Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraagt u zich of hoe SBS Skill BuilderS uw ideale partner kan zijn? Wenst u meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met u mee!

/sites/default/files/public/header-images/5_redenen_om_geen_vijftigplusser_aan_te_werven.jpg
Inzicht

Vijf redenen om GEEN vijfenvijftigplusser aan te werven

Ben je werkgever en twijfel je eraan om een vijfenvijftigplusser aan te werven? Bezint eer ge begint. Heel wat van de vooroordelen over 55+-ers lijken namelijk te kloppen. In een boeiend inzichtsartikel zet Saskia Poelmans, jobcoach en psycholoog burn-outbegeleiding er vijf op een rijtje. 

"55+'ers zijn niet flexibel"

Elke maandag zijn ze aanwezig. Ze hebben nog de ingesteldheid ‘als je kan feesten kan je ook werken’. Dus slaan ze nooit een maandag over, ook niet na een goed feestje. En niet enkel de maandag, elke werkdag van de week, ook als één van de kinderen ziek is, want die kunnen inmiddels voor zichzelf zorgen. Ook tijdens de schoolvakantie kan je op hen rekenen, want zij gaan liever in het laagseizoen op reis. Gevolg: ze zijn week na week, maand na maand, jaar na jaar present. En hoeveel negatieve punten er ook zijn aan een job, zij zijn ervan overtuigd dat het gras niet groener is aan de overkant en willen zich niet verdiepen in trends zoals jobhoppen. Kortom de stabiliteit en behoudsgezindheid van de 55-plusser staan haaks op de flexibiliteit die verwacht wordt op de arbeidsmarkt van vandaag.

 "55+'ers zijn vaak afwezig"

Als werkgever weet je dat de kosten van afwezigheden erg kunnen oplopen. En het moet gezegd: vijfenvijftigplussers, ze zijn vaak afwezig. En dan vooral als het gaat over het delen van emoties als stress, paniek, angst, … Vijfenvijftigplussers weten uit ervaring dat alles goed komt en hebben daardoor geleerd dat ze maar beter rustig kunnen blijven in elke situatie. Soms kan dit zelfs besmettelijk zijn en zal ook de rest van het team deze rust gaan overnemen en het hoofd koel houden. Tegenwoordig weten we allemaal hoe snel zo’n virus kan rondgaan.

"55+'ers nemen geen instructies aan van jongere leidinggevenden" 

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je leidinggevende jonger en minder ervaren is dan jijzelf. Als vijfenvijftigplusser is dat een gegeven dat je moet accepteren. Omgekeerd hoe jonger je als leidinggevende bent, hoe groter de kans dat jouw medewerkers ouder en meer ervaren zijn. Ook een gegeven dat je als leidinggevende moet accepteren. Het kan echter erg vervelend zijn wanneer je een instructie geeft en je vijfenvijftigplus medewerker besluit deze niet uit te voeren. Omdat hij of zij een hoop bedenkingen heeft. Omdat hij/zij al ervaring met de specifieke casus heeft. Omdat hij/zij mogelijke valkuilen in jouw plan ziet. Doordat vijfenvijftigplussers meer zelfvertrouwen hebben, durven ze hun mening hierover ook te pas en te onpas delen. Het is toch veel gemakkelijker als leidinggevende om je te omringen met jonge mensen die akkoord gaan met alles wat je zegt? We willen toch allemaal onze eigen fouten kunnen maken, neen? We hebben toch geen mentor gevraagd die ons helpt om het probleem twee stappen voor te zijn? Dat leergeld betaalt het bedrijf graag.  

"55+'ers zoeken een job om uit te bollen" 

Vijfenvijftigplussers hebben al heel wat gerealiseerd gedurende hun loopbaan en daarbuiten. Ze moeten dus wel moe zijn en aftellen naar hun pensioen. Alle competenties die ze nauwgezet hebben opgebouwd, zorgden ervoor dat hun loopbaan in een stroomversnelling kwam. Door deze inspanning komen ze nu vooruit zonder veel moeite te doen. Want dat is wat uitbollen is, teren op een eerdere inspanning, op ervaring. Als jonge professional die nog volop de inspanning aan het leveren is, is het erg frustrerend om hierop toe te zien. Voor de teamgeest is het beter om je te omringen met collega’s die evenzeer gefocust zijn op zichzelf en hun ontwikkeling. Hoe minder diversiteit hoe beter.

 "55+'ers zijn te duur" 

Verloningssystemen zijn vaak gebaseerd op anciënniteit of ervaring en dat maakt vijfenvijftigplussers erg duur. De vrijstelling van RSZ die je als bedrijf gedurende twee jaar krijgt bij de aanwerving van een achtenvijftigplusser compenseert onvoldoende deze meerkost. Voor een smartphone of ander toestel met meer functies zijn we wel bereid meer te betalen, maar de vergelijking gaat uiteraard niet op voor medewerkers. Medewerkers zijn geen toestellen.

Nog niet overtuigd of ... net wel?

Aarzel niet en kom kennismaken met onze 55+-ers op onze Job Fair On Air op 22 september.

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.

 

 

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Stress bij nieuwe normaal?

Ervaar jij stress bij de aanpassing aan het nieuwe normaal?

Inzicht

We hebben ons de laatste twee jaar met vallen en opstaan heel vaak moeten aanpassen. Maar die laatste aanpassing, aan het zogenaamde nieuwe normaal, die lijken we vanzelfsprekend te vinden. Want dat is hetgeen waar we zo lang naar uitgekeken hebben, toch? Saskia Poelmans, psycholoog en stress-& burn-outcoach bij Skill BuilderS, stelde haar Linkedin-netwerk de vraag. Ontdek hier de resultaten.

Het taboe van stress ...

Het taboe van stress

Inzicht

Stress... we hebben het allemaal en toch vinden we het vaak heel moeilijk om erover te praten, laat staan er iets aan te doen. In een bevraging op LinkedIn ging Anouk Smets, coach the coach bij Skill BuilderS, op zoek naar wie mensen in vertrouwen nemen wanneer ze stressklachten ervaren. Bij wie kunnen ze terecht met hun gedachten en gevoelens wanneer het niet zo goed gaat?

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor