Ont-moeten
Soms kan je het gevoel hebben dat je geleefd wordt. Dat alle dagen een aaneenschakeling zijn van dingen die moeten gebeuren. Zelfs in de vakantie, de periode van het jaar waar je zo naar hebt uitgekeken en afgeteld, kan het gevoel dat er vanalles moet gebeuren de kop opsteken. Het lijkt wel een ongeschreven regel te zijn dat we in onze vakanties ofwel zoveel mogelijke mooie herinneringen moeten maken ofwel één of andere grote klus of verbouwing moeten realiseren. Door af en toe niets te doen, zal je meer rust in je hoofd vinden, daarna weer productiever zijn, creatievere ideeën hebben, …

Het taboe van stress
Stress... we hebben het allemaal en toch vinden we het vaak heel moeilijk om erover te praten, laat staan er iets aan te doen. In een bevraging op LinkedIn ging Anouk Smets, coach the coach bij Skill BuilderS, op zoek naar wie mensen in vertrouwen nemen wanneer ze stressklachten ervaren. Bij wie kunnen ze terecht met hun gedachten en gevoelens wanneer het niet zo goed gaat?

De verliescyclus van stress
Stress wordt nog vaak gezien als iets erg statisch: er gebeurt iets in de omgeving en daarop komt een reactie van het individu. In een stress-situatie wordt een verliescyclus in gang gezet. In volgend inzichtsartikel gaat Saskia Poelmans, psycholoog en stress- & burn-out coach bij Skill BuilderS, verder in op de impact van het al dan niet kunnen gebruik maken van hulpbronnen, ons stressniveau bepaalt.

De kracht van taal bij burn-outbegeleiding
‘De rek is er uit’, ‘Tijd heelt alle wonden’, ‘Ik ben opgebrand’…
Deze beeldspraak passeert regelmatig de revue tijdens gesprekken die onze collega Saskia Poelmans als psychologe voert met personen met stress- en burn-outklachten. Saskia is een grote taalliefhebber en maakt zelf graag gebruik van metaforen in haar begeleidingen. Een metafoor kan heel krachtig zijn. Eén beeld kan een heel verhaal samenvatten. Toch is voorzichtigheid geboden, want deze kracht kan zowel positief als negatief uitpakken. Als je jezelf of iemand anders bovenstaande metaforen hoort uitspreken, zou er een alarmbelletje moeten afgaan. Saskia licht toe waarom.
