Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/yellow%20canary.jpg
Inzicht

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Kanaries in de koolmijn

Wat als mensen met een burn-out anno 2024 fungeren als een verklikker voor ongezonde werkplaatsen? Ik zie alleszins wel de analogie met de gele kanarie van vroeger. Net als een kanarie zal een medewerker met bepaalde risicokenmerken niet uitvallen als de omstandigheden niet toxisch zijn. Een burn-out is immers altijd het gevolg van de omstandigheden en dit effect wordt slechts versterkt of afgezwakt door de persoonlijke kenmerken of de persoonlijke situatie van de werknemer. Net zoals in de koolmijnen zal uiteindelijk ook iedereen uitvallen als er geen maatregelen genomen worden. Je zou dus kunnen stellen dat deze medewerkers die een burn-out krijgen een heel belangrijke signaalfunctie hebben op de werkvloer. 

Meestal focussen we ons heel erg op deze persoon die uitvalt. We gaan hem of haar begeleiden om uit de burn-out te komen en vervolgens de nodige handvaten aanreiken om terug te keren naar dezelfde of een andere werkplek en hopelijk een nieuwe burn-out te vermijden. We focussen ons op de kanarie en sturen alle anderen terug de koolmijn in zonder het gasprobleem op te lossen. Met als gevolg nog meer slachtoffers. 

Uiteraard moet er voor de medewerker die uitvalt met een burn-out gezorgd worden. Mensen begeleiden in dit herstel en werken naar preventie in de toekomst, vind ik nog altijd een heel zinvolle en dankbare job. En ik heb ontzettend veel respect voor hoe deze mensen hun verantwoordelijkheid nemen, al hun moed bijeen rapen om hun eigen patronen in gedrag, gedachten en gevoelens onder de loep te nemen. 

Maar het is niet voldoende. 

Ook als bedrijf moet je je verantwoordelijkheid opnemen

Draag niet enkel zorg voor de uitgevallen medewerker, maar durf ook naar het werk kijken. Hoe is de werkdruk? Is er veel onduidelijkheid over rollen en taken? Onzekerheid over de toekomst misschien? Hoe is de steun van de leidinggevende en de collega’s? Kunnen medewerkers voldoende van hun vaardigheden benutten en krijgen ze de kans om andere vaardigheden nodig voor de job te ontwikkelen? … In een eerder inzichtsartikel beschreef ik al hoe besmettelijk een burn-out is. Voor je het weet, maakt de rest van het team zicht uit de voeten net zoals vroeger wanneer de kanarie stopte met fluiten.

Focus

Focus op preventie én herstel, op de werknemer én het werk, dat is wat we nodig hebben.

  • Medewerkers uit de bank- en zorgsector kunnen al enkele jaren beroep doen op gratis burn-outbegeleiding dankzij het pilootproject van Fedris waarvan Skill BuilderS trouwe partner is. Sinds april 2024 kan je vanuit alle sectoren kosteloos bij ons terecht voor begeleiding. 
     
  • Daarnaast is er ook de werkbaarheidscheque om bedrijven te ondersteunen. Ook deze kan je bij Skill BuilderS inzetten om jouw bedrijf de uitdagingen van stress en burn-out te helpen aanpakken en te werken aan een sterk Care for Talent beleid. 
0

Wens je meer info?

0
67-33
midden

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor