Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/lbb.jpg
Inzicht

Welke job past nu écht bij mij?

“Wat zou je graag uit je loopbaanbegeleiding halen”, is de vraag die onze loopbaancoaches aan quasi iedereen stellen aan het begin van een traject. Het antwoord is in 95% van de gevallen: “ik wil weten welke job écht bij mij past.” Maar hoe kan je nu eigenlijk weten waar je gelukkiger van zal worden? Hoe beslis je welke stap je moet nemen? En bestaat er eigenlijk een test of formule die je vertelt welke jobtitel jou op het lijf is geschreven? Onze expert loopbaancoach Anouk Smets licht toe.

Vaardigheden: ik kan het, dus ik doe het

Een vaardigheid is iets wat je kan. Je hebt het geleerd, je hebt erop geoefend. Vaardigheden zijn trouwens ook de bouwstenen van vacatures en leveren ellenlange, vaak intimiderende checklists op van criteria waaraan de ideale kandidaat moet voldoen. In de meeste gevallen zoeken mensen daarom naar werk dat ze kunnen uitvoeren. Ze kijken naar hun CV, naar hun opleidingen en hun werkervaringen, en concluderen daar dan uit dat hun volgende job in het verlengde daarvan zal moeten liggen. Want als je kan garanderen dat je de functie kan uitvoeren, wil de werkgever je er vast ook wel voor betalen – en liefst royaal, als het enigszins kan.

Maar als je je niet goed voelt in je huidige job en je gaat op zoek naar iets nieuws op basis van je vaardigheden… fingers crossed dan maar dat dezelfde activiteiten in een andere omgeving je wél gelukkig zullen maken? Het is niet omdat je iets kàn, dat je het ook effectief moet doen. Het is niet omdat je het altijd al hebt gedaan, dat je het moet blijven doen. Vaardigheden zijn belangrijk om je competent te voelen in je job. Je wil ze ook blijven aanscherpen zodat je het gevoel hebt dat je blijft groeien. Maar vaardigheden zijn zeker niet alles. Bedenk ook eens hoeveel dingen je al je leven hebt geleerd zonder dat je er ooit nog iets mee hebt gedaan, laat staan er iets mee wou doen.

Talent: ik hou ervan, dus ik wil het doen

Je verhoogt de impact van je aangeleerde vaardigheden aanzienlijk als je ze kan enten op een natuurlijk talent. Talenten zitten in je lijf, je hoofd en je hart. Ze zijn er altijd al geweest en vormen mee wie je bent en hoe je door het leven gaat. Sommige talenten benut je intensief en anderen heb je misschien al uitvoerig getraind, maar sommigen zitten nog steeds wat verstopt. Hoe dan ook, ze zijn er en je kan ze niet kwijt geraken. Je kan wel je aandacht een tijd op iets anders focussen waardoor talenten even onder het stof kunnen geraken, maar je kan ze net zo goed weer opblinken en nieuw leven inblazen.

Het fijne aan talenten is dat ze je een goed gevoel geven, zelfs al zijn je vaardigheden nog niet optimaal. Iets doen vanuit je talent is gewoon leuk, of je er nu een expert in bent of niet. Een job kiezen op basis van een talent voelt dus vaak wel heel goed aan. Het belooft leuk te zijn en vaak wil je je vaardigheden ook blijven verbeteren. Maar dat is helaas geen waterdicht plan… niet elk talent is ook echt iets waar je je dag in, dag uit mee wil bezig houden. Sommige talenten leveren een leuke hobby op, maken van jou een bijzonder goede vriend of helpen je om je huishouden onder controle te houden, maar dat betekent niet dat je er per se je werk van moet maken. Vergis je dus niet, want niet elk talent is het fundament van je carrière.

Passie: het raakt me, dus investeer er graag mijn tijd in

“Ik ben jaloers op van die mensen die echt gepassioneerd met hun job bezig zijn. Ze hebben echt één ding in hun leven waar alles om draait en waar ze gewoon alles voor willen geven.” Het is een uitspraak die ik vaak hoor als loopbaancoach. Maar niet iedereen heeft een passie. Niet iedereen heeft één passie. Niet iedereen heeft een passie die hij heel zijn leven lang blijft nastreven.

Is er dan iets mis met je, wanneer je geen passies hebt? Ik denk het niet. Passie is een intens verlangen om je met iets bezig te willen houden. Het is enthousiasme, bewondering, opwinding, liefde. Passie is dus best een intens woord. Waarom start je dus niet gewoon met interesse? Of plezier hebben in wat je doet? Passies kunnen ontstaan, groeien en net zoals in relaties, kan passie ook weer verdwijnen, dus pin je er zeker niet op vast.

Roeping: de wereld heeft het nodig, dus ik ga ervoor!

Nog meer idealistisch dan passie is je roeping. Het klinkt gewichtig en geladen, maar je roeping is in feite wat jij de wereld te bieden hebt op je eigen, unieke manier. Je roeping bundelt de vaardigheden die je reeds hebt en de vaardigheden die je nog wil aanleren of versterken. Je roeping echt uitbouwen tot iets duurzaams én iets dat ook effectief geld in het laatje brengt, betekent dat je er ook je talenten voor moet gaan inzetten en dat je er voldoende passie voor moet voelen om je volledig op die roeping te focussen. Je stemt dus alles wat je in je mars hebt af op wat de wereld nodig heeft en doet er iets concreets mee.

Heeft iedereen een roeping die zo groots en theatraal klinkt? Ongetwijfeld niet, maar dat is ook niet erg. Je roeping kan volgens mij ook heel sober, bescheiden of kleinschalig zijn. Valt het je op dat er staat “wat de wereld nodig heeft” en niet “wat héél de wereld nodig heeft”? Je hoeft geen Bill Gates, Elon Musk of Dalai Lama te zijn. Het kan even goed je roeping zijn om een goede moeder te zijn voor je kind, om bejaarden een fijne oude dag te geven, of om kansarmen een kom soep te serveren. Op onze planeet leven er zo’n 7,5 miljard mensen. Stel je voor dat die allemaal één voor één revolutionair zijn op wereldniveau. Heeft de wereld dat echt nodig? Nee. We hebben even goed nood aan vele kleintjes die één sterk geheel vormen. Aan mensen die de wereld laten draaien. Die gewoon hun kleine steentje bijdragen. Al doe je er toe voor één mens, zelfs dat kan je roeping zijn. Zoek het dus niet te ver van huis.

Ken jezelf. Doe wat jij nodig hebt.

Vaardigheden, talenten, passie of roeping… waar baseer je nu best je jobkeuze op? Is het ene beter dan het andere? Of is er een logische volgorde die je best aanhoudt om de top te bereiken? Volgens mij is het antwoord resoluut NEE. Het leven is helaas niet altijd even stabiel. Het lijkt me dan ook sterk dat je je zou vastklampen aan absolute waarheden of regels.

Net zoals je rust wanneer je moe bent en eet wanneer je honger hebt, zal je in je leven verschillende fases doormaken en verschillende dingen nodig hebben. Iedereen is anders. Er is geen standaardformule die je vertelt welke job nu écht bij je past. Heb je een inkomen nodig? Zet dan je vaardigheden in voor wat ze waard zijn. Zoek je voldoening? Benut dan ten volste je talenten. In hoofberoep, in bijberoep, als eenmalige verdienste of zelfs als hobby buiten je werkuren. Merk je dat jij een uniek antwoord kan bieden op wat anderen krampachtig zoeken? Dan zit daar je roeping en kan je beginnen bouwen aan jouw bijdrage aan de oplossing van het probleem.

De job die écht bij jou past, is de job die op dit moment jouw noden vervult. In het beste geval blijft ze de komende jaren of zelfs decennia ook je noden vervullen, maar dat kan je niet voorspellen. Focus dus op jezelf en doe wat jij op dit moment nodig hebt. En je loopbaancoach? Dat is dus eigenlijk je zelfkenniscoach. Hij presenteert je geen functietitel op een zilveren schoteltje. Hij helpt je scherp te stellen wat je nodig hebt en wat je allemaal binnen je mogelijkheden hebt liggen om daar een antwoord op te bieden. En al de rest volgt dan vanzelf.

Wil je hierover graag meer weten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

gele kanarie in de koolmijn

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Inzicht

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor