Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/outplacement.jpg
Inzicht

Werkgever moet voortaan vaker spontaan outplacement aanbieden

Outplacement voor 45-plussers? Zeker. De wetgeving is sinds 1 december jl. nog verstrengd. Ontslagen werknemers moeten langer op de arbeidsmarkt beschikbaar blijven en dus moeten werkgevers vaker spontaan een begeleidingsaanbod doen. Hoe zit het precies in elkaar?

(nieuwe wetgeving vanaf 1/12/2018)

Elke werknemer die door de werkgever ontslagen is en recht heeft op een opzeggingstermijn van minstens 30 weken of een opzeggingsvergoeding voor dezelfde termijn, kan aanspraak maken op een ontslagpakket. Dat is alvast de ‘algemene regeling’ rond outplacement die geldt voor ontslagen sinds 1 januari 2016.

Oude regeling voor 45+ wordt strenger

Naast deze ‘algemene’ regeling blijft ook de oude regeling, de ‘bijzondere regeling’ op basis van CAO82bis, bestaan. En het is precies hier dat er wijzigingen zijn.

We frissen even het geheugen op. De bijzondere regeling outplacement richt zich specifiek op 45-plussers, maar enkel op die groep die niet valt onder de algemene regeling. Dat wil zeggen dat als een werknemer niet voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor outplacement in het kader van de algemene regeling (dus een lange opzegtermijn of het equivalent in opzegvergoeding heeft), hij eventueel aanspraak kan maken op outplacement op basis van CAO82bis.

Beschikbaar voor de arbeidsmarkt of niet?

Belangrijk bij deze bijzondere regeling is de vraag of een werknemer al dan niet beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. De werkgever moet immers mensen die niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, geen spontaan begeleidingsaanbod doen. Enkel als de werknemer hier zelf uitdrukkelijk om vraagt, moet de werkgever toch nog een voorstel op tafel leggen.

De wijziging in deze regeling draait rond de invulling van het ‘niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt’. Sinds 1 december 2018 is deze groep ontslagen werknemers gekrompen door de scherpere voorwaarden. Als een werknemer op het einde van zijn opzegperiode de leeftijd van 62 jaar bereikt of over een beroepsverleden van 42 jaar beschikt, moet hij niet meer beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Concreet zorgt deze verhoging van leeftijden en termijnen ervoor dat meer werknemers beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt en dus in aanmerking zullen komen voor een spontaan outplacementaanbod.

Er zijn uitzonderingen…

Zowel deze bijzondere regeling voor 45-plussers als de algemene regeling geldt niet voor werknemers die ontslagen worden om dwingende redenen. Ook de werknemers die vallen onder de bepalingen met betrekking tot het activerend beleid bij herstructureringen, vallen buiten deze regelingen.

Hoe werkt het?

Eens een werknemer ontslagen is en in aanmerking komt voor outplacement, mag de werkgever niet te lang dralen om zijn aanbod op papier te zetten.

  • Bij ontslag met een opzeggingsvergoeding moet hij schriftelijk een aanbod doen binnen de 15 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst.
  • Bij ontslag met een ontslagperiode is er iets meer tijd: binnen de 4 weken na aanvang van de opzeggingstermijn.
  • Bij outplacement voor 45-plussers is de deadline 15 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst.

De werknemer krijgt op zijn beurt vier weken (of 1 maand bij 45-plussers) de tijd om schriftelijk te laten weten of hij op het aanbod ingaat of niet.

60 uren begeleiding

De wet maakt een onderscheid tussen ontslag met een opzeggingsvergoeding en ontslag met een opzeggingstermijn. In beide groepen hebben de ontslagen medewerkers recht op een outplacementbegeleiding van 60 uren.

  • Bij een ontslag met opzeggingsvergoeding en bij outplacement voor 45-plussers, bestaat de outplacementbegeleiding uit 3 fases:
  1. 20 uren begeleiding gedurende maximum 2 maanden sinds het begin van de outplacementbegeleiding
  2. 20 uren begeleiding gedurende maximum 4 maanden
  3. 20 uren begeleiding gedurende maximum 6 maanden.
  • Bij het ontslag met een opzeggingstermijn voorziet de wet geen bepalingen rond de verschillende fasen van outplacementbegeleiding.

Meer weten? Vraag onze brochure ‘Wetgeving outplacement: Wijzigingen 1 december 2018’ aan bij onze Outplacement-specialist Hilde Verbeke en ontdek alle gedetailleerde informatie.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

explore your options

Voldoende tijd spenderen om werk te zoeken….

Inzicht

In een outplacementtraject kijken onze coaches er nauwlettend op toe dat coachees niet te snel overgaan tot het zoeken van een nieuwe uitdaging. Uiteraard is het de kerntaak van onze coaches om mensen terug aan het werk te helpen, maar des te belangrijker is dat de nieuwe job om de juiste redenen moet aangevat worden én zeker ook op het juiste tijdsstip. Ivan Dauwe, outplacementcoach bij Skill BuilderS, licht dit toe aan de hand van een getuigenis.

Outplacement case

Weten wat je wil

Inzicht

In een outplacementtraject is de ontslagverwerking een eerste grote stap in persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast werken onze coaches op zelfkennis en zelfinzichten. Je innerlijke saboteurs en je drivers kennen, kan heel bevrijdend werken. Het is vaak een belangrijke stap naar effectieve veranderingsprocessen. Vervolgens moet je bij jezelf ontdekken wat je precies wil bereiken op professioneel vlak. Onze outplacementcoach Ivan Dauwe getuigt zelf over het veranderingsproces dat hij jaren geleden doormaakte.

HR Summit 2023

Geslaagde HR Summit 2023

Nieuws

26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent. 

De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière. 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor