Blue zone

Maak van jouw organisatie een 'blue zone' op de arbeidsmarkt

Inzicht
17 juli 2024

Professor en onderzoeker aan AMS Kathleen Vangronsvelt schuift in een artikel van ZigZagHR - Wellbeing: wat kunnen we leren van de blue zones? - 3 verklaringen naar voor:

  1.  We zetten niet in op de juiste interventies,
  2. Interventies beperken zich doorgaans op 1 niveau
  3. Er is geen alignering tussen de mensen die bezig zijn met welzijn

Vroeger had je de mythe van de fontein van de eeuwige jeugd. Als je van deze mysterieuze fontein dronk, dan zou je weer jonger en gezonder worden. Volgens mij doen er vandaag veel van dergelijke mythes de ronde als het aankomt op welzijn op het werk. Het aanbod is zo groot geworden, en ongetwijfeld zijn er heel wat aanbieders met goede intenties, maar velen ervan zijn mythische fonteinen. Welke interventies werken wel?

Als je wil inzetten op gelukkige en gezonde werknemers, dan zijn er vijf zones op de wereldkaart waar we onze inspiratie kunnen gaan halen. Onderzoeker Poulain ontdekte immers dat er vijf zones zijn waar er bovengemiddeld veel inwoners ouder dan honderd worden en dat zonder kwaaltjes of medicijnen. Telkens hij zo’n zone ontdekte, omcirkelde hij die met een blauwe pen, toevallig zijn lievelingskleur en daarom spreken we vandaag van de zogenaamde ‘blauwe zones’. De mensen die in deze vijf zones wonen, blijken zeven principes gemeenschappelijk te hebben waarnaar ze leven. Vinden we hier ook de sleutel tot gelukkigere en gezonde werknemers? Kan je met deze zeven principes mogelijks ook van jouw bedrijf een blauwe zone maken op de arbeidsmarkt? Hierbij alvast enkele ideeën:

Natuurlijke beweging

Dat wil zeggen geen dure fitness op de bovenste verdieping van je kantoorgebouw, maar een slimme vormgeving van je kantoren die beweging stimuleert doorheen de werkdag (vb. geen printer vlak naast het bureau)

Bewust eten 

Volgens de seizoenen en niet meer dan je lichaam nodig heeft – waarom geen moestuin aanleggen in de kantoortuin of een kruidentuintje in de lunchruimte? Waarom niet bewust kiezen voor een leverancier die enkel seizoensgebonden fruit levert of een gezonde lunch in plaats van het standaard broodjesassortiment? 

Vermijd stress of bouw momenten in om stress af te bouwen

Leer medewerkers hoe ze dat op een doeltreffende manier kunnen doen. Wie weet kan onze Less Stress Academy of één van onze workshops op maat hierbij inspireren?

Nauwe banden met je (gekozen) familie onderhouden

Werk is geen familie, hoe graag ook veel bedrijven dat beeld ophouden. Heb respect voor de echte familiebanden, zorg dat mensen in het weekend niet moeten bijwerken ten koste van tijd met de familie of aanwezig kunnen zijn op belangrijke momenten zoals kerstavond. 

Behoren tot een gemeenschap

Ook het werk is zo’n gemeenschap, voelen medewerkers zich echt betrokken en deel van het geheel? Zijn er voldoende momenten waarop mensen elkaar kunnen leren kennen als collega en als mens? Of zijn bijvoorbeeld meetings zo volgepropt dat ze weinig ruimte laten voor interactie? Eenzaamheid zou een grotere impact hebben op levensverwachting dan bepaalde chronische ziektes of alcoholgebruik. 

Respect voor de aarde

Hoe zorg je met je organisatie dat de negatieve impact op de aarde en maatschappij beperkt blijft en medewerkers trots kunnen zijn op hun werkgever?

Een doel in je leven

Wat geeft er richting aan je bestaan, waarvoor sta je elke dag op? Vinden medewerkers deze zingeving in hun job? Zien ze wat het effect is van hun werk op het grotere geheel? Krijgen ze de kans om te doen wat ze graag doen en waarvoor ze de nodige competenties bezitten? 

Wil je hierover van gedachten wisselen?