Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/jump%20into.png
Inzicht

Spring in het nieuwe jaar

De eindejaarsfeesten zijn voorbij, velen hebben de kerstversiering weer opgeborgen en het is volgens de etiquette ook alweer te laat om elkaar nog een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kortom we staan volop met onze beide voeten in het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat lonkt met hoop en dingen om naar uit te kijken, maar ook met onzekerheden en vraagtekens. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk en deelt haar persoonlijk verhaal.

Vorig jaar luidde kerstmis de laatste twee maanden van mijn zwangerschap in. Dat betekende dromen van dat jongetje dat al goed gegroeid was in mijn buik, hoe hij er uit zou zien, hoe de eerste ontmoeting zou zijn, hoe ik mezelf als mama zou gaan ontplooien, wat voor een gezinnetje we zouden zijn, … Maar ook angst en onzekerheid over alles wat er nog geregeld moest worden, keuzes die moesten worden gemaakt en de vraag of ik er wel klaar voor was.

Toch kon niets mij voorbereiden op de wending die mijn leven in 2023 zou nemen. Al vrij snel na de bevalling begon ik me heel slecht te voelen. De eerste periode is zwaar, de roze wolk is een mythe, … even doorbijten dus dacht ik. Tot ik letterlijk mijn donsdeken niet meer kon optillen van de pijn en vermoeidheid. Enige onderzoeken later volgde het zware verdict van een ernstige, zeldzame en progressieve aandoening terwijl ik net een klein wezentje op de wereld had gezet dat zijn mama zo hard nodig heeft. Je kan je voorstellen dat dat naast het lichamelijke afzien ook een erg emotionele rollercoaster was. Met andere woorden ik overdrijf niet als ik zeg dat 2023 me het jaartje wel was.

Misschien herken je dit wel, misschien werd jouw leven in 2023 ook op een of andere manier overhoop gehaald, misschien ook door een lichamelijke of mentale ziekte, misschien door het verlies van een dierbare, een kindje of een zwangerschap, een scheiding, het verlies van een job, de impact van extreme weersomstandigheden, iemand die je pijn gedaan heeft… noem maar op. Misschien ben je zelfs jezelf even kwijt geweest. Of nog steeds. 

Misschien zal je dan ook merken dat je nog niet met twee voeten in 2024 staat, maar dat er eentje is blijven hangen in 2023. Misschien zal je dan ook merken dat afscheid nemen van 2023, het jaar dat alles en vooral jijzelf voorgoed leek te veranderen meer met je doet dan andere jaren. Daarom ging ik op zoek naar het antwoord op de vraag “hoe neem ik afscheid van een bewogen jaar als 2023 en stel ik me open voor de magie van een nieuw jaar?”

De jaarwisseling heeft iets heel kunstmatigs, als mens hebben we op een gegeven moment beslist: na twaalf maanden ronden we het jaar af. Dat heeft te maken met de tijd die we nodig hebben om met de aarde een baan rond  de zon te maken. Toch wil dat daarom niet zeggen dat we ook zomaar al onze tegenslagen en bijhorende rauwe gevoelens in 2023 kunnen achterlaten alsof we een boekjaar afronden. Allicht wil je niets liever, maar hoe harder je al deze gevoelens terug naar 2023 duwt, hoe harder ze zich aan je zullen vastklampen. Geef daarom ruimte aan je emoties. Schrijf ze op of deel ze met anderen, ook al heb je al zoveel schriftjes volgeschreven, ook al hebben je naasten het afgelopen jaar al zo vaak naar jou geluisterd. Laat je emoties er op een of andere manier uit. Ruimte geven aan je gevoelens is belangrijk om verdere mentale verwikkelingen te voorkomen. 

Ik heb me zelf het afgelopen jaar heel boos en verdrietig gevoeld om wat me is overkomen. Schuldig ten aanzien van mijn zoon die ik niet kan bieden wat ik zou willen. Onzeker over mijn toekomst.  Eenzaam, vooral op maandag als iedereen het normale leven hervat, eenzaam ook met mijn gevoelens, want wie kan echt begrijpen hoe het is om dag in dag uit pijn te lijden en amper energie te hebben, om niet meer te kunnen wat je kon, om op zoek te moeten gaan naar andere haalbare ontspanningsmogelijkheden, om bang te zijn om mezelf helemaal kwijt te raken, … Grote emoties die je soms liever zou wegduwen, maar hoe meer je duwt, hoe harder ze terugduwen. Dus stop ze niet weg, maar deel ze met anderen. Zoals Dirk De Wachter zegt: verbinding is essentieel om je goed te voelen. Zelfzorg is niet alleen jezelf zo nu en dan terugtrekken, maar ook een waarachtig contact.

0

Wist je dat het nieuwe jaar specifiek op 1 januari valt omdat de oude romeinen hiermee de god janus wilden eren? Een god met twee gezichten: eentje kijkt naar voor, naar de toekomst en de andere kijkt naar achter, naar het verleden. En dat is ook wat wij nodig hebben om verder te gaan na zo’n bewogen jaar: een blik op het verleden en een blik op de toekomst. Beide blikken zijn nodig om moeilijke gebeurtenissen te verwerken. In vaktermen noemen we dit ook wel het duaal procesmodel.

0
Duaal procesmodel
50-50
midden

Laten we beginnen met de blik op het verleden: waar wil je afscheid van nemen in 2023? En dan heb ik het over dingen die binnen jouw controle vallen. Want uiteraard zou ik heel graag afscheid nemen van mijn gezondheidsproblemen, maar helaas. Wat kan ik zelf in handen nemen? Wat is het leven dat ik wil leiden ondanks en met mijn gezondheidsklachten en wat past niet meer in dat leven? Zijn er mensen of patronen die niet goed voor mij zijn gebleken die ik graag in 2023 zou willen achterlaten? Een voorbeeld van zo’n patroon voor mezelf is de drang om meteen mijn energie volop uit te geven. Als ik een beetje energie voel, ga ik meteen aan de slag met mijn to do’s om een uur later uitgeteld op de zetel te ploffen voor de rest van de dag. Het is oké om die energie voor mezelf te houden: een beetje lezen, een beetje wandelen, … dat zijn de dingen die het leven zin geven. Wat wil jij achterlaten? Schrijf het op of spreek het uit om het kracht bij te zetten.

En dan de blik vooruit… Wat van het afgelopen jaar wil je graag koesteren? Zijn er gebeurtenissen of anekdotes waar je met een warm hart of een lach aan terugdenkt? Mooie kaarten, berichten die je hebt ontvangen van mooie mensen. Mensen die je aangenaam verrast hebben of veel hebben betekend. Bedank het jaar ook voor wat je hebt geleerd. Misschien zie je je prioriteiten in het leven terug helderder, misschien deed het je beseffen hoe sterk je wel bent, … Voor mij was het een goede les in 'controle loslaten'. Ik wachtte met het krijgen van een kindje tot mijn ene chronische ziekte stabiel genoeg was, maar kreeg na de geboorte een nog veel ernstigere aandoening. Dat is de onvoorspelbaarheid van het leven.

Ik las ergens dat het omgekeerde van onzekerheid niet zozeer zekerheid is, maar wel zelfvertrouwen Als jij ergens voor wil gaan, maar nog aan het wachten bent tot alle omstandigheden goed zitten: spring dan nu, spring in 2024. Spring met een bang hart, misschien bots je op je limieten, misschien wordt het financieel moeilijk, misschien faal je, …   Als alles onzeker is, is alles mogelijk! Vertrouw er op dat jij aan kan wat er ook op je pad komt.

In 2023 leerden we surfen op de hoogste golven. Voor wie ook uit zo’n bewogen jaar komt, wens ik in 2024 rustigere vaarwateren. Een stil meertje zal het misschien nog niet zijn, maar hopelijk toch al een kabbelend beekje.

 

Wil je hierover verder van gedachten wisselen?

Aarzel niet en contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Parental Mental Health Day

27 januari - Parent Mental Health Day

Inzicht

Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat maar liefst 82% van alle ouders zich dikwijls overspoeld voelt en geïsoleerd van vrienden en familie. We weten uit onderzoek dat het geluksniveau piekt tijdens de zwangerschap, maar daalt na de geboorte. Ja, het ouderschap is prachtig en graag zien krijgt een hele nieuwe dimensie, maar het is ook slaaptekort, onzekerheid, frustratie, verlies van vrijheid, … Er komt een nieuwe rol bij en er moet een balans gezocht worden met al die andere rollen die er daarvoor waren. Zo is er de combinatie gezin en werk. Saskia Poelmans, psycholoog en coach stress & burn-out, deelt haar inzichten.

HR Summit 2023

Geslaagde HR Summit 2023

Nieuws

26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent. 

De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière. 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor