Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/banner14.jpg

Assessment & development centers

Een objectieve en heldere blik op de talenten, ontwikkelingsgebieden en potentieel van je (toekomstige) medewerker(s).

Maak zelf je simulatie

Contacteer ons

Assessment of development center: Voor elke situatie de juiste potentieelmeting 

1

Assessment center

“Ik wil weten of een kandidaat geschikt is voor mijn openstaande functie”

Ontdek hier assessment

1

Development center

“Ik wil de capaciteiten en ontwikkelingsgebieden van mijn medewerker kennen”

Ontdek hier development

1
50-50
Grijs

Welke kandidaat wil je screenen?

Wat wil je meten?
Wat is het doel van de assessment

Onze visie op assessment & development centers?

 1. Inzicht in talenten en groeipotentieel van de kandidaat

Elk bedrijf is op zoek naar ‘de witte raaf’: een kandidaat met de passende competenties, relevante ervaringen die 100% fit met de waarden en noden van de organisatie. Bestaat deze witte raaf? Bij Skill BuilderS kijken we naar een breder beeld van de kandidaat en vertrekken vanuit de eigen sterktes, talenten en ontwikkelingsgebieden van de kandidaat.

 • Zo reiken we bedrijven niet enkel een geschiktheidsadvies aan maar ook een aanzet naar een gefundeerd ontwikkelingsplan om de vooruitgang van de kandidaat na aanwerving op te volgen.
 • Kandidaten krijgen mooie leeropportuniteiten aangeboden en worden bewust van talenten, passies en groeipotentieel. Kortom, waardevolle inzichten die hen helpen om werk-plek-geluk te realiseren.

 

 1. Ook het waardenpallet in kaart

Naast competenties zijn waarden en normen ook een belangrijke voorspeller van een succesvolle aanwerving. Hoe competent de persoon in kwestie ook is, een mismatch met de bedrijfscultuur blijft nefast voor verdere samenwerkingen. Tijdens een assessment of development center brengen we ook het waardenpallet in kaart d.m.v. vragenlijsten, diepte-interviews en simulatieoefeningen. Zo rapporteren we niet enkel over de match met de functie maar ook over de globale match met het bedrijf en met het team waarin de kandidaat terecht zal komen.

 

 1. 360° feedback-tool

Bij Skill BuilderS hechten wij veel waarde aan feedback en promoten wij graag een feedbackcultuur. Waar vroeger doorgaans gefocust werd op feedback van de leidinggevende naar de medewerker, tonen trends vandaag een shift naar een bredere kijk op deze feedback. Niet alleen de leidinggevende, maar ook de naaste collega’s, klanten en leveranciers kunnen waardevolle input geven waarmee de kandidaat verder aan de slag kan. De 360° feedback-tool van Skill BuilderS verzamelt feedback op een gecentraliseerde manier in een overzichtelijk rapport voor de kandidaat.

 

Wat kan je concreet verwachten?

0

Waarom Skill BuilderS als assessment & development partner?

 • Onze persoonlijke mens- en resultaatgerichte aanpak

We vertrekken vanuit de sterktes van de kandidaat en focussen op de groei van mensen. Op elk niveau, in elke functie of rol. Wat zijn de talenten, ambities en valkuilen? We brengen ontwikkelingsgebieden in kaart. We denken ruimer dan ‘geschikt’ of ‘ongeschikt’ maar geven een realistisch beeld van het groeipotentieel van de kandidaat.

 • Snel, flexibel en op maat

We schakelen snel en flexibel. We denken oplossingsgericht met je mee op basis van de noden van je organisatie. Via een online simulatie ontvang je meteen een offerte in je mailbox voor de screening van een kandidaat. En dit in het Nederlands of Frans. Heb je vragen, dan kan je online een afspraak inplannen met het Assessment-team.

 • Een pragmatisch advies in jouw taal

Ons uitgebreid netwerk van meertalige assessoren (NL – FR – ENG) zijn integere en warme persoonlijkheden die vanuit hun expertise graag met je meedenken. Ze reiken oplossingen aan die tegemoetkomen aan je verwachtingen. Via een persoonlijke login op de portaalsite krijg je toegang tot je klantendossier met nuttige info over de voortgang van de diverse aanvragen, lopende projecten en rapporten.

 

 

0
50-50

Een greep uit onze tools

We geven je alvast een eerste blik op de tools die wij gebruiken voor een assessment of development center. Deze lijst is niet exhaustief, waarbij we steeds marktonderzoek uitvoeren naar nieuwe innovatieve tools. Indien je hier meer informatie over wenst, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.

1
Psychotechnische proeven
 • Zelf-assessment

Een vragenlijst die peilt naar de zelfkennis en zelfbewustzijn van de kandidaat. De kandidaat wordt gevraagd om te rapporteren over de eigen sterktes, ontwikkelingspunten, waarden, drivers en voorkeuren.
 

 • Persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheid karakteriseert een persoon en is relatief stabiel over tijd. Om een globaal beeld te krijgen van de persoonlijkheid van de kandidaat, opteren wij voor een valide persoonlijkheidstest. Wij hanteren hiervoor persoonlijkheidstesten die gebaseerd zijn op het Big Five persoonlijkheidsmodel.

 • Intelligentietesten

Intelligentie is een goede voorspeller voor talrijke competenties. Om dit in kaart te brengen beschikken we over diverse testen, afgestemd op functie en de verwachtingen. Intelligentietesten heb je in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de noden van de specifieke functie, wordt een specifieke intelligentietest afgenomen.

 • Testen van specifieke competenties

Er bestaan talrijke testen om verschillende competenties op een psychotechnische manier te meten. Hiervoor werken wij steeds met valide en betrouwbare testen, waarbij wij steeds met een kritisch oog onze gebruikte tools blijven benaderen.
Daarnaast voeren wij ook voortdurend marktonderzoek uit om de meest valide en betrouwbare testen aan onze klanten te kunnen aanbieden.

Postbakoefening (simulatieoefening)

Een postbakoefening wordt ook wel eens een in-basket oefening genoemd. De kandidaat wordt geplaatst in een specifieke rol binnen een fictieve organisatie. Hij/zij ontvangt de context die belangrijk is om de organisatie te begrijpen en zich hierin te kunnen bewegen. Daarnaast krijgt hij/zij een specifieke opdracht: een volle mailbox behandelen en actiegericht oplossingen aanbieden voor de problemen die hierin geformuleerd worden. Dit moet hij/zij doen binnen een afgelijnde tijdsperiode.

Gespreksoefening (simulatieoefening)

Een gespreksoefening plaatst de kandidaat in een fictieve, maar waarheidsgetrouwe, situatie. Hij/zij gaat in dialoog met de rollenspeler, waarbij de vastgestelde competenties worden getriggerd. 

Vervolgens worden de motieven en het gestelde gedrag van de kandidaat extra gekaderd in een nabespreking.

Voorbeelden van mogelijke gesprekken:

 • Commercieel gesprek: kandidaat dient bij een klant een deal te sluiten. 
 • Leidinggevend gesprek: kandidaat gaat in overleg met een medewerker over een specifiek probleem die zich voordoet
Business case (simulatieoefening)

Binnen een fictieve organisatie wordt de kandidaat geconfronteerd met een structureel en/of strategisch probleem. De kandidaat krijgt vervolgens gelimiteerde tijd om een plan van aanpak te ontwikkelen om dit probleem op te lossen. Doorgaans wordt gevraagd om dit plan van aanpak uiteindelijk voor te stellen aan de hand van een presentatie, waarna de assessoren ten slotte nog tijd nemen om kritische vragen te stellen over de oplossing en aanpak van de kandidaat.

Criteriumgericht interview

Een semigestructureerd diepte-interview om meer informatie te krijgen over de kandidaat. Door valide interviewtechnieken (vb. STARR-methode) wordt de kandidaat gevraagd naar o.a. werk gerelateerde situaties die een gedetailleerd beeld bieden van de competenties die de kandidaat binnen deze situatie aanwendt.
Binnen dit interview nemen we ook de tijd om de fit met je organisatie uit te diepen. We doen dit aan de hand van zijn/haar waarden, normen en visie. Ten slotte vinden we het belangrijk om de motivatoren en ambities van de kandidaat te bespreken binnen dit interview.

Grijs
0
1
Onze klanten getuigen

Plan International Belgium

Plan International Belgium

Wat ik enorm waardeer in onze samenwerking is jullie flexibiliteit en professionele aanpak vanaf het eerste contact tot de oplevering. Skill Builders luistert aandachtig naar onze behoeften, denkt mee en vertaalt dit in waardevolle assessments. Jullie communicatie is helder en transparant. De rapporten zijn goed opgebouwd en geven ons duidelijke handvaten. Ik kijk terug op een warme en effectieve samenwerking. - Elsbeth Vogelzang - HR Change Manager

Debby - Store Manager Oh Green

Debby - Store Manager Oh Green

Wat mij bijgebleven is van het assessment is dat je via een Teams meeting toch echt een persoonlijk gevoel kan hebben. Het gesprek was totaal niet afstandelijk, waar ik eerst wel bang voor was omdat ik graag de voorkeur geef aan een persoonlijk gesprek. 

Ook had ik het gevoel dat mijn assessor Laura echt voorbereid was en zich echt in de wereld van Oh Green kon inleven. Ik voelde me niet het zoveelste nummer.

Ik was super zenuwachtig, eerst en vooral omdat ik ondanks mijn bijna 18 jaar ervaring op de vloer, toch totaal geen opleiding voor management heb gehad. Dan te weten dat je 4 uur met camera in gesprek moet met een totaal onbekend persoon.

Getuigenis Publicis Groupe

Publicis Groupe

Doorheen de dag werd ik uitgedaagd in moeilijke situaties die mij uit mijn comfort zone lokten. In één dag werden mijn sterktes en aandachtspunten getriggerd in verschillende stresssituaties. Tijdens de verschillende simulatie-oefeningen sta je er niet zo bij stil, maar tijdens de rit naar huis besef je pas hoe intens die dag werkelijk is. 

Het resultaat van deze dag verkreeg ik in een rapport waarin mijn sterke- en werkpunten werden toegelicht. Tijdens een feedbackmeeting, waarbij de assessor en andere stakeholders aanwezig waren, werden deze punten meer in detail toegelicht. Uiteindelijk leerde ik veel bij over o.a. de valkuilen van mijn sterktes en het groeitraject dat ik nog kan afleggen.

 

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Opleiden als oplossing voor aanwerven

Een frisse blik op aanwerven: opleiden als oplossing

Inzicht

De uitdagingen en veranderingen op bedrijfsniveau gaan zodanig snel dat organisaties niet altijd de tijd en middelen hebben om medewerkers via ‘het klassieke proces’ aan te werven en/of op te leiden. Bovendien creëert de war for talent nog een extra obstakel om openstaande vacatures tijdig in te vullen, wat het aanwerven van mensen met de juiste skills en kennis bemoeilijkt, en een impact heeft op de business. Bij Skill BuilderS geloven we sterk in het reskilling en upskilling van medewerkers om duurzaam inzetbaar te zijn én te blijven op de arbeidsmarkt. Aan het woord, Matthias Eeckhout, Manager Assessment & Development bij Skill BuilderS.

HR Summit 2023

Geslaagde HR Summit 2023

Nieuws

26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent. 

De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière. 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor