Omgaan met tegenslagen...
Ik durf te stellen dat ik in mijn leven al wel wat watertjes doorzwommen heb qua tegenslagen. Zowel op persoonlijk, sportief, fysiek, mentaal als professioneel vlak. ‘Harde kloppen van de hamer krijgen’, ‘hitting rockbottom’, ‘het bos door de bomen niet meer zien’ (of was dit nu omgekeerd? 😊), me angstig en onzeker voelen, … Telkens opnieuw de kracht vinden – mits hulp van vele mensen en netwerk – om jezelf te herpakken, te leren, te groeien en uiteindelijk wel sterker eruit te komen. Ik weet het, het kan ‘corny’ en ‘cliché’ klinken, anderzijds liggen hierin veel waarheden.
In mijn job als outplacementcoach kan ik deze ervaringen wel goed in mijn achterhoofd houden als ik mensen begeleid en coach die net een zware tegenslag hebben gekend. Een ontslag kunnen we beschouwen als een rouwproces. Over de verschillende fases van een rouwproces ga ik hier niet uitweiden, daarover is al veel gekend en geschreven. Je kan je wel levendig voorstellen wat er allemaal door het hoofd van een persoon kan spoken na het krijgen van een ontslag. Verschillende studies hebben aangetoond dat ‘WERK’ minimum de tweede belangrijkste pijler is in mensen hun leven en gedachten.
Ik heb dus al wat mensen zien binnenkomen bij Skill BuilderS die met deze tegenslag geconfronteerd werden. Niet iedereen kan hier evengoed mee omgaan…. Sommigen leggen alle schuld bij de andere, gaan dus voorbij aan zelfreflectie; anderen vinden dan weer dat zij de volledige schuld van het ontslag moeten dragen; bij bepaalde personen ligt het dan weer wat in het midden… Als coach is het dan van cruciaal belang om na enkele sessies en heel goed doorvragen, hier een juist beeld te kunnen vormen. De waarheid zal altijd ergens tussen de twee werelden liggen, ik was hier zelf niet bij dus ik mag hier zeker niet over oordelen. Het vellen van een oordeel vind ik in heel veel situaties trouwens nooit een juiste manier van denken en handelen.
Toch moet ik na verloop van tijd wel zeker zijn dat de persoon ook opnieuw voldoende energie heeft om terug vooruit te willen en te kijken naar nieuwe uitdagingen. Sterker nog, heeft mijn coachee hier ondertussen ook voldoende zelfinzicht gekregen? Niet alleen in zichzelf an sich, ook in de vaardigheden en kwaliteiten die moeten aangesproken worden om niet meer in zulke situaties terecht te komen?
Ik moet dan vaak inzetten op ‘omdenken’, anders leren denken. Niet evident voor personen die bijvoorbeeld al 50 jaar volgens eenzelfde stramien denken en handelen. Dit zijn processen, met vallen en opstaan… Heel veel mooie situaties die ik dan mag aanschouwen qua gedragsverandering enerzijds.
Anderzijds moet ik ook realistisch zijn en toegeven dat dit – op een relatief korte tijdsspanne tussen meestal 6 maanden en 1 jaar – ook soms niet lukt.
Je hoort en leest het goed. We hebben als outplacementcoach een PRACHTIGE job, met enorm veel variatie in personen, situaties en uitdagingen. En het verrijkt onszelf als persoon des te meer…
Wil je hierover graag in detail spreken?
Contacteer Ivan Dauwe, outplacement coach
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Aan de slag als oudere werknemer? So What?
Voor het overgrote deel van de werknemers heeft ontslag een grote impact. Velen onder ons identificeren zich met hun job, en dus voelt ontslag vaak aan alsof er letterlijk een deel wordt weggesneden. Je verliest niet alleen je dagelijkse routine, maar ook je financiële zekerheid en bovendien de collega’s waarmee je vaak jarenlang vele uren per week lief en leed deelde. Vooral de niet-meer-zo-piepjonge medewerkers hebben doorgaans een lange anciënniteit. Dertig tot veertig jaar geleden was het trouwens heel gewoon om je leven lang bij dezelfde werkgever te blijven. Dan slaat ontslag nog diepere wonden. Zijn de kansen op werk na je vijftigste miniem? Kan een outplacementtraject de kans op een nieuwe job, ook na je vijftigste, vergroten? Jens Van Mol, Managing Partner bij Skill BuilderS, gaat hier dieper op in.

Skill BuilderS is genomineerd als 𝗧𝗿𝗲𝗻𝗱𝘀 𝗚𝗮𝘇𝗲𝗹𝗹𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯
🚀Fantastisch nieuws!
Skill BuilderS is genomineerd als 𝗧𝗿𝗲𝗻𝗱𝘀 𝗚𝗮𝘇𝗲𝗹𝗹𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯 voor de provincie Oost-Vlaanderen in de categorie 'grote ondernemingen'.

Ze zijn er weer ... de goede voornemens!
Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS.