Zorg voor jezelf. Verlaat je comfortzone
Je comfortzone verlaten ... leidt dit effectief tot betere resultaten en meer welbevinden op persoonlijk en professioneel vlak? Is het echt een lastige opgave? Wat heb je hiervoor nodig? Hoe pak je dit aan? Jolien Meukens, coach en klinisch positief psycholoog, deelt met ons haar kijk en persoonlijke ervaring.
Is het wel de juiste timing?
Zijn er geen betere opties?
Ga ik dat wel kunnen?
Is dit financieel wel interessant?
Laat ik anderen niet in de steek?
Wat als ik toch niet tevreden ben?
Keuzes maken. We doen het elke dag: wat we eten, welke kleren we aantrekken, welke gesprekken we aangaan en welke we naast ons laten liggen, hoe we reageren op een situatie, … Je zou verwachten dat we hier als mens dan ook expert in zijn. Niets is minder waar.
Uit je comfortzone: een lastige opgave
Een keuze komt vaak neer op je comfortzone al dan niet verlaten. Kook je bijvoorbeeld een gerecht dat je al kent of probeer je iets nieuws uit? En ga je een moeilijk gesprek aan met je baas of ga je dit voorlopig nog uit de weg? Voor mij verloopt de eerste beslissing beduidend vlotter dan de tweede.
In het eerste voorbeeld is er weinig risico verbonden aan wat ik kies: binnen mijn comfortzone of erbuiten, ik heb eten en ik ben voldaan. In het tweede voorbeeld zijn er veel meer mogelijke uitkomsten: blijf ik binnen mijn comfortzone, dan blijf ik ontevreden maar loop ik wel niet het risico op een conflict met mijn leidinggevende of dat ik mezelf kwetsbaar opstel zonder dat er gehoor aan wordt gegeven of nog erger, dat er wel iets verandert, wat de situatie nog erger maakt.
Op zo’n moment vergeet ik dan al snel dat er ook heel wat positieve gevolgen kunnen zijn aan toch die stap zetten, zoals de opluchting van het gesprek op zich, de mogelijkheid tot verandering en groei, het versterken van de band met je leidinggevende, …
Hoe kunnen we dit verklaren?
Evolutionair gezien is het heel logisch dat we focussen op alles wat er kan misgaan. Als jager-verzamelaar was het uitermate belangrijk om aandachtig te zijn voor alles wat er kan mislopen. Gevaar tijdig herkennen kon namelijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Uit je comfortzone treden was voor onze voorouders dus niet aantrekkelijk en zelfs heel gevaarlijk.
In onze huidige samenleving is deze angst voor gevaar echter niet meer nodig. Je zou zelfs kunnen stellen dat het net omgekeerd is. Wie op de huidige arbeidsmarkt kansen grijpt, risico’s neemt en dus gevaar trotseert, die overleeft. Zowel van organisaties als werknemers wordt verwacht dat ze voortdurend evolueren en hun comfortzone verlaten.
Zet de stap
Uit je comfortzone komen, staat voor mij gelijk aan groei en vooruitgang. Niet omdat alles van een leien dakje verloopt, maar wel omdat je stappen vooruit zet, nieuwe ervaringen opdoet en je hieruit leert.
Groei is echter enkel mogelijk in een veilige omgeving, waarin je jezelf mag zijn en waarin fouten maken mag. Voor het creëren van dit klimaat is er zeker een grote rol weggelegd aan leidinggevenden en werkgevers. Toch ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij onszelf.
Uit ervaring heb ik gemerkt dat er twee zaken zijn die me helpen om mijn comfortzone te verlaten: mildheid naar mezelf en het vertrouwen dat ik taken tot een goed einde kan brengen, ongeacht de obstakels die ik tegenkom. Ze vormen mijn veilige omgeving. Dit geeft me de mogelijkheid tot persoonlijke en professionele ontwikkeling en leidt tot meer welbevinden en betere resultaten.
Ik wens deze mildheid en zelfvertrouwen dan ook toe aan iedereen die moeite ervaart met stappen zetten buiten z’n comfortzone. Je kan dit jammer genoeg niet leren uit een boek, artikel of andere theorie. Om het vertrouwen in jezelf te versterken, heb je concrete ervaringen nodig.
Daag jezelf dus uit om toch een stap buiten je comfortzone te wagen, zonder na te denken over alle mogelijke gevolgen. Zie wat het je brengt en wees mild voor jezelf. Om het even welke stap is goed, hoe klein ook. Zolang je maar niet blijft stilstaan.
Plan een overleg met je leidinggevende om datgene te bespreken waar je al lang mee zit. Hak de knoop door over beslissingen die je al lang voor je uitschuift. Informeer een eerste keer over het persoonlijk project waar je van droomt. Zet vooral die eerste stap. Je zal zien dat de volgende stappen gemakkelijker volgen.
Misschien kan deze gedachte je helpen: Hoe eng het ook is, uit je comfortzone komen is voor jezelf zorgen.
En bovendien, zeg nu zelf… In je comfortzone is het na verloop van tijd toch ook maar saai.
Interesse?
Ben je op zoek naar hulpbronnen om op tijd en stond tijd te nemen voor zelfzorg en wil je een gezonde work-life balans nastreven?
Aarzel niet en ontdek :
- Onze Less Stress Academy
- Onze e-learnings met waardevolle tips rond voeding en slaap om energiek en veerkrachtig in het leven te staan
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Zelfzorg ... ook dat is levenslang leren
Yoga, meditatie, start-to-run, een gezond voedingspatroon, op tijd gaan slapen… Het lijstje aan goede voornemens van onze coach Kimberly Maenhoudt lijkt wel eindeloos. Ze zocht in het verleden naar activiteiten om haar stress onder controle te houden, meer balans te ervaren, meer energie te voelen. Was het zo moeilijk? Of miste ze iets belangrijks om tot resultaat te komen? Lees en ontdek haar weg naar zelfzorg en een gezonde balans.

De-connectie
Ben jij vastgekluisterd aan je smartphone? Ook 's avonds wanneer je je voorneemt om even te de-connecteren en bij te tanken voor de volgende dag? Het is tegenwoordig geen evidentie om even offline te gaan in dit, steeds veranderende, digitale tijdperk. Lees en ontdek hoe ook onze coach Sanne Branders af en toe worstelt met het tijdig uitzetten van haar smartphone.

Werkbaarheidscheque voor werkbaar werk
Inzetten op werkbaar werk is een win-win voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers blijven langer en met meer ‘goesting’ aan de slag en organisaties kunnen rekenen op gedreven, competente en dus productievere werknemers, wat de efficiëntie van de organisatie ten goede komt.