Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Ontwerp%20zonder%20titel%20%285%29.png
Inzicht

Als vakantie de pauzeknop doet induwen

Er even helemaal uit zijn en herbronnen, dat is vakantie voor onze coach Kimberly. Ze doet haar job met heel veel passie, maar op tijd en stond heeft ze ook nood aan vakantie. Niet enkel om te herbronnen, maar soms ook om met haar neus keihard tegen de muur te botsen. Doorgaans razen we in een hels tempo door de week en is het alweer maandag voor je het goed en wel beseft. Enthousiasme en goesting zijn dan ook haar grootste sterktes én valkuilen waardoor haar TGV (inderdaad, die hogesnelheidstrein) razendsnel blijft doorgaan. Lees en ontdek met welke handvaten Kimberly aan de slag is gegaan om haar pauzeknop vaker in te drukken.

Tijdens mijn vakantie kwam die TGV plots tot een slakkengangetje en af en toe zelfs even tot stilstand. En eerlijk? Hoe hard ik er ook naar had uitgekeken, het maakte me een beetje bang. Bang om wat dat slakkengangetje ging doen met mij. Terecht, want mijn hoofd moest de eerste dagen héél hard wennen aan die pauzeknop. Ik voelde vermoeidheid, mijn gedachtestroom die maar niet stilstond en veel onrust. Mijn lichaam en mijn hoofd moesten duidelijk even wennen aan die stekker die er werd uitgetrokken. Ik geef toe, het is iets waar ik me al langer bewust van ben.  

Omdat ik het laatste half jaar heel bewust aandacht geef om meer zelfzorg, balans en mentaal welzijn op mijn eigen agenda te krijgen, vond ik dat mijn vakantie daar ook voor kon dienen. Let wel: op een rustig tempo of toch zo rustig als ik het zelf krijg (zelfkennis, je weet wel 😉). Vakantie staat bij mij altijd gelijk aan leestijd inhalen... dus zocht ik een boek uit: ‘Burn-on’ van Mieke Lannoey. Ze omschrijft hoe je uit je werkmodus kunt komen en hoe je kan voorkomen dat een burn-on evolueert naar een burn-out. In de Zwitserse bergen las ik het boek helemaal uit met een fantastisch uitzicht en de benen in de lucht (wanneer ik niet achter de kinderen aan moest rennen). Confronterend, maar exact waar ik naar op zoek was. Ook toen ik thuiskwam, zette het me aan tot nadenken. Ik ging aan de slag met concrete handvaten. Dit met één doel: meer zelfzorg, meer balans, meer mentaal welzijn. Ik geef je alvast enkele van mijn eye-openers mee:

  • Trek op tijd en stond de ‘stekker’ er helemaal uit: Het is niet omdat je niet volledig crasht dat je lief bent voor je eigen mentaal welzijn. We kunnen heel lang doorgaan omwille van enthousiasme en goesting terwijl ons lichaam al lang signalen geeft dat we eigenlijk moeten vertragen. Mijn vakantie bracht mij alvast wat verheldering, maar waarom wachten op vakantie? Zijn er kleine momentjes doorheen de week waar je even de ‘stekker’ kunt uittrekken? In mijn geval is dat de GSM aan de kant smijten, even geen sociale media en geen overvloed aan prikkels. Ik begon de laatste weken opnieuw mijn creatieve zelf boven te halen, net omdat dit voor mij rust brengt. Misschien heb jij ook wel zo’n activiteit die je pauzeknop laat induwen?
  • Zoek verbinding met anderen: Na mijn werkdag/ een drukke dag met de kindjes heb ik soms helemaal geen zin om nog een avondje iets te gaan eten met vrienden. Niet omdat ik ze niet graag zie of niet graag bij hen ben, maar omdat mijn hoofd denkt dat ik vooral rust nodig heb. Ik heb geleerd dat net wel die stap zetten mij helpt uit mijn eindeloze gedachtestroom te komen en dat ik meer in verbinding sta met vrienden. Ik kies er bewust voor om net met die vrienden af te spreken die mij begrijpen en waar ik mijn verhaal aan kwijt kan. Bij welke collega’s of vrienden kan jij hiervoor terecht?
  • Een beetje hulp kan geen kwaad: In al mijn enthousiasme is grenzen stellen een werkpunt. Rome is niet in één dag gebouwd en mijn skills in grenzen stellen al zeker niet. Ik heb het geluk dat mijn leidinggevende hier een steunende factor in is. Wanneer ik zelf wat moeilijker grenzen kan stellen, krijg ik hier de nodige steun waardoor ik op mijn eigen tempo hierin kan groeien. Je moet hier niet alleen in zijn, want met twee bereik je veel meer dan alleen. Misschien is er wel een collega die door hetzelfde leerproces ging als jij? Of er nog steeds doorgaat en jouw buddy kan zijn? Wie kan jouw hulpbron zijn?
  • De STOP-methode: Mieke Lannoey omschrijft het héél goed in haar boek. Telkens wanneer je op het punt staat om automatisch gedrag te vertonen, houd dan even halt en pas de STOP-methode toe. Sta je weer op het punt in je verlof of weekend je werkmails te checken? STOP! Word je even bewust van wat je op dat moment doet. Wil je de actie verderzetten? Zijn er andere mogelijkheden? Wat geeft je de meeste voldoening nadien? Toch je actie verderzetten of kiezen voor een alternatief? En in mijn geval is dat: ‘Is het echt nodig dat je mails checkt?’. Vaak is het antwoord gewoon ‘neen’. Zorg voor een collega die je mailbox overneemt, die van mij deden dat geweldig! Hoewel het de eerste dagen kriebelde om toch snel even te checken, kon ik op die manier echt 'de-connecteren'.

Wat denk je? Ben jij klaar om ook aan de slag te gaan? Druk jij ook even de pauzeknop in om na te gaan welke actie jou kan verder helpen?

0

Interesse?

Ben je op zoek naar hulpbronnen om op tijd en stond de pauzeknop in te drukken en wil je een gezonde work-life balans nastreven?
Aarzel niet en ontdek onze unieke oplossingen​​​​​

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

Burnout

Gaslighting bij burn-out

Inzicht

De term ‘medical gaslighting’ of het minimaliseren of ontkennen van de klachten van een patiënt door de behandelend arts waardoor de patiënt aan zichzelf gaat twijfelen, duikt de laatste tijd vaker op. Is het een modewoord of een veelvoorkomend probleem? Onze collega Saskia Poelmans, psychologe en stress & burn-outcoach, licht verder toe.

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor