
Baloise
De verzekeraar Baloise maakt deel uit van de Zwitserse Baloise group. In België stellen zij 1.600 mensen te werk en behoren ze tot de top 4 van de verzekeraars Niet-Leven. Baloise wil een inspirerende partner zijn voor haar klanten, makelaars en partners en moedigt hen aan om de wereld te verkennen en samen een duurzame samenwerking en toekomst uit te bouwen door steeds de meest passende verzekeringsoplossingen aan te bieden. Skill BuilderS werd gevraagd om een groep experten die een functioneel leidinggevende rol opnemen, te begeleiden in hun ontwikkelingstraject.
Succesvol Expertentraject - The Trusted Co-Creator
Context
Naast hun meer standaard leiderschapstrajecten voelden ze de interne nood om ook naar hun experten - die toch de core van hun organisatie mee vorm geven - een ontwikkelingstraject uit te werken. Deze collega’s zijn allen experten in hun domein, werken team-overschrijdend in de organisatie, nemen een functioneel leidinggevende rol op in verschillende projectgroepen maar hebben geen hiërarchische link met de teamleden binnen de projectgroep die zij aansturen.
Deze collega’s wilden zich verder ook ontwikkelen en verder groeien in coaching, leiderschap, assertiviteit en focus & priority management.
Skill BuilderS werd gevraagd om deze groep collega’s te begeleiden in hun ontwikkelingstraject.
Aanpak
Skill BuilderS stelde een mix van leerelementen voor. Er werd gewerkt op 3 niveaus: weten – doen – zijn.
In het eerste deeltraject werd er gefocust op 3 belangrijke concepten:
1/ Trusted Advisor: Wat is vertrouwen? Hoe kan ik vertrouwen boosten? Waarom is vertrouwen belangrijk? Hoe kom ik geloofwaardig over? Hoe kan ik relaties opbouwen en versterken?
2/ Patrick Lencioni Principles gestoeld op vertrouwen werden aangehaald om daarna in te zoomen op het thema van kwetsbaarheid in business: hoe durf ik mezelf kwetsbaar opstellen? Hoe kan ik het beste uit mezelf en mijn projectteam halen?
3/ Challenger & storytelling: hier werd gefocust op communiceren met impact Wat is luisteren? Hoe stel ik krachtige vragen? Hoe start ik met storytelling? Hoe bouw ik een storyline uit?
Vervolgens kwamen in het 2de deeltraject intervisietechnieken aan bod die de groep voortaan in hun specifieke rol kunnen hanteren. De groep werd daarna uitgenodigd om zelf thema’s aan te brengen.
Tussen de sessies door kregen de deelnemers huiswerk mee. Zo konden ze met de inzichten aan de slag en het geleerde inoefenen om daarna met steeds meer zelfvertrouwen hun rol met impact te kunnen uitoefenen.
Tot slot was er een terugkom-moment waar de collega’s aan elkaar hun ervaringen uitwisselden via storytelling-technieken. Ook HR werd hierin betrokken.
Resultaat?
De combinatie van theorie en het aanleren van concrete technieken, de inspraak van de groep om zelf thema’s aan te brengen waarin ze zich wensten te verdiepen, waren blijkbaar ingrediënten die hebben bijgedragen tot het succes van dit traject. Tussen de sessies door kregen de deelnemers huiswerk en opdrachten mee naar huis om zich het geleerde verder eigen te maken. Door zelf te kunnen kiezen voor topics zoals assertiviteit, focusmanagement, zelfleiderschap, feedback & conflictmanagement, … gaven de deelnemerss op een heel pragmatische wijze mee vorm aan het traject. Dit was bovendien ook een belangrijk connectiemoment tussen de experten uit de verschillende afdelingen.
Zo doorliepen de deelnemers een ontwikkelingstraject waarin de trainer/coach hen klaarstoomde om hun rol voortaan met meer zelfvertrouwen en impact te kunnen vervullen. Het traject kwam in co-creatie en op maat tot stand en dit werd als super positief ervaren door alle deelnemers.