Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/pexels-polina-tankilevitch-3875225.jpg
Inzicht

27 januari - Parent Mental Health Day

Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat maar liefst 82% van alle ouders zich dikwijls overspoeld voelt en geïsoleerd van vrienden en familie. We weten uit onderzoek dat het geluksniveau piekt tijdens de zwangerschap, maar daalt na de geboorte. Ja, het ouderschap is prachtig en graag zien krijgt een hele nieuwe dimensie, maar het is ook slaaptekort, onzekerheid, frustratie, verlies van vrijheid, … Er komt een nieuwe rol bij en er moet een balans gezocht worden met al die andere rollen die er daarvoor waren. Zo is er de combinatie gezin en werk. Saskia Poelmans, psycholoog en coach stress & burn-out, deelt haar inzichten.

Ouderschap brengt heel wat elementen met zich mee die de combinatie werk en privé-leven in een ander daglicht zetten. Er zijn heel wat ballen in de lucht te houden.

Parental burn-out?

Zo stelt Saskia zich de vraag of die nieuwe combinatie van werk en privé-leven bij bepaalde jonge ouders tot een burn-out zou kunnen leiden... een zogenaamde parentale burn-out?

  • Meer werkdruk door de taken die erbij komen
  • Rolonduidelijkheid door de extra ouderrol, die hoe dan ook van invloed is op de andere rollen. Na een moeilijke nacht zal je minder geconcentreerd kunnen werken.
  • Na een productieve dag op het werk zal je meer geduld voor je baby kunnen opbrengen dan wanneer er nog heel wat to do’s door je hoofd spoken. 
  • Emotionele druk, want het huilen van een baby zet bij de ouders het fight-flightsysteem in gang
  • Verlies van autonomie, want plots bepaal je zelf niet meer je dag, maar wordt die bepaald door je baby
  • Verlies van sociale steun: je hebt minder tijd om af te spreken met vrienden
  • Verminderde vaardigheidsbenutting, want de taken die erbij komen, zijn net dingen waarin je je nog erg onzeker voelt en wanneer je eindelijk gevonden hebt wat werkt, verandert alles ongetwijfeld weer 

Voor alle duidelijkheid bestaat er wetenschappelijk nog geen consensus over de oorzaken van een  parentale burn-out

We hebben jaarlijks een rode neuzen dag om mentale gezondheid bij kinderen en jongeren aan te kaarten. Hebben we misschien ook - net zozeer als in het Verenigd Koninkrijk - een 'Parent Mental Health Day' nodig? Dit jaar is het thema “positieve relaties creëren”. ‘Je goed omringd voelen’ is dan ook één van de drie bouwstenen van de geluksdriehoek. 

Toch blijkt het niet evident om met onze naasten te spreken over al deze moeilijkheden. Dat bewijzen de gesprekken in de verschillende facebook-groepen van jonge mama's, vaak anoniem geplaatst.

Blijkbaar schamen we ons voor het feit dat het ons niet lukt om én voor de kinderen te zorgen én het huishouden te runnen én ook nog een gedreven werknemer te zijn. Blijkbaar schamen we ons ervoor dat we verlangen naar een beetje kwalitatieve ontspanning. Want wat we te zien krijgen van andere ouders op sociale media legt de lat hoog, mama’s die met perfect haar en make-up gaan werken, in het weekend leuke uitstapjes doen met de kinderen en thuiskomen in een pinterestwaardig huis. Om nog maar te zwijgen over berichten die benadrukken hoe belangrijk de eerste duizend dagen in het leven van je kindje zijn. 

Als we al over dat gevoel van schaamte en tekortkomen heen geraken en iets delen met anderen dan blijven we vaak achter met het gevoel dat we best wachten tot deze ‘fase’ overgaat. Er is een app die je elke keer zal zeggen dat je kindje in een zogenaamde ‘ontwikkelingssprong’ zit, ongeacht wanneer je kijkt. Soms vraag ik me af of het bedacht is om ons te laten volhouden, doorbijten, … 

Positieve relaties zijn niet hetzelfde als aanmoedigingen zoals “komaan, jullie zijn jong en sterk, jullie geraken hier wel door” of relativeringen zoals “nu valt het nog mee, wacht maar” of “ja, maar het is toch ook het schoonste dat er is ... kinderen”.  Dat is wat we noemen toxische positiviteit, die laat je alleen maar eenzaam en onbegrepen achter. Een positieve relatie is een relatie waarin iedereen open kan babbelen en ‘echt’ kan zijn. Ik herinner me nog goed toen mijn vriendinnen op babybezoek kwamen, spraken ze over de fouten die ze gemaakt hadden. Dat deed zoveel deugd, want het nam zoveel druk weg. Niet alleen privé, maar ook op het werk moet er ruimte voor zijn om hier open over te praten. Geef aan bij collega’s of bij je leidinggevende als je gewoon je gevoelens even wil ventileren of als je oplossingen wil zoeken. Je kan het enerzijds jammer vinden dat je na het werk enkel nog tijd hebt om je kindje in de opvang op te pikken en meteen in bed te leggen en anderzijds ambitieus zijn in je werk. Die twee kunnen en mogen naast mekaar bestaan. Er zijn nog te weinig rolmodellen die dat laten zien op het werk. 

Wil je hierover van gedachten wisselen?

Ervaar je mentale moeilijkheden door de combinatie van al deze rollen?

Wil je leren beter voor jezelf te zorgen?

Wens je je loopbaan beter af te stemmen op je gezinssituatie?

Wil je meer info?

Bel ons op 053/85 77 77

 

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

spring in het nieuwe jaar

Spring in het nieuwe jaar

Inzicht

De eindejaarsfeesten zijn voorbij, velen hebben de kerstversiering weer opgeborgen en het is volgens de etiquette ook alweer te laat om elkaar nog een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kortom we staan volop met onze beide voeten in het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat lonkt met hoop en dingen om naar uit te kijken, maar ook met onzekerheden en vraagtekens. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk en deelt haar persoonlijk verhaal.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor