Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraagt u zich of hoe SBS Skill BuilderS uw ideale partner kan zijn? Wenst u meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met u mee!

/sites/default/files/public/header-images/onzekerheid_bij_jonge_professionals.png
Inzicht

Onzekerheid bij jonge professionals of leidinggevenden: kwaliteit of belemmering?

Uit onderzoek is gebleken dat iedereen tijdens zijn loopbaan wel eens te kampen krijgt met wat men “het oplichterssyndroom” noemt. Ondanks je goede prestaties heb je het gevoel dat je niet geschikt bent voor je functie en dat het een kwestie van tijd is vooraleer je ontmaskerd zal worden. Onze collega Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Kwaliteit of belemmering?

Laat ons starten met een voorbeeld: je leidinggevende plant onverwachts een meeting met je in. Je denkt meteen: “Het is zo ver! Ze hebben ontdekt dat ik al jaren herhaaldelijk dezelfde fout aan het maken ben en ze gaan me ontslaan of een demotie voorstellen.” Als blijkt dat dit gesprek helemaal niet die richting uitgaat, ben je opgelucht dat je voorlopig niet ontmaskerd werd. Al scheelde het naar jouw gevoel geen haartje. Wanneer je daarentegen successen behaalt, denk je er meestal niet aan dit toe te schrijven aan jouw competenties maar is het volgens jou eerder een kwestie van geluk, timing of het misleiden van anderen. Bijvoorbeeld: “Ik ben na mijn stage aangenomen omdat er toevallig net iemand uitviel en ik de werking al kende .”

In tegenstelling tot wat we vaak denken, blijken ook leidinggevenden of succesvolle professionals wel eens te worstelen met het oplichterssyndroom. Het beeld van de zelfzekere leidinggevende met de olifantenhuid gaat lang niet altijd op. De grootste prevalentie van het oplichterssyndroom zien we bij  jonge vrouwelijke leidinggevenden. Mogelijks verklaart dit mee waarom 46% van de leidinggevenden aangeeft niet graag ‘baas’ te zijn. 14% geeft zelfs aan nachtmerries te hebben over de job en 6% zocht psychologische hulp. Hoewel deze cijfers erg opvallend zijn, komt dit weinig aan bod in artikels of onderzoek, mogelijks omdat de problematiek zich in de taboesfeer bevindt.  

Ondanks de negatieve connotatie van de term 'syndroom', kan het oplichterssyndroom ook als een kwaliteit gezien worden. Onzekere personen gaan alles veel meer overdenken wat de kans op impulsieve slecht onderbouwde beslissingen verkleint. Ze zullen steeds erg zorgvuldig te werk gaan om zo goed mogelijk werk af te leveren. Verder zijn ze vaak empathisch en proberen ze ieders vriend te zijn. Ze zijn dan ook goed in het vinden van compromissen om iedereen tevreden te houden. 

Toch zien veel personen het op een gegeven moment als een belemmering en dat wordt het ook wanneer je hierdoor je dromen of ambities opgeeft. Of als je jezelf te pletter werkt om de schijn hoog te houden.

Maar er is goed nieuws! Het is geen echt syndroom. Het is geen onveranderlijke persoonlijkheidstrek waar je lijdzaam mee verder moet. Het is een reactie op een bepaalde situatie. Gedrag dus. En daar kunnen we wel mee aan de slag gaan zodat je een goede middenweg vindt waarbij je kwaliteiten blijven schitteren zonder de belemmeringen ervan te ervaren.

Vaak zie je twee reactiepatronen, te vergelijken met wat we in de psychologie passieve en actieve faalangst noemen. Ofwel ga je uitdagingen uit de weg (je laat een promotie schieten, stelt je niet kandidaat voor een bepaalde vacature, …), kortom je laat je ambities varen. Dit gaat vaak gepaard met heel wat uitstelgedrag. Bij het tweede reactiepatroon ga je net heel perfectionistisch te werk en ga je zo hard werken dat je er uiteindelijk aan onderdoor gaat. Het zal je dus niet verwonderen dat we deze jonge succesvolle mensen regelmatig ontmoeten in het kader van burn-outbegeleiding.

Gelukkig kan je gedrag veranderen. Inspiratie hiervoor kan je misschien halen bij oudere leidinggevenden en professionals.

Wat maakt dat oudere leidinggevenden en professionals minder vatbaar zijn voor het oplichterssyndroom?

  1. Ze hebben geleerd om beter te relativeren. Jongere leidinggevenden of professionals zullen daarentegen vaker de fout bij zichzelf leggen en hier dan ook nog over blijven piekeren (“Wat had ik anders kunnen doen?”, “Ben ik wel geschikt voor deze job?”, “Wat zullen mijn medewerkers nu over mij denken?”, …). Piekeren vraagt heel wat energie die je in andere zaken had kunnen investeren. Ga dus op zoek naar iemand die je hiervoor enkele technieken kan aanleren.
     
  2. Ze hebben de kracht ontdekt van positieve gedachten. Als je denkt dat je een slechte leidinggevende bent dan ga je ook op zoek naar voorbeelden die stroken met dat idee waardoor je een neerwaartse spiraal zal creëren. Als je denkt dat je een goede leidinggevende bent dan zoek je voorbeelden die dit aantonen. Probeer het een tijdje, bijvoorbeeld door een dagboek met positieve voorbeelden aan te leggen en je zal merken dat je een opwaartse spiraal creëert.
     
  3. Ze beseffen dat ze geen übermensch zijn die alles moet kennen en kunnen. Stap af van dat idee en omring je door werknemers of collega’s die expertise hebben in bepaalde domeinen. Zij voelen zich hierdoor ongetwijfeld gewaardeerd. Een win-win situatie dus.
     
  4. Ze zijn gestopt zichzelf te vergelijken met andere leidinggevenden. Andere leidinggevenden hebben hun sterktes en hun zwaktes net zoals jij. Ga uit van je eigen sterktes en wees de leider of professional die jij graag wil zijn. Zolang jij ’s morgens nog in de spiegel kan kijken, is alles OK.

Dus onzekerheid bij jonge leidinggevenden en professionals: kwaliteit of belemmering? Jij Beslist! 

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Waarom is weten wat je wil zo belangrijk?

Inzicht
Weten wat je wil

Waarom is weten wat je wil zo belangrijk?

Ik hoor heel vaak tijdens mijn coaching dat mensen geen energie meer hebben. s’ Avonds uitgeblust thuis komen. Op de bank ploffen en zich dan aan de andere kant schuldig voelen. Voor mij heel herkenbaar. Heel hard werken, elke minuut bezig. Druk, druk, geen rust nemen, want dan krijg ik een schuldgevoel dat ik te weinig doe en als puntje bij paaltje komt: niets gerealiseerd.

Ik werd er me van bewust en begon me af te vragen: ‘Ellen waar ben je mee bezig? en wat wil je eigenlijk bereiken?’ Het werd stil, ik begon te denken maar voelde niets.

Dat ene vraagje “Wat wil je bereiken?” brengt vaak stilte mee

Mensen durven niet meer dromen. Hoe vaak hoor ik niet “Ik zal wel zien wat er komt…” Zulke uitspraak doet mij de kriebels krijgen. Ik wil het even duidelijk stellen: wachten op wat er komt zet geen zoden aan de dijk. Stel jezelf een doel en zet de bakens uit!

Ga maar eens in je auto zitten zonder te weten wat je eindbestemming is. Het eerste kruispunt, heb je al een probleem. Ga je links, rechts of rechtdoor? Voor iedereen kan dit anders zijn, een groot of een klein doel, het maakt niet uit, maar je hebt iets nodig wat ons verder laat drijven in een richting waar wij met ons hart naar toe willen. Wanneer je dit niet hebt, wordt het een hele opgave om beslissingen te nemen.

Wees geen marionettenpopje van het leven

Bepaal wat je wil, dan heb je de drive om ’s avonds nog iets te doen, vind je die energie om dat extraatje te doen. Ben je bereid om dingen te doen die ver buiten je comfortzone liggen.

Ik weet nog goed dat ik 2 dagen per maand naar Zellik moest voor het volgen van een belangrijke coaching cursus. Ik moest om 6 u vertrekken om rond 10 u te arriveren. Totaal buiten mijn comfortzone. Omdat ik mijn droom -coach worden- wilde realiseren, vond ik de energie om telkens heel deze verkeerschaos te trotseren. Ik besefte me dat ik mijn doel echt wel wilde bereiken, anders was ik halverwege al lang terug gedraaid. Maar nu had ik er geen problemen mee.

Samen met mijn coach stippelde ik een stappenplan uit, want de weg was en is nog lang. Maar de chaos verdween in mijn hoofd, want ik wist duidelijk waar ik naar toe wou, allemaal in overzichtelijke kleine, doenbare stapjes.

Denk nu niet dat dit feilloos gaat, nee vallen is mijn specialiteit. Maar terug rechtstaan mijn kracht. Vergelijk het met een weg. Je weet waar je naar toe wil, maar je komt een kuil (een probleem) tegen onderweg, waardoor je naast de weg valt. Daar lig je dan.

Inderdaad, ik ben al heel vaak gevallen, maar dan kijk ik op, daar wil ik naar toe, haal het stof van mijn schouders en stap terug op die weg, richting bestemming. Het is een traject, waar je volharding, motivatie en energie haalt uit je droom die je wilt realiseren. Ga niet kijken wat er gaat komen, draai het om!

Mag het ook ietsje meer zijn?

Inzicht
Visie op bevlogenheid

Mag het ook ietsje meer zijn?

Neen, we hebben het niet over een extra ‘snede hesp’ bij de slager. Maar wel over de manier waarop er gedacht wordt over welzijn op het werk. Mag het ook ietsje meer zijn dan herstellen van een burn-out? Of voorkomen dat we in een burn-out terechtkomen? Mag het pas ietsje meer zijn als we ons doodvervelen of doodergeren in onze job?  Mogen we dan pas beginnen nadenken over onze loopbaan? Kan werk niet méér zijn dan iets ziekmakend, maar net iets dat een bron kan zijn van positieve dingen zoals groei, ontplooiing, plezier,…? Kan het ook iets zijn waar we ook aan bouwen vooraleer de fundamenten instorten? Aan het woord: onze collega Saskia Poelmans, psycholoog en burn-out coach.

Kwetsbaarheid op de werkvloer?

Inzicht
Kracht van kwetsbaarheid togelicht door Karen Genetello, coach bij Skill BuilderS

Kwetsbaarheid op de werkvloer?

Zichzelf kwetsbaar opstellen is voor veel mensen een enorme opgave. Door jezelf kwetsbaar op te stellen, stel je jezelf open voor mensen. Je geeft je bij wijze van spreken volledig bloot. De gedachte alleen al doet sommige mensen huiveren van angst. Kwetsbaarheid wordt immers vaak geassocieerd met een teken van zwakte. Maar is dat zo? Volgens Karen Genetello, coach bij Skill BuilderS, is het heilzaam om ook even stil te staan bij de kracht van kwetsbaarheid. 
 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor