Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/istock-1216869584.jpg
Inzicht

Gaan werkdruk en werkgeluk hand in hand?

Werkdruk zorgt voor stress en past dus niet aan de zijde van werkgeluk. Toch blijkt uit studies dat een zekere werkdruk net bijdraagt tot werkgeluk. Aan het woord Julie Vertommen, Gezondheidspsychologe en Career Counsellor bij Skill BuilderS.

Een groot deel van het werkgeluk wordt namelijk bepaald door een goede ‘flow’. En in een flow kom je alleen als je wordt uitgedaagd, oftewel positieve werkdruk ervaart.

0

Wat is de juiste Flow?

Ken je het gevoel dat je zo volledig opgaat in een bepaalde opdracht voor je job dat je alles om je heen lijkt te vergeten? Alsof er ineens, zonder dat je het door hebt, 2 uren voorbijgevlogen zijn? Je bent zo gefocust en geïnspireerd waarbij je ook niet het gevoel hebt dat je er moeite voor moet doen, alsof het allemaal vanzelf gaat. Dat gevoel wordt ook ‘flow’ genoemd. Hoe geraak je nu juist in die flow? Dit hangt allemaal af van de ‘uitdaging’ en de ‘vaardigheid’ van de taak. Als de uitdaging groot is en je voelt je niet vaardig in de taak, dan zal je voornamelijk stress en angst ervaren. Daarentegen kan het ook zijn dat de uitdaging eerder klein is en je heel vaardig bent in de taak waardoor je eerder sneller verveeld zal geraken.

De flow vindt je ergens in het midden, waarbij je genoeg vaardigheden bezit om te taak te volbrengen én daarnaast ook een gezonde spanning ervaart. De gezonde spanning of werkdruk draagt dus bij tot een goede flow, wat ook wordt gezien als een belangrijke factor voor werkgeluk. Wie flow ervaart, presteert beter aangezien hij of zij goed gefocust is. Belangrijk om weten is dat je niet voortdurend in een flow kan zitten aangezien dit veel energie en focus vraagt.

0
Flow geeft een gevoel dat alles vanzelf gaat.
67-33

Hulp en -energiebronnen

Een bepaalde mate van werkdruk blijkt dus belangrijk voor een goede flow en het werkgeluk. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat je hulp- en energiebronnen zijn. Zij creëren immers een buffer tegen de stress. Deze buffer zorgt er namelijk voor dat je beter bestand bent tegen stress en makkelijker in flow geraakt. Energiebronnen zal je voornamelijk terugvinden in je organisatie waarvan jezelf deel uit maakt zoals de mate van autonomie, voldoening die je haalt uit je werk, goede sfeer, sociale steun van je collega’s, afwisseling binnen je werk, ... 

Aan de andere kant heb je ook persoonlijke hulpbronnen, dit zijn eerder zaken die je bij jezelf kan terugvinden zoals de mate van optimisme, zelfvertrouwen, veerkracht, je partner, ... 

Werken aan je werkgeluk en een goede flow hangt dus ook samen met deze 2 belangrijke bronnen.

Gouden tip: breng in kaart wat voor jou de belangrijkste bronnen zijn, zowel als individu als in team. Zo kan je investeren in wat voor jou en jouw team het beste werkt om in een goede flow te geraken.

0

Wil je graag meer info?

Contacteer onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

In onze loopbaanbegeleidingstrajecten staan we ook stil bij werkdruk en werkgeluk. Zo maak je met zelfkennis en zelfvertrouwen de loopbaankeuzes die bij jou passen, jou energie geven en jou doen groeien. Als werknemer in loondienst of zelfstandige kan je loopbaancoaching betalen met loopbaancheques. Ontdek of jij ook recht hebt op loopbaancheques. Je betaalt zelf slechts 40 euro per cheque, de rest betaalt de overheid.

 

0
67-33

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Loopbaan

De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd

Inzicht

Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’. 

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor