Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/hidden_job_market.jpg
Inzicht

De verborgen arbeidsmarkt

Een nieuwe job zoeken is geen sinecure. Op de verschillende vacaturewebsites zie je soms het bos door de bomen niet meer. Vacatures komen meermaals terug. Of je botst tegen enorm veel concurrentie. Hoe ga je best te werk? Worden alle vacatures ook effectief gepubliceerd? Heb je toegang tot alle openstaande jobs? Stefanie Vleeschouwer, coach outplacement en loopbaanbegeleiding bij Skill BuilderS, gidst je doorheen de verborgen arbeidsmarkt en reikt enkele waardevolle toegangssleutels aan.

Wat is 'hidden job market'?

30 à 35% van de vacatures wordt effectief gepubliceerd. Concreet betekent dit dat je 2/3e van de openstaande jobs niet kan zien, niet kan lezen, die je nergens kan terugvinden maar die er wel zijn. Sommige bronnen durven zelfs te spreken over 80 à 90%! Klinkt mysterieus, niet? In deze situatie spreken we van ‘the hidden job market’.

Om die verborgen arbeidsmarkt te gaan verkennen, 
heb je enkele toegangssleutels nodig.
Klaar om het onbekende te ontdekken?  

 

Toegangssleutel 1 – Begin bij jezelf!

En dit is misschien wel de sleutel die iedereen volledig zelf in handen heeft. Je kan namelijk niet vertrekken vanuit een leuke vacature die je hebt gevonden. Ga eens omgekeerd te werk: wat zou jouw droomjob zijn? Waar liggen jouw interesses? Wat doe je graag? Wat is jouw passie? Welke producten/merken triggeren jou? Van welke werkgever of organisatie heb je al eens gezegd: wow, daar zou ik wel graag willen werken. Lijst deze zaken op, maak het visueel, giet het in een mindmap of moodboard. Zo verken je jezelf, maar ook de mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je zal opportuniteiten ontdekken die je voorheen niet gezien had. 

Toegangssleutel 2 – Solliciteer spontaan!

Geloof me, het werkt echt. Zeker als je toegangssleutel 1 in jouw bezit hebt.

“Ja, maar wat brengt het op als er toch geen vacature openstaat bij het bedrijf?”

In hoeverre weet jij dat er geen vacature openstaat in een bedrijf? Een bedrijf kiest er soms ook gewoon voor om zijn vacatures niet te publiceren. Het gebeurt dat ze eerst intern willen kijken of er mogelijkheden zijn. Of misschien kijken ze wel naar hun eerder verworven database van kandidaten. Of wie weet willen ze enkel mensen aantrekken die heel specifiek interesse hebben om in hun organisatie te komen werken. En dat laatste kan je nu net kenbaar maken door spontaan te solliciteren. Op die manier toon je aan dat dit specifieke bedrijf jou interesseert, dat jij er voor gekozen hebt om hen aan te schrijven omdat je achter hun waarden en missie staat. Geen mooier compliment voor een bedrijf dan dat, toch?

“Ik heb al spontaan gesolliciteerd, 
maar krijg een standaard antwoord dat ze op dit moment niemand zoeken.”

Niet erg, je hebt met deze sollicitatie een zaadje kunnen planten. En nu is het aan jou om dat contact mee te nemen in jouw netwerk. Niemand houdt je tegen om toch eens extra contact op te nemen en te vragen naar een vrijblijvend gesprek. Weet dat een organisatie constant in beweging is en dat er steeds verloop is. Als jij ervan overtuigd bent dat je op termijn iets zou kunnen betekenen voor het bedrijf, probeer die overtuiging dan ook zo over te brengen. Zorg ervoor dat ze aan jou denken en dat je niet zomaar een van de zovelen bent die spontaan solliciteert zonder er een gevolg aan te geven.

Toegangssleutel 3 – Netwerk: online én offline!

Netwerken, het woord gaf me enkele jaren geleden de kriebels. Nu is dit een van mijn favoriete onderwerpen om te bespreken. Ik geef toe dat er een serieus gewicht aan het woord hangt, maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat het gaat over connectie maken. Connectie met anderen. Je bent eigenlijk al aan het netwerken als je bij je buren aanbelt om te vragen of zij nog bloem hebben. Zo simpel is het. Jij hebt iets nodig, en iemand anders kan jou daar mogelijks mee helpen.

Verken dus met andere woorden je eigen netwerk en begin bij de mensen die het dichtst bij jou staan. Ga daarna breder en integreer ook jouw professionele contacten zoals je (ex)-collega’s, coach, consulenten van uitzend- of selectiekantoren etc. Pas als jij de vraag durft te stellen of ze iets kunnen betekenen voor jou, dan pas kan je kenbaar maken dat je iets nodig hebt en krijg je toegang tot die 'hidden job market'.

Vergeet hierbij ook zeker niet jouw online contacten. Ik denk hier niet alleen aan LinkedIn, de professionele netwerksite. Maar heb je ook al eens gedacht om jezelf kwetsbaar op te stellen en een “ik-zoek-een-nieuwe-job”-post online te smijten op Facebook, Instagram of Twitter?

 

Heb je de 3 toegangssleutels in jouw bezit? Open deur na deur, wees creatief en vooral veel succes met het verkennen van ‘the hidden job market’! 

0

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer onze coach Stefanie Vleeschouwer of bel ons op 0800 616 71.

0
Foto Stefanie
67-33

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Outplacement case

Weten wat je wil

Inzicht

In een outplacementtraject is de ontslagverwerking een eerste grote stap in persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast werken onze coaches op zelfkennis en zelfinzichten. Je innerlijke saboteurs en je drivers kennen, kan heel bevrijdend werken. Het is vaak een belangrijke stap naar effectieve veranderingsprocessen. Vervolgens moet je bij jezelf ontdekken wat je precies wil bereiken op professioneel vlak. Onze outplacementcoach Ivan Dauwe getuigt zelf over het veranderingsproces dat hij jaren geleden doormaakte.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor