Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/coronacrisis_en_ijsland.png
Inzicht

Het komt wel goed

Vandaag zijn de IJslanders gelukkiger dan voor de crisis van 2008 ... Hoe kijken ze vandaag naar de corona-crisis? Steven Van Mol, Managing Partner en leadership expert bij Skill BuilderS, blikt terug naar 2008. De Ijslanders kwamen de crisis te boven. Hoe? Wat? Waarom? En wat betekent het fenomeen van Þetta reddast, wat zoveel betekent als “het komt wel goed”. Steven licht toe. 

Toen in 2008 drie Ijslandse banken, die te groot waren om te redden, ten onder gingen, ging ook Ijsland onderuit. De Kroon verloor op een week 50% van haar waarde, de aandelen-index zakte met 95% en zowat alle ondernemingen gingen failliet. 

De Ijslanders omarmden de situatie op hun eigen, zelfverzekerde manier. Ze dwongen de regering af te treden. Ze focusten hun energie op wat ze konden veranderen. Ze stimuleerden hun inwoners om samen in de binnenlandse economie te investeren. 

Vandaag heeft het land met zo'n 330.000 inwoners opnieuw een BNP van 24 miljard $, wat neerkomt op ongeveer 70.000 $ per inwoner, dit tegenover België met 45.000$. Het land leeft vooral van toerisme en visvangst. 

Van veerkracht gesproken! 

Wat zit er in het drinkwater van de Ijslanders? In haar inspirerend boekje “De geluksatlas” stuit Helen Russell op het fenomeen van Þetta reddast, wat zoveel betekent als “het komt wel goed”. 

Juist omdat het land en het klimaat zo onherbergzaam zijn, hebben de Ijslanders geleerd er het beste van te maken. Kinderen leren van kindsbeen af aan lange afstanden te lopen en ongeacht de weersomstandigheden naar buiten te gaan. Anders zouden ze de hele winter binnen zitten. 18° in de zomer is een hittedag. 

De inwoners van het eiland omarmen ook hun donkere kant. In plaats van de kerstman omarmen ze de kerstjongens, dertien half-trollen die gemene streken uithalen. Ze hebben namen als deurensmijter en ramengluurder. 

Ijslanders geloven gewoon sterk in zichzelf. Als je een marathon wil lopen of een boek wil schrijven (één op de tien doet dit ook), doe je het gewoon. Het komt wel goed. 

In het World Happiness rapport van 2019 namen de eilandbewoners de vierde plaats. Terwijl tijdens de crisis hun geluk slechts lichtjes zakte, geven ze aan nu 25% gelukkiger te zijn dan ervoor. 

Ondanks de crisis hebben ze zich bewezen en dat heeft hun zelfvertrouwen nog versterkt. Ze geloven dat ze in staat zijn tot grootse dingen, zoals ook hun voetbalteam bewezen heeft. Denk maar aan de kwartfinales op het EK Voetbal 2016 en hun kwalificatie als kleinste land ooit voor het WK Voetbal in 2018.  

Wat kunnen wij van het Þetta reddast principe van de Ijslanders leren? 

  1. Als de context moeilijk is, en je kan hem niet veranderen, maak er dan toch het beste van. Zelfs de slechtste dagen hebben mooie momenten. 10% is context, 90% hoe we ermee omgaan. 
     
  2. Focus op de zaken waar je wel impact op hebt. Werk aan jezelf en wordt elke dag een beetje sterker. Heb vertrouwen in jezelf. 
     
  3. Benut de koude winteravonden om dingen te doen waar je anders niet toe komt. Ooit komt de zomer terug.  
     
  4. Omarm de donkere kant als een even belangrijk deel van jezelf. Zonder een traan geen lach. Zonder verdriet geen blijdschap. 
     
  5. Wees optimistisch: optimisten ontkennen de crisis niet, maar weten dat het tijdelijk is. Þetta reddast…Het komt wel goed!

Info over leadership in onzekere tijden?

Contacteer Steven Van Mol, leadership expert, via mail of GSM op +32 477 66 90 38 

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid

Inzicht

Een essentieel ingrediënt van een open leercultuur

Psychologische veiligheid en leren in organisaties: ze gaan hand in hand. Dat hebben Elke Ruelens, L&D experte en Matthias Eeckhout, Assessment Manager, ervaren toen ze verschillende invalshoeken samenbrachten voor een project rond psychologische veiligheid binnen Skill BuilderS. 

Competentiedenken

Competentiedenken als antwoord op de 'War for Talent'

Inzicht

Wat zijn de uitdagingen van de toekomst en hoe kan HR hier een rol in spelen?
In 2024 verplicht de arbeidsdeal 5 verplichte opleidingsdagen aan te bieden aan medewerkers. Hoe pakt de werkgever dit best aan met een nu al te hoge werkdruk?
Hoe vinden we in de toekomst voldoende personeel? Hoe zal alles verder evolueren met de structurele arbeidskrapte en de 'war for talent'? 

Stuk voor stuk vragen die meerdere Belgische KMO’s wakker houden.
Marieke Van Lysebetten, HR Consultant bij Skill BuilderS, deelt haar inzichten over competentiedenken en legt vanuit haar job de link met de structurele arbeidskrapte.

growth mindset

De kracht van je mindset

Inzicht

Denk jij: “Onderhandelen, da’s een talent. Daarmee ben je geboren of niet; ik zal daar nooit echt goed in zijn”? Of geloof je toch eerder: “Met tijd, moeite en wat hulp kom ik er wel. Dan zal ik mijn mannetje/vrouwtje wel kunnen staan tijdens een onderhandeling”? Met een growth mindset ben je tot meer in staat dan je denkt. 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor