Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/1_0.jpg
Tip

Hoe krijg je meer focus in minder tijd?

Ellenlange to do-lijstjes die telkens opnieuw aangevuld worden, meer uren nodig hebben in een dag, niet weten waar eerst te beginnen, het overzicht verliezen, veel werk hebben maar je toch niet kunnen concentreren, eindeloos scrollen op sociale media. Zoek jij ook het antwoord op: ‘Hoe krijg je meer focus in minder tijd?’. Stefanie Vleeschouwer, Coach loopbaanbelegeleiding & outplacement bij Skill BuilderS, gaat samen met ons op zoek.

We kennen allemaal momenten waarbij het moeilijk is om onze focus vast te blijven houden. We willen wel, maar het lukt niet. En dat is helemaal ok, het is menselijk. We zijn geen machines die enkel en alleen gemaakt zijn om iets uit te voeren zonder pauzes, slaap, eten en drinken. We zijn mensen, en we ontvangen constant prikkels die een impact hebben op ons welbevinden, prestaties en concentratie. Wees dus vooral niet hard voor jezelf als je je focus verliest.

Maar wat betekent focus houden nu werkelijk? Het komt erop neer dat we ons concentreren op minder verschillende projecten gelijktijdig. We gaan onze aandacht specifiek richten op bepaalde zaken, zonder daarbij te vervallen in overdreven multitasking. Daarnaast zorgt het er ook voor dat we minder afleiding ervaren van omgevingsfactoren zoals sociale media, collega’s, email, … Bij de term focus- of aandachtsmanagement focussen we ons letterlijk op onze aandacht. Dit in tegenstelling tot timemanagement, waarbij we het meeste uit tijd willen halen.

Tips & Tricks om meteen toe te passen

  • Zorg ervoor dat externe prikkels minder hard binnenkomen

We leven in een digitale tijd. We zijn continu geconnecteerd met elkaar, we zijn en hebben vooral ook het gevoel dat we altijd en overal bereikbaar moeten zijn. Onze gsm gaat overal mee naartoe, tot op het toilet, tot in ons bed. We staan er mee op en we gaan er mee slapen.

Probeer jezelf meer te deconnecteren. Je hebt zelf in de hand welke prikkels er binnenkomen. Zet je notificaties uit voor sociale media, mail, binnenkomende berichten. Zorg ervoor dat het scherm van je gsm niet opspringt telkens er iets binnenkomt. Hou eens bij via een app hoeveel tijd je doorbrengt op je smartphone en hoeveel keer je hem open klikt. Dit kan gemakkelijk door de volgende app te downloaden: Usage Time. Klaar om die confrontatie aan te gaan?

 

  • Beweeg en ontspan

Je wil wel werken, je moet nog veel doen, er wachten tientallen mails op jou maar het lukt gewoon niet om je focus te bewaren. Je bent afgeleid en alles is interessant, al is het maar om nog eens door je feed van Facebook te scrollen voor de 10e keer op 30 minuten tijd. En hoe loopt het tijdens thuiswerkdagen?  

Op zo’n dagen zet ik even 3 of 4 van mijn favoriete meezing-nummers op. Dans, ga los, zing heel hard mee, zorg dat je hart sneller gaat slaan en dat je het warm krijgt! Door dit te doen krijg je opeens een boost van positieve energie, je pompt dit letterlijk je lichaam in. Probeer het eens, zet je nadien terug aan je bureau en zeg tegen jezelf: en nu ga ik echt van start.

 

  • Bepaal waar jouw energie naartoe gaat

Uiteraard heb je niet over alles controle, bv je agenda. Je kan je dag beginnen met een goed zicht op wat je die dag allemaal gaat doen, maar zoals we allemaal wel weten kan deze in een mum van tijd volledig wijzigen. Wat je wel onder controle kan houden, is waar jij je prioriteiten wil leggen. Voor de perfectionisten en pleasers onder ons is dit vaak een lastige kwestie. Je wil goed doen voor je verantwoordelijke en voor het bedrijf. Het liefst van al werk je al je to do’s af die je gepland hebt. Je denkt dat je op die manier je dag goed kan afsluiten en je geeft jezelf een schouderklopje voor al het werk dat je verzet hebt. Maar hoe staat het dan werkelijk met je energieniveau? Uit onderzoek is gebleken dat als je een taak voor 100% perfect wil doen, dat dit 80% van je energie vraagt. Doe je een taak voor 80% goed, dan vraagt dit maar 20% van je energie. Onthoud dus vooral dat goed, goed genoeg is. Bewaak waar jij je energie in wil stoppen en streef er niet steeds naar om elke taak meteen perfect af te werken. Durf taken door te schuiven naar een andere dag en blokkeer hier ook werkelijk tijd voor. Duurt het maar 2 à 3 minuten om iets af te werken, doe dit dan meteen.

Probeer daarnaast je mailbox ook maar af en toe te bekijken. Zoals hierboven reeds aangehaald: we moeten niet altijd bereikbaar zijn. Door de pop-ups van je mailbox uit te zetten, kan je ook niet afgeleid worden om er telkens naartoe te gaan. Sterker zelfs, sluit je mailbox eens voor enkele uren! Als er echt iets dringend is, krijg je wel een telefoon.

 

  • Apps om je focus te houden
0

Noisly

In deze app kan je instellen welke geluiden je wil horen op de achtergrond. Je kan de regen horen, aangevuld met het geluid van een kampvuur. Doe daar nog wat regendruppels bij en je waant je midden in de natuur in je supercomfortabele uitgeruste glamping-tent. Focus gegarandeerd!

0
Noisly
33-67

Forest

Een zeer leuke app waarin je zelf jouw eigen tijd instelt om te focussen. Het helpt je trouwens ook om niet naar je gsm te grijpen. Want geef toe, dat doen we allemaal te veel. Hoe werkt dit concreet? Je stelt je tijd in en de app plant virtueel een boom. Hoe langer je jouw focus behoudt, hoe meer de boom gaat groeien. Verlaat je de app al vroeger, dan sterft je boom af. 

0

Op deze manier kan je een heel focus-bos aanplanten en krijg je direct resultaat als je je focus blijft behouden. Leuk weetje: Forest werkt samen met ‘Trees for the Future’. Zij planten in samenwerking met de app ook echte bomen.

0
Forest
33-67

Headspace

Meditatie is in, en maar goed ook. Door te mediteren komen we tot rust, maken we verbinding met ons eigen lichaam en kunnen we even alles achterwege laten. Lukt focussen moeilijk? Download dan Headspace. Dit is een app waarbij je gratis 10 lessen rond meditatie kan volgen.

0

Je stelt zelf je tijd in om te mediteren en je leert de basics. De app heeft ook een gerichte feature om specifiek te werken rond focus. Sinds kort bestaat er ook een netflix-serie in samenwerking met Headspace. Zeker kijken!

0
Headspace
33-67

Fokking Druk van Thijs Launspach

Geen app deze keer, maar een boek. Dit boek geeft meer inzicht in waarom ons huidig leven vaak aanvoelt als fokking druk. De race tegen de klok, te weinig uren in een dag, ... Het mooie aan dit boek is dat het enorm veel praktische tips en inzichten geeft over hoe je hier mee kan omgaan. Een echte aanrader, maar vooral ook een boek om regelmatig naar terug te grijpen.

0
Fokking druk
33-67

Wil je hierover graag in detail praten?

Contacteer Stefanie Vleeschouwer via stefanie.vleeschouwer@skillbuilders.be.

Zoek jij meer focus in minder tijd?

Schrijf je dan in voor ons Blended Learning traject Focus Management en krijg praktische tips via een digitaal leerplatform om je workload optimaal te organiseren.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Beslissingen nemen

Wat staat goede beslissingen in de weg?

Inzicht

Nu het volop kerstperiode is, moeten velen onder ons nog op zoek naar kerstcadeaus. Je wil graag het perfecte, leuke, memorabele én binnen het beperkte budget passende cadeautje op de kop tikken, maar de keuzestress overvalt je. Je kan niet beslissen. Al te vaak ligt de oplossing, onder tijdsdruk, in het aanpassen van de criteria of hun gewicht. Het mag toch iéts duurder zijn. Zo perfect hoeft ook weer niet. Je beslist en koopt het geschenk.

Is dit voorbeeld voor jou herkenbaar? Kan jij soms moeilijk de knoop doorhakken? Stel je jezelf de juiste vragen? Hanteer je het correcte beslissingsproces? Rien Vanyzere, psycholoog en trainer/consultant bij Skill BuilderS, zoomt in op het belang van elke stap in het beslissingsproces. 

Training met impact: het belang van leerengagement

Het belang van leerengagement

Inzicht

'Hoe leren mensen?' Bij Skill BuilderS staan we hier regelmatig bij stil. In onze trainingen en workshops houden we regelmatig de vinger aan de pols en bekijken kritisch waar we het leerproces nog kunnen optimaliseren. Onderzoek naar hoe mensen leren, staat bovendien niet stil, en wij dus ook niet. Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, licht toe. 

Perfectionisme

Perfectionisme: een troef?

Inzicht

Op een sollicitatiegesprek zegt een kandidaat trots “ik ben een echte perfectionist”, maar de lading van het woord “perfectionisme” wordt vaak onderschat. Wat is net perfectionisme? Wat perfect is voor de ene, is vaak niet perfect voor de andere en vice versa legt Karen Genetello, coach bij Skill BuilderS, uit.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor