voor minder dan een waterdicht plan doen ze het niet. Ze blijven liever voortploeteren dan dat ze een stap in het onbekende zouden zetten, want stel je voor dat het zou mislukken, dat ze zich toch vergissen of mensen gaan teleurstellen. Zie je het verband?

Met grote verwachtingen kijken ze dan naar mij, hun loopbaancoach, want hopelijk kan ik wel een grondig geanalyseerd stappenplan voorleggen dat niet kan mislukken. Misschien is er wel een geheime truc waar enkel succesvolle mensen van weten hoe het exact werkt – “ah ja, want al de rest heeft zijn leven wél op een rijtje, behalve ik.”

De geheime truc

Eerst en vooral moet je weten dat iedereen op zoek is naar zijn eigen plekje. Eén voor één zijn we allemaal elke dag aan het proberen om onze verschillende plekjes in het leven te vinden, in te nemen en vol zelfvertrouwen te bewaken. En daarom zijn we soms bang of onzeker. De ene verbergt zijn angst door stoer te doen, de andere maakt zich liever onzichtbaar, en de perfectionist maakt zichzelf wijs dat hij het helemaal perfect moet uitstippelen zodat hij geen risico’s loopt wanneer hij eindelijk zal overgaan tot de uitvoering van zijn plan. Allemaal hebben we onze tactieken om te verbergen dat we effectief maar wat aanmodderen en op goed geluk door het leven gaan.

De geheime truc? Dat is communiceren. Of zoals Brené Brown het noemt: de kracht van kwetsbaarheid. Wat we allemaal spontaan doen, is angstvallig verbergen dat we bang of onzeker zijn. We willen liefst dat niemand weet dat we geen idee hebben hoe we ons leven het best aanpakken. Nochtans, als je dat eerlijk zou vertellen dan ben ik er 100% zeker van dat je gesprekspartner zal lachen en beamen dat hij exact hetzelfde meemaakt. Dan is de druk van de ketel. Je hoeft je dan niet meer sterk te houden koste wat het kost, want dan is het algemeen geweten dat niemand weet hoe het eigenlijk moet.

En wat als je ook eens luid en duidelijk zou communiceren dat je een fout hebt gemaakt? Dat je iets niet kan? Niet weet? Niet begrijpt? Wat als iedereen dat zou doen, in plaats van het te verbergen of te camoufleren? Met een vleugje humor of in alle ernst, dat maakt niet uit. Zolang je maar zou weten dat niemand je zou veroordelen. Het leven zou al heel wat minder stresserend zijn.

Als je je herkent in de eeuwige strijd van het perfectionisme, dan daag ik je bij deze uit! Ik daag je uit om met één persoon de communicatie aan te gaan en je kwetsbaar op te stellen. Vertel over je perfectionisme. Vertel over je angst, je twijfels, je onzekerheden. Verwacht geen adviezen of oplossingen. Laat het er gewoon zijn en zie wat het met jullie doet. Veel succes!

Wil je hierover graag meer weten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Over levenslessen, groei, kansen en vertrouwen

Inzicht
Over levenslessen, groei, kansen en vertrouwenroei
20.12.2019

Over levenslessen, groei, kansen en vertrouwen

Onze coach Stefanie Vleeschouwer adopteerde onlangs een hond en kreeg de grootste en mooiste levensles. Met 2020 in het vooruitzicht wil ze heel graag coaches, recruiters, organisaties, collega's, ouders en vrienden, … vragen te vertrekken vanuit het beste dat iemand in zich heeft. Want elke mens kan groeien, als hij of zij de kans en het vertrouwen krijgt. Stefanie licht haar persoonlijk verhaal hier verder toe.

Extravert? Vijf tips om je introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer!

Inzicht
5 tips voor extraverten om introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer
16.10.2019

Extravert? Vijf tips om je introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer!

"Wanneer gaan we eens een oproep zien om wat meer introvert te zijn in plaats van extravert?" Het is een grapje dat online regelmatig circuleert onder introverten, maar het is vaak de harde realiteit voor vele introverten dat extraversie als het ideaal wordt gezien. Ook tijdens loopbaanbegeleidingen is de wrijving tussen introverten en extraverten vaak het onderwerp van onze gesprekken. Onze expert loopbaancoach Anouk Smets, van nature uit een introvert persoon, aan het woord.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

Qfor
Certo
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
VDAB
Loopbaancheques