Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Zorg%20voor%20jezelf.png
Inzicht

Zorg voor jezelf. Verlaat je comfortzone

Je comfortzone verlaten ... leidt dit effectief tot betere resultaten en meer welbevinden op persoonlijk en professioneel vlak? Is het echt een lastige opgave? Wat heb je hiervoor nodig? Hoe pak je dit aan? Jolien Meukens, coach en klinisch positief psycholoog, deelt met ons haar kijk en persoonlijke ervaring.

Is het wel de juiste timing?
Zijn er geen betere opties?
Ga ik dat wel kunnen?
Is dit financieel wel interessant?
Laat ik anderen niet in de steek?
Wat als ik toch niet tevreden ben?

Keuzes maken. We doen het elke dag: wat we eten, welke kleren we aantrekken, welke gesprekken we aangaan en welke we naast ons laten liggen, hoe we reageren op een situatie, … Je zou verwachten dat we hier als mens dan ook expert in zijn. Niets is minder waar.  

Uit je comfortzone: een lastige opgave

Een keuze komt vaak neer op je comfortzone al dan niet verlaten. Kook je bijvoorbeeld een gerecht dat je al kent of probeer je iets nieuws uit? En ga je een moeilijk gesprek aan met je baas of ga je dit voorlopig nog uit de weg? Voor mij verloopt de eerste beslissing beduidend vlotter dan de tweede.

In het eerste voorbeeld is er weinig risico verbonden aan wat ik kies: binnen mijn comfortzone of erbuiten, ik heb eten en ik ben voldaan. In het tweede voorbeeld zijn er veel meer mogelijke uitkomsten: blijf ik binnen mijn comfortzone, dan blijf ik ontevreden maar loop ik wel niet het risico op een conflict met mijn leidinggevende of dat ik mezelf kwetsbaar opstel zonder dat er gehoor aan wordt gegeven of nog erger, dat er wel iets verandert, wat de situatie nog erger maakt.

Op zo’n moment vergeet ik dan al snel dat er ook heel wat positieve gevolgen kunnen zijn aan toch die stap zetten, zoals de opluchting van het gesprek op zich, de mogelijkheid tot verandering en groei, het versterken van de band met je leidinggevende, …

Hoe kunnen we dit verklaren?

Evolutionair gezien is het heel logisch dat we focussen op alles wat er kan misgaan. Als jager-verzamelaar was het uitermate belangrijk om aandachtig te zijn voor alles wat er kan mislopen. Gevaar tijdig herkennen kon namelijk het verschil betekenen tussen leven en dood. Uit je comfortzone treden was voor onze voorouders dus niet aantrekkelijk en zelfs heel gevaarlijk.

In onze huidige samenleving is deze angst voor gevaar echter niet meer nodig. Je zou zelfs kunnen stellen dat het net omgekeerd is. Wie op de huidige arbeidsmarkt kansen grijpt, risico’s neemt en dus gevaar trotseert, die overleeft. Zowel van organisaties als werknemers wordt verwacht dat ze voortdurend evolueren en hun comfortzone verlaten.

Zet de stap

Uit je comfortzone komen, staat voor mij gelijk aan groei en vooruitgang. Niet omdat alles van een leien dakje verloopt, maar wel omdat je stappen vooruit zet, nieuwe ervaringen opdoet en je hieruit leert.  

Groei is echter enkel mogelijk in een veilige omgeving, waarin je jezelf mag zijn en waarin fouten maken mag. Voor het creëren van dit klimaat is er zeker een grote rol weggelegd aan leidinggevenden en werkgevers. Toch ligt er ook een grote verantwoordelijkheid bij onszelf.   

Uit ervaring heb ik gemerkt dat er twee zaken zijn die me helpen om mijn comfortzone te verlaten: mildheid naar mezelf en het vertrouwen dat ik taken tot een goed einde kan brengen, ongeacht de obstakels die ik tegenkom. Ze vormen mijn veilige omgeving. Dit geeft me de mogelijkheid tot persoonlijke en professionele ontwikkeling en leidt tot meer welbevinden en betere resultaten.  

Ik wens deze mildheid en zelfvertrouwen dan ook toe aan iedereen die moeite ervaart met stappen zetten buiten z’n comfortzone. Je kan dit jammer genoeg niet leren uit een boek, artikel of andere theorie. Om het vertrouwen in jezelf te versterken, heb je concrete ervaringen nodig.   

Daag jezelf dus uit om toch een stap buiten je comfortzone te wagen, zonder na te denken over alle mogelijke gevolgen. Zie wat het je brengt en wees mild voor jezelf. Om het even welke stap is goed, hoe klein ook. Zolang je maar niet blijft stilstaan.

Plan een overleg met je leidinggevende om datgene te bespreken waar je al lang mee zit. Hak de knoop door over beslissingen die je al lang voor je uitschuift. Informeer een eerste keer over het persoonlijk project waar je van droomt. Zet vooral die eerste stap. Je zal zien dat de volgende stappen gemakkelijker volgen.

Misschien kan deze gedachte je helpen: Hoe eng het ook is, uit je comfortzone komen is voor jezelf zorgen.

En bovendien, zeg nu zelf… In je comfortzone is het na verloop van tijd toch ook maar saai.

Interesse?

Ben je op zoek naar hulpbronnen om op tijd en stond tijd te nemen voor zelfzorg en wil je een gezonde work-life balans nastreven?
Aarzel niet en ontdek :

 

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Parental Mental Health Day

27 januari - Parent Mental Health Day

Inzicht

Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat maar liefst 82% van alle ouders zich dikwijls overspoeld voelt en geïsoleerd van vrienden en familie. We weten uit onderzoek dat het geluksniveau piekt tijdens de zwangerschap, maar daalt na de geboorte. Ja, het ouderschap is prachtig en graag zien krijgt een hele nieuwe dimensie, maar het is ook slaaptekort, onzekerheid, frustratie, verlies van vrijheid, … Er komt een nieuwe rol bij en er moet een balans gezocht worden met al die andere rollen die er daarvoor waren. Zo is er de combinatie gezin en werk. Saskia Poelmans, psycholoog en coach stress & burn-out, deelt haar inzichten.

spring in het nieuwe jaar

Spring in het nieuwe jaar

Inzicht

De eindejaarsfeesten zijn voorbij, velen hebben de kerstversiering weer opgeborgen en het is volgens de etiquette ook alweer te laat om elkaar nog een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kortom we staan volop met onze beide voeten in het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat lonkt met hoop en dingen om naar uit te kijken, maar ook met onzekerheden en vraagtekens. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk en deelt haar persoonlijk verhaal.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor