Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraagt u zich of hoe SBS Skill BuilderS uw ideale partner kan zijn? Wenst u meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met u mee!

/sites/default/files/public/header-images/crown_shyness.jpg
Inzicht

Hoe ver reiken jouw takken?

Over het fenomeen crown shyness (verlegen boomkruinen) en introverte persoonlijkheden. Onze expert loopbaancoach Anouk Smets aan het woord. 

'Onlangs botste ik op een fantastisch natuurfenomeen: crown shyness. Het is een term waarvoor een exacte Nederlandse vertaling nog lijkt te ontbreken. Sommigen noemen het ‘boomschuchterheid’ of ‘verlegen boomkruinen’. Het komt erop neer dat bij sommige boomsoorten de volgroeide bomen elkaar niet raken met hun kruinen. Hun takken stoppen netjes met groeien zodra ze te dicht bij een andere boom komen. Dat levert een prachtig zicht op van kanalen en lijnen tussen de verschillende boomkruinen.

Ze respecteren elkaars ruimte zodat elke boom kan floreren.

Wat die bomen nu exact bezielt om hun persoonlijke ruimte zo netjes af te bakenen, daar is de wetenschap het nog niet helemaal eens over geraakt. Er wordt gezegd dat crown shyness helpt om schade te vermijden. Omdat de kruinen elkaar niet raken, kunnen ze elkaars bladeren en takjes ook niet beschadigen of afbreken wanneer het waait. En de afstanden tussen de verschillende kruinen maken het ook veel moeilijker voor parasieten en andere beestjes om van de ene boom naar de andere te migreren. Zelfbescherming dus, maar even goed bescherming van de bomen rondom hen. Ze respecteren elkaars ruimte zodat elke boom kan floreren.

Een andere verklaring is dat de bomen op deze manier zonlicht doorlaten. Ze pikken op wanneer ze in de schaduw van hun buurman beginnen te groeien en stoppen daar dan. Zo krijgen ook de planten en de scheutjes die nieuwe bomen zullen worden hun portie zonlicht om te kunnen groeien. De volgroeide bomen overschaduwen met andere woorden de jonge, kleine plantjes niet. Ze nemen niet meer plaats in dan ze effectief nodig hebben en zorgen ervoor dat de nieuwe generaties – of ze nu van dezelfde soort zijn of niet – ook hun kansen krijgen om te volgroeien.

Als ik een boom was, dan zou ik ook crown shy zijn.

Met een warm hart voor al mijn mede-introverten bedacht ik dat ze allemaal ongetwijfeld zouden glimlachen wanneer ze dit beeld zien. “Als ik een boom was, dan zou ik ook crown shy zijn”, dacht ik spontaan. Als introvert bewaak ik ook liever mijn persoonlijke ruimte en voel ik me het best op mijn gemak wanneer ik zelf kan bepalen in welke mate anderen die ruimte mogen innemen. Mijn blaadjes zijn ook nogal gevoelig, zie je. Uitspraken van anderen, hun humeur, hun noden, hun emoties, … het plakt allemaal nogal snel aan mij vast.

Net zoals de meeste introverten gun ik anderen ook wel hun portie zonlicht. Wie ben ik immers om me op te dringen aan anderen? Door een beetje afstand te houden, beschermen we onszelf en laten we de anderen rondom ons floreren. Voor mij is dat de kern van introversie: “Leven en laten leven.” Dat betekent niet dat introverten niet graag onder mensen zijn. Maar wanneer je afstand houdt, krijg je vaak te horen dat je ‘wat socialer’ moet zijn. Of ‘niet zo verlegen’. Of mensen geven je de tip om ‘eens wat meer mensen te ontmoeten’. (You know who you are, welbedoelende extraverten!)

Introverten houden graag hun afstand omdat ze zich veilig willen kunnen voelen. En die veiligheid komt in eerste instantie uit onszelf. Wij bepalen hoe ver we gaan en hoe dichtbij iets of iemand mag komen. We bewaken onze ruimte om niet in de schaduw komen te staan of overwoekerd te worden. We houden niet zo van bomen of planten die de balans van ons bos niet respecteren. Persoonlijk voel ik me best veilig in het bos waar ik groei. De ene boom mag van mij al wat dichter komen dan de andere, maar het is nog altijd bijzonder fijn om samen in het zonnetje te staan, te genieten van het spel van eekhoorns en konijntjes, en de kleine bomen te zien groeien tot ze boven onze hoofden zullen reiken.

Leven en laten leven. Als onze extraverte maatschappij de goede intenties van de crown shyness van introverten eens zou begrijpen, dan zou de wereld een veel mooiere plek zijn.'

Wil je hierover graag meer weten?

Contacteer Anouk Smets

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Over levenslessen, groei, kansen en vertrouwen

Inzicht
Over levenslessen, groei, kansen en vertrouwenroei
20.12.2019

Over levenslessen, groei, kansen en vertrouwen

Onze coach Stefanie Vleeschouwer adopteerde onlangs een hond en kreeg de grootste en mooiste levensles. Met 2020 in het vooruitzicht wil ze heel graag coaches, recruiters, organisaties, collega's, ouders en vrienden, … vragen te vertrekken vanuit het beste dat iemand in zich heeft. Want elke mens kan groeien, als hij of zij de kans en het vertrouwen krijgt. Stefanie licht haar persoonlijk verhaal hier verder toe.

Extravert? Vijf tips om je introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer!

Inzicht
5 tips voor extraverten om introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer
16.10.2019

Extravert? Vijf tips om je introverte kwaliteiten aan te wakkeren op de werkvloer!

"Wanneer gaan we eens een oproep zien om wat meer introvert te zijn in plaats van extravert?" Het is een grapje dat online regelmatig circuleert onder introverten, maar het is vaak de harde realiteit voor vele introverten dat extraversie als het ideaal wordt gezien. Ook tijdens loopbaanbegeleidingen is de wrijving tussen introverten en extraverten vaak het onderwerp van onze gesprekken. Onze expert loopbaancoach Anouk Smets, van nature uit een introvert persoon, aan het woord.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

Qfor
Certo
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
VDAB
Loopbaancheques