We blijven geconnecteerd,
persoonlijk zoals altijd,
digitaal nog meer dan vroeger

Ontdek onze digitale oplossingen

Uw bedrijf in transformatie?

Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraagt u zich of hoe SBS Skill BuilderS uw ideale partner kan zijn? Wenst u meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met u mee!

/sites/default/files/public/header-images/assessment_center.png
Inzicht

Hoe bereid ik me het best voor op een assessment center?

Kan je je voorbereiden op een assessment? Een vraag die vaak gesteld wordt. We vroegen het aan onze collega Laura Rasenberg, arbeidspsycholoog en assessor in het Assessment & Development team bij Skill BuilderS. 

Telkens ik met een kandidaat een assessment center plan, krijg ik gegarandeerd de vraag “Hoe kan ik mij het best voorbereiden?”, steekt Laura van wal. Ik hoor telkens een lichte zenuw in de stem van deze kandidaat. Want tja, laat ons niet flauw doen: zo’n assessment center, het is niet niks. Ik ben nog nooit een kandidaat tegengekomen die volledig relaxed en onverschillig aan zo’n dag start. Er hangt iets van af, je wil het uiteraard goed doen. Onze kandidaten willen zich dus altijd perfect voorbereiden, wat jammer genoeg niet kan.

“Waar gaan jullie op letten?”

Bij het samenstellen van een assessment center, overleggen we samen met de opdrachtgever over de competenties die gemeten zullen worden. Het is mogelijk dat de kandidaat veronderstellingen maakt over deze competenties (“voor deze functie gaan ze sowieso de stressbestendigheid belangrijk vinden!”), maar de kans is reëel dat wij andere dingen meten. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een kandidaat meemaak die één bepaalde competentie krampachtig in de spotlight wil zetten, maar dat we deze niet aan het meten zijn. Of erger: een kandidaat die onnatuurlijk en geforceerd blijft zeggen “ik houd me altijd vast aan mijn planning en wijk niet af!”, terwijl ik aanpassingsvermogen aan het testen ben. Onze boodschap: Laat het los, wees jezelf.

Wees jezelf? Zo’n cliché.

Het grootste cliché dat we kandidaten aanraden: “wees jezelf”. Talrijke ogen rollen nu waarschijnlijk, terecht. Toch is dit het beste advies dat we willen én kunnen geven. Kandidaten hebben een bepaalde visie van hoe een job het best uitgevoerd wordt, waarna ze zich in bochten wringen om dit beeld waar te maken. “Een leider moet hard optreden, dus ik ga het rollenspel heel kordaat aanpakken”: Ben jij zelf echt zo? Top. Ben je zo niet? Doe dit dan zeker niet! Ten eerste geeft dit een verkeerd beeld over jou, dat vervolgens wordt doorgespeeld naar de opdrachtgever. De verwachtingen zijn gelegd en de toekomstige werkgever gaat er dus ook vanuit dat je vanuit nature zo reageert. In het ergste geval word je aangeworven en gaan ze er altijd vanuit dat je deze kordate houding aanneemt. Ten tweede bestaat de kans dat jij een ander beeld hebt van leiderschap dan dat het bedrijf vandaag nodig heeft. Jij probeert de strenge en kordate leider te zijn, maar de organisatie is vandaag op zoek naar een coachend en empathisch leider die weet te connecteren. Wanneer jij van nature deze empathische leider bent, dan is het jammer dat je dit niet laat zien. Het mag dus cliché zijn, maar wees toch maar gewoon jezelf.

Ja oké, maar wat kan ik dan wél doen?

Het doel dat je wenst te bereiken, is de beste versie van jezelf tonen. Wanneer ben je dat? Wanneer je goed uitgeslapen en rustig bent. Wij adviseren onze kandidaten dus om de avond voor het assessment center goed te ontspannen, vervolgens genoeg te slapen en ‘s morgens genoeg tijd te nemen om op je gemak naar het assessment center te komen. De assessment consultant staat de dag zelf ter jouw beschikking om het jou zo comfortabel mogelijk te maken. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan: rustig blijven. Vind voor jezelf manieren om met de stress om te gaan, maar onthoud vooral: Wij willen vooral zien hoé je dingen aanpakt en in de meeste gevallen absoluut geen kennistest uitvoeren. Het is met andere woorden geen examen waarvoor je kan studeren. 

En hoe zit dat dan met de testen die ik voor het assessment center thuis moet doen?

Om de dag zelf minder intens te maken, laten wij o.a. persoonlijkheidstesten van thuis uit maken. Hiervoor kan je je, opnieuw, niet voorbereiden. Je kan deze uiteraard wel in een optimale omgeving afleggen, zodat je je concentratie kan behouden. Hierbij raden we aan om je tijd te nemen, op een locatie waar je doorgaans niet gestoord wordt (lees: niet in de zetel voor de tv, naast de kinderen die hun dag uit de doeken willen doen). Een goede internetconnectie die niet hapert, is uiteraard ook geen overbodige luxe.

Oké… Maar ik ben nog steeds heel zenuwachtig.

Uiteraard. Dat is normaal. Dat is zelfs een teken van een gezonde portie motivatie. Een grote meerderheid van onze kandidaten start zenuwachtig aan de dag, maar kalmeert aanzienlijk na de eerste oefening. Ik hoor meermaals “oh dat viel echt mee”, “dat had ik erger verwacht” “ik vond dat eigenlijk best plezant!”. Verlies dus geen energie aan deze zenuwen, maar zie het als een dag om jezelf te leren kennen. Hoe vreemd het ook klinkt: geniet ervan, een assessment center is jouw moment. Je leert jezelf kennen en komt in aanraking met je eigen blinde vlekken.

Wens je meer informatie te verkrijgen over assessment & development centers en hoe Skill BuilderS hierbij kan ondersteunen? Ons gemotiveerd team staat klaar via assessment@skillbuilders.be

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

De 7 V's van je innerlijk kompas

Inzicht
De 7 V's van je innerlijke kompas, ook in crisissituaties

De 7 V's van je innerlijk kompas

Crisissituaties brengen heel wat emoties met zich mee. En die emoties zijn soms zelfs zo heftig dat ze ons compleet overspoelen of bevriezen. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je niet voorbijgaat aan die emoties maar tegelijkertijd ook wel je pad blijft volgen en groeit? Geïnspireerd op de adviezen van Dr. Jim Taylor geeft onze expert loopbaancoach Anouk Smets enkele handvaten om in tijden van crisis je innerlijk kompas terug te vinden en meester te blijven over de weg die je wil bewandelen. 

Waarom (g)een ex-medewerker aanwerven?

Inzicht
Ruth Van Impe, HR Manager bij Skill BuilderS geeft haar kijk op boemerang-rekrutering

Waarom (g)een ex-medewerker aanwerven?

Boemerang-rekrutering of het aanwerven van ex-medewerkers kan deel uitmaken van een rekruteringsstrategie en die begint al bij de offboarding. Maar waarom zou je inzetten op het gericht aantrekken van medewerkers die ooit het bedrijf (al dan niet vrijwillig) verlaten hebben? Lesley Arens van het HR-vaktijdschrift #ZigZagHR vroeg onze collega Ruth Van Impe naar haar visie. Ruth is HR Manager bij Skill BuilderS en zelf een mooi voorbeeld van een succesvolle boemerang-rekrutering.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor