Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraagt u zich of hoe SBS Skill BuilderS uw ideale partner kan zijn? Wenst u meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met u mee!

/sites/default/files/public/header-images/burn-out_0.jpg
Inzicht

De oorzaak van jouw burn-out

“Burn-outcijfers blijven onrustwekkend stijgen”, kopte VRT NWS onlangs. In de laatste vijf jaren zijn er 39% meer mensen die langer dan een jaar thuis zitten omwille van psychische problemen, waar burn-out een zeer groot aandeel in heeft. Onze expert loopbaancoach Anouk Smets zoomt in op wat écht de oorzaak is van een burn-out.

Werk, werk, werk

Wanneer mensen met een burn-out zich aan mijn bureau neerzetten voor een traject loopbaanbegeleiding, vertellen ze vaak over hoe gigantisch veel werk ze hebben. Er is zo veel te doen en zo weinig tijd. Weekends worden standaard opgeofferd en telefoons in het midden van de nacht beantwoord.

Mensen vertellen over hun loyaliteit en hun doorzettingsvermogen. Ze geven echt alles om hun job zo goed mogelijk te doen. De meest schrijnende verhalen hoor je als loopbaancoach. Gemiste begrafenissen of ziekenhuisopnames met de laptop op het ziekenbed, en toch voelen mensen zich tekortschieten. Als ze niet méér hadden kunnen doen, hadden ze het wel béter kunnen doen, of ánders. Ze waren zo druk bezig anderen te redden dat ze vergaten zichzelf te redden. (Hoe doe je dat trouwens, jezelf redden?)

L'enfer, c'est les autres

De mensen vertellen over hun leidinggevende die zo veel van hen vraagt. Het moet altijd meer en beter zijn. Goed is niet goed genoeg. Er komt geen einde aan. Waardering is, net zoals tijd, schaars. Die arme leidinggevende heeft het zelf ook al zo druk en zo moeilijk – dus waarom zou je dan zelf durven klagen?

We praten over onze maatschappij en hoe hoog de lat ligt. Zit je niet mee in de race, dan trek je aan het kortste eind. Je moet meedraaien om je job te kunnen behouden, om geld te verdienen, om je leven te kunnen leiden. “Welk leven?”, vraag ik me dan af, “als er bijna niks anders meer is dan werken.”

En zelfs wanneer mensen eindelijk hun hand durven uitreiken om via loopbaanbegeleiding verandering teweeg te brengen, zijn ze er vaak – al dan niet onbewust – van overtuigd dat er eigenlijk toch geen alternatieven zijn. Je kan de maatschappij niet veranderen. Je kan de economie niet veranderen die bedrijven op de toppen van hun tenen doet lopen. Je kan de leidinggevenden niet veranderen die het bedrijf moeten laten overleven zodat jouw job blijft bestaan. Het enige wat overblijft, is jezelf veranderen. Want jezelf zijn werkt niet meer. Jezelf zijn heeft je doen crashen.

De oorzaak van jouw burn-out

Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een burn-out: veel werken, leidinggevenden die hun mensen inzetten als machines, persoonlijkheidstrekjes die je extra vatbaar maken voor overwerken en people pleasing, of de maatschappij die verwacht dat je meedraait in dit enorm geschifte spel. En dan zwijgen we nog over alle andere stukken van je leven die zich buiten je werkuren afspelen en waar je het natuurlijk ook nog eens moet uitblinken…

Maar al het bovenstaande is ook verdomd moeilijk om te veranderen. Begin daarom bij wat écht de oorzaak is van jouw burn-out, namelijk de rol die jij opneemt binnen dit geheel. Ben jij de redder, de doorzetter, de verantwoordelijke, de controlefreak, de dienaar, de onderdanige, de opkropper, het slachtoffer, of misschien nog iets anders? Misschien heb je die rol aangeleerd gekregen vanuit je opvoeding. Misschien heb je jezelf geleerd dat het leven zo gemakkelijker is, of dat je conflicten op die manier uit de weg kan gaan. Misschien had je het zelfs niet door dat je die rol koos en dacht je dat je goed bezig was.

Wat het ook is, je kan het veranderen. Niet jezelf of anderen veranderen, maar wel het masker dat je op zet, de patronen waarin je vervalt en de gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd omdat je ooit dacht dat ze de beste oplossing waren. Jij bent niet het probleem. De rol die je kiest, is dat des te meer. Kies dus verstandig.

Wil je hierover graag meer weten?

Contacteer Anouk Smets.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Extravert? Vijf tips om je introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer!

Inzicht
5 tips voor extraverten om introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer
16.10.2019

Extravert? Vijf tips om je introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer!

"Wanneer gaan we eens een oproep zien om wat meer introvert te zijn in plaats van extravert?" Het is een grapje dat online regelmatig circuleert onder introverten, maar het is vaak de harde realiteit voor vele introverten dat extraversie als het ideaal wordt gezien. Ook tijdens loopbaanbegeleidingen is de wrijving tussen introverten en extraverten vaak het onderwerp van onze gesprekken. Onze expert loopbaancoach Anouk Smets, van nature uit een introvert persoon, aan het woord.

Welk patroon blokkeert jouw loopbaan?

Inzicht
Welk patroon blokkeert jouw loopbaan? Loopbaancoaching helpt je dit te ontdekken.
05.08.2019

Welk patroon blokkeert jouw loopbaan?

Niks is meer frustrerend dan weten wat je wil en jezelf er dan toch op betrappen dat je blijft hangen in je oude gewoontes. Dat er niets verandert, zelfs al wil je het enorm graag. Wil je iets veranderen in je leven, dan moet je jezelf vrijmaken van hindernissen. Dat begint bij jezelf en je naaste omgeving. Loopbaancoaching helpt je patronen te doorbreken. Onze expert loopbaancoach Anouk Smets licht dit verder toe aan de hand van 3 verhalen.

Besluitvaardig zijn, hoe doe je dat?

Inzicht
Loopbaanbegeleiding
05.07.2019

Besluitvaardig zijn, hoe doe je dat?

In een coachingstraject kan je niet om keuzes heen. Kiezen om iets wel of niet te doen. Kiezen wat we dan exact willen doen. Kiezen hoe we het gaan doen en wanneer we het gaan doen. Het lastige is dat mensen tegenwoordig zo veel opties zien dat ze niet kunnen beslissen welke keuze voor hen de beste is. En zelfs al ze dat wel weten, blijven ze twijfelen en aarzelen en ondernemen ze vaak nog altijd niets. Besluitvaardig zijn, hoe doe je dat? Onze expert loopbaancoach Anouk Smets geeft enkele tips.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

Qfor
Certo
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
VDAB
Loopbaancheques