Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraagt u zich of hoe SBS Skill BuilderS uw ideale partner kan zijn? Wenst u meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met u mee!

/sites/default/files/public/header-images/burn-out_0.jpg
Inzicht

De oorzaak van jouw burn-out

“Burn-outcijfers blijven onrustwekkend stijgen”, kopte VRT NWS onlangs. In de laatste vijf jaren zijn er 39% meer mensen die langer dan een jaar thuis zitten omwille van psychische problemen, waar burn-out een zeer groot aandeel in heeft. Onze expert loopbaancoach Anouk Smets zoomt in op wat écht de oorzaak is van een burn-out.

Werk, werk, werk

Wanneer mensen met een burn-out zich aan mijn bureau neerzetten voor een traject loopbaanbegeleiding, vertellen ze vaak over hoe gigantisch veel werk ze hebben. Er is zo veel te doen en zo weinig tijd. Weekends worden standaard opgeofferd en telefoons in het midden van de nacht beantwoord.

Mensen vertellen over hun loyaliteit en hun doorzettingsvermogen. Ze geven echt alles om hun job zo goed mogelijk te doen. De meest schrijnende verhalen hoor je als loopbaancoach. Gemiste begrafenissen of ziekenhuisopnames met de laptop op het ziekenbed, en toch voelen mensen zich tekortschieten. Als ze niet méér hadden kunnen doen, hadden ze het wel béter kunnen doen, of ánders. Ze waren zo druk bezig anderen te redden dat ze vergaten zichzelf te redden. (Hoe doe je dat trouwens, jezelf redden?)

L'enfer, c'est les autres

De mensen vertellen over hun leidinggevende die zo veel van hen vraagt. Het moet altijd meer en beter zijn. Goed is niet goed genoeg. Er komt geen einde aan. Waardering is, net zoals tijd, schaars. Die arme leidinggevende heeft het zelf ook al zo druk en zo moeilijk – dus waarom zou je dan zelf durven klagen?

We praten over onze maatschappij en hoe hoog de lat ligt. Zit je niet mee in de race, dan trek je aan het kortste eind. Je moet meedraaien om je job te kunnen behouden, om geld te verdienen, om je leven te kunnen leiden. “Welk leven?”, vraag ik me dan af, “als er bijna niks anders meer is dan werken.”

En zelfs wanneer mensen eindelijk hun hand durven uitreiken om via loopbaanbegeleiding verandering teweeg te brengen, zijn ze er vaak – al dan niet onbewust – van overtuigd dat er eigenlijk toch geen alternatieven zijn. Je kan de maatschappij niet veranderen. Je kan de economie niet veranderen die bedrijven op de toppen van hun tenen doet lopen. Je kan de leidinggevenden niet veranderen die het bedrijf moeten laten overleven zodat jouw job blijft bestaan. Het enige wat overblijft, is jezelf veranderen. Want jezelf zijn werkt niet meer. Jezelf zijn heeft je doen crashen.

De oorzaak van jouw burn-out

Het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een burn-out: veel werken, leidinggevenden die hun mensen inzetten als machines, persoonlijkheidstrekjes die je extra vatbaar maken voor overwerken en people pleasing, of de maatschappij die verwacht dat je meedraait in dit enorm geschifte spel. En dan zwijgen we nog over alle andere stukken van je leven die zich buiten je werkuren afspelen en waar je het natuurlijk ook nog eens moet uitblinken…

Maar al het bovenstaande is ook verdomd moeilijk om te veranderen. Begin daarom bij wat écht de oorzaak is van jouw burn-out, namelijk de rol die jij opneemt binnen dit geheel. Ben jij de redder, de doorzetter, de verantwoordelijke, de controlefreak, de dienaar, de onderdanige, de opkropper, het slachtoffer, of misschien nog iets anders? Misschien heb je die rol aangeleerd gekregen vanuit je opvoeding. Misschien heb je jezelf geleerd dat het leven zo gemakkelijker is, of dat je conflicten op die manier uit de weg kan gaan. Misschien had je het zelfs niet door dat je die rol koos en dacht je dat je goed bezig was.

Wat het ook is, je kan het veranderen. Niet jezelf of anderen veranderen, maar wel het masker dat je op zet, de patronen waarin je vervalt en de gewoontes die je jezelf hebt aangeleerd omdat je ooit dacht dat ze de beste oplossing waren. Jij bent niet het probleem. De rol die je kiest, is dat des te meer. Kies dus verstandig.

Wil je hierover graag meer weten?

Contacteer Anouk Smets.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Het dertigersdilemma

Inzicht
30 dilemma
11.06.2019

Het dertigersdilemma

Het is een enorm frustrerend gevoel wanneer je voelt dat er íets moet veranderen, maar je blijft maar ter plaatse trappelen. Dit gevoel herken ik bij mijn coachees in loopbaanbegeleiding, ... dringend tijd dus om het befaamde dertigersdilemma eens onder de loep te nemen! Aan het woord: onze expert loopbaancoach Anouk Smets.

De geheime truc voor perfectionisten

Inzicht
Perfectionisme
20.05.2019

De geheime truc voor perfectionisten

We willen het allemaal zo goed mogelijk doen. We willen trots kunnen zijn op ons werk en op onszelf. We vinden het natuurlijk leuk om een schouderklopje of compliment te krijgen van onze collega’s, baas of gezin. Maar wanneer streven naar perfectie omslaat naar perfectionisme is het niet meer leuk of motiverend. Perfectionisme verandert willen in moeten. Het verandert zelfvertrouwen in zelfkritiek en succes in uitstel van executie. Ontdek wat de geheime truc is van onze expert loopbaancoach Anouk Smets. 

Welke job past nu écht bij mij?

Inzicht
Welke job past bij mij?
03.05.2019

Welke job past nu écht bij mij?

“Wat zou je graag uit je loopbaanbegeleiding halen”, is de vraag die onze loopbaancoaches aan quasi iedereen stellen aan het begin van een traject. Het antwoord is in 95% van de gevallen: “ik wil weten welke job écht bij mij past.” Maar hoe kan je nu eigenlijk weten waar je gelukkiger van zal worden? Hoe beslis je welke stap je moet nemen? En bestaat er eigenlijk een test of formule die je vertelt welke jobtitel jou op het lijf is geschreven? Onze expert loopbaancoach Anouk Smets licht toe.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

Qfor
Certo
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
VDAB
Loopbaancheques