Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/perfectionisme_2.png
Inzicht

De geheime truc voor perfectionisten

We willen het allemaal zo goed mogelijk doen. We willen trots kunnen zijn op ons werk en op onszelf. We vinden het natuurlijk leuk om een schouderklopje of compliment te krijgen van onze collega’s, baas of gezin. Maar wanneer streven naar perfectie omslaat naar perfectionisme is het niet meer leuk of motiverend. Perfectionisme verandert willen in moeten. Het verandert zelfvertrouwen in zelfkritiek en succes in uitstel van executie. Ontdek wat de geheime truc is van onze expert loopbaancoach Anouk Smets. 

Je eigen plek

Perfectionisme doet je streven naar perfectie omdat je dan pas verdient om er te zijn. Pas wanneer je alles foutloos doet, heb je bewezen dat je er kan en mag staan.

Heb jij wel eens het gevoel dat je niet verdient wat je hebt? Dat je nep bent? Dat je maar wat aan het aanmodderen bent en dat je ongetwijfeld één dezer dagen (alweer) door de mand zal vallen? Als perfectionist is het moeilijk om je plek in te nemen. Je plek als goede ouder, als partner waar je trots op kan zijn, als collega die zijn job goed doet, of wat dan ook. Je bent ervan overtuigd dat je die plek pas verdient wanneer je jezelf voldoende hebt bewezen, wanneer je expertise volledig op punt staat of wanneer je exact doet wat anderen van je verwachten.

In het ergste geval blijf je zelfs ver weg van de plek waar jij hoort te zijn. Gewoon om te vermijden dat je in die spannende positie terecht komt waar je effectief de boodschap moet geven dat dat jouw plekje is… want stel je voor dat je het achteraf toch niet kan waarmaken? Je wil niet opscheppen, niet liegen en zeker al niet teleurstellen.

Het waterdichte plan

Je ziet de twijfel van het perfectionisme overal opduiken. In loopbaanbegeleiding steekt het alvast enorm vaak de kop op. Mensen zijn allemaal op zoek naar een manier om te kunnen staan waar ze willen staan: een plek waar ze hun talenten benutten, zich goed in hun vel voelen en uitblinken in wat ze doen – zonder zich daarbij onzeker of beschaamd te voelen. Ze hebben in hun hoofd vaak wel een beeld of een droom, maar voor minder dan een waterdicht plan doen ze het niet. Ze blijven liever voortploeteren dan dat ze een stap in het onbekende zouden zetten, want stel je voor dat het zou mislukken, dat ze zich toch vergissen of mensen gaan teleurstellen. Zie je het verband?

Met grote verwachtingen kijken ze dan naar mij, hun loopbaancoach, want hopelijk kan ik wel een grondig geanalyseerd stappenplan voorleggen dat niet kan mislukken. Misschien is er wel een geheime truc waar enkel succesvolle mensen van weten hoe het exact werkt – “ah ja, want al de rest heeft zijn leven wél op een rijtje, behalve ik.”

De geheime truc

Eerst en vooral moet je weten dat iedereen op zoek is naar zijn eigen plekje. Eén voor één zijn we allemaal elke dag aan het proberen om onze verschillende plekjes in het leven te vinden, in te nemen en vol zelfvertrouwen te bewaken. En daarom zijn we soms bang of onzeker. De ene verbergt zijn angst door stoer te doen, de andere maakt zich liever onzichtbaar, en de perfectionist maakt zichzelf wijs dat hij het helemaal perfect moet uitstippelen zodat hij geen risico’s loopt wanneer hij eindelijk zal overgaan tot de uitvoering van zijn plan. Allemaal hebben we onze tactieken om te verbergen dat we effectief maar wat aanmodderen en op goed geluk door het leven gaan.

De geheime truc? Dat is communiceren. Of zoals Brené Brown het noemt: de kracht van kwetsbaarheid. Wat we allemaal spontaan doen, is angstvallig verbergen dat we bang of onzeker zijn. We willen liefst dat niemand weet dat we geen idee hebben hoe we ons leven het best aanpakken. Nochtans, als je dat eerlijk zou vertellen dan ben ik er 100% zeker van dat je gesprekspartner zal lachen en beamen dat hij exact hetzelfde meemaakt. Dan is de druk van de ketel. Je hoeft je dan niet meer sterk te houden koste wat het kost, want dan is het algemeen geweten dat niemand weet hoe het eigenlijk moet.

En wat als je ook eens luid en duidelijk zou communiceren dat je een fout hebt gemaakt? Dat je iets niet kan? Niet weet? Niet begrijpt? Wat als iedereen dat zou doen, in plaats van het te verbergen of te camoufleren? Met een vleugje humor of in alle ernst, dat maakt niet uit. Zolang je maar zou weten dat niemand je zou veroordelen. Het leven zou al heel wat minder stresserend zijn.

Als je je herkent in de eeuwige strijd van het perfectionisme, dan daag ik je bij deze uit! Ik daag je uit om met één persoon de communicatie aan te gaan en je kwetsbaar op te stellen. Vertel over je perfectionisme. Vertel over je angst, je twijfels, je onzekerheden. Verwacht geen adviezen of oplossingen. Laat het er gewoon zijn en zie wat het met jullie doet. Veel succes!

Wil je hierover graag meer weten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

gele kanarie in de koolmijn

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Inzicht

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor