Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Taboe%20van%20stress.JPG
Inzicht

Het taboe van stress

Stress... we hebben het allemaal en toch vinden we het vaak heel moeilijk om erover te praten, laat staan er iets aan te doen. In een bevraging op LinkedIn ging Anouk Smets, coach the coach bij Skill BuilderS, op zoek naar wie mensen in vertrouwen nemen wanneer ze stressklachten ervaren. Bij wie kunnen ze terecht met hun gedachten en gevoelens wanneer het niet zo goed gaat?

"Hey, hoe gaat het met je?” – “Oh, je weet wel... druk hé, zoals gewoonlijk.”

Je kent het wel: voor een stukje gaat het wel goed met je maar voor een stukje ook niet want je bent gestresseerd, moe en overbevraagd door je werk en alle andere aspecten van je leven.

Met “druk” bedoel je dan vooral dat laatste, niet-zo-goede stukje. Een eufemisme om uit te drukken dat er van alles aan de hand is. Maar je wil het liever verbloemen. Je wil liever niet zeggen: “goh, ik heb hoofdpijn, spierpijn en mijn hoofd zit propvol met gedachten en dingen die ik zeker niet mag vergeten, waardoor het aanvoelt alsof ik op een slap touw aan het jongleren ben terwijl er een heel circus rond mij heen cirkelt.”

Het zal wel beteren!

Daar sta je dan, bij de waterkoeler, te vertellen over hoe drukte en stress je onderuit halen en jij noch je gesprekspartner weten echt wat je daar mee moet doen. We geraken meestal niet veel verder dan een empathische “Oh, echt? Het spijt me dat te horen.” of een goedbedoelde “En heb je misschien vakantie in het vooruitzicht?”.

In het slechtste geval overtreft je gesprekspartner jou met een nog veel erger stressverhaal. En achteraf voel je je dan ofwel verontwaardigd omdat jouw gevoelens volledig genegeerd werden, ofwel voel je je bijna schuldig omdat jij durfde te klagen over jouw eigen banale problemen terwijl anderen het nog veel slechter hebben.

Wat het ook is, je hersenen krijgen de boodschap luid en duidelijk binnen: jouw stressklachten en jouw problemen doen er niet toe. Dus dan glimlachen we beleefd en zeggen we iets (semi-) optimistisch zoals: “ach, het zal wel weer beteren zodra deze deadline achter de rug is. Ik kan maar beter terug aan het werk gaan!”
 

(Alsof terug hard gaan werken een oplossing is voor te hard moeten werken – maar dat is een ander verhaal.)

Met wie praat je dan wel? 

In een bevraging op LinkedIn was Anouk Smets benieuwd naar de mensen die je in vertrouwen neemt om je stressklachten bespreekbaar te maken. Bij wie kan je terecht met je gedachten en gevoelens wanneer het niet zo goed gaat?

1. Je partner of beste vriend(in)

65% van de reacties wezen in de richting van de partner of beste vriend(in). Het voordeel is inderdaad dat deze mensen je de nodige veiligheid zullen bieden om over je stressoren te praten, of eerlijk aan te geven wat al die stress met je doet. Een bijkomend voordeel is dat je partner of beste vriend(in) jou goed kent. Dit biedt misschien zelfs nog wat nieuwe inzichten in je stresssituatie. Want mogelijks herkent je gesprekspartner wel wat niet-helpende patronen in jouw gedrag of denken waardoor je het voor jezelf onbewust nog moeilijker maakt. Waardevolle feedback dus om ook expliciet te bevragen!

Let wel op dat je je partner of vriend(in) niet continu als klaagmuur gebruikt. Hun bezorgdheid en empathie zijn niet eindeloos. Als je keer op keer weer begint over al jouw stressbronnen en de ander krijgt het gevoel dat je steeds weer in dezelfde cirkeltjes draait of gewoon niets onderneemt om de situatie te verbeteren, wordt het steeds moeilijker om telkens weer een luisterend oor aan te bieden.

2. Leidinggevende

30% gaf aan de stressklachten te bespreken met de directe leidinggevende. Top! Als je merkt dat je werksituatie een grote bron van stress vormt, is het belangrijk dat je leidinggevende op de hoogte is van dit probleem zodat jullie samen kunnen bekijken waar er mogelijks oplossingen te vinden zijn.

Helaas heeft niet iedereen een even goede band met de leidinggevende op het werk. Je kan ook terecht bij de vertrouwenspersoon op het werk of bij de afdeling Human Resources. Heb je echt het gevoel dat je op je werk bij niemand terecht kan? Dan kan een traject loopbaanbegeleiding soelaas bieden om met een externe sparringpartner te bespreken wat jouw opties zijn om je weer beter te kunnen voelen.

Vergeet ook niet dat wanneer je je leidinggevende wél aanspreekt over jouw stressklachten, dit nooit eenrichtingsverkeer is. Je kan niet verwachten van je leidinggevende dat die al jouw problemen zal oplossen of je takenpakket zal aanpassen zodat jij geen stress meer ervaart. Denk dus zeker zelf ook constructief mee na over wat volgens jou de grootste stressbronnen zijn en welke oplossingen jij ziet.

3. Niemand

5% van de antwoorden in de bevraging was resoluut: je bespreekt je stressklachten met niemand. In het beste geval ben je bijzonder hands-on en zelfstandig en pak je je stressklachten zelf aan, telkens wanneer ze zich voordoen. Helaas geeft de realiteit aan dat we met dit antwoord vooral bedoelen: ik bespreek het met niemand en ploeter gewoon verder.

4. De huisarts

Niemand in de bevraging zou de huisarts aanspreken in verband met stressklachten. Vreemd, want er zijn talloze fysieke klachten die door stress kunnen worden veroorzaakt. Misschien heb je het gevoel dat je huisarts niets kan ondernemen om jouw stressniveau te doen dalen, maar een huisarts die jou en jouw medische historiek kent, kan wel mee inschatten wat voor jou normaal of abnormaal is. Het is altijd goed om uit te sluiten of er geen andere redenen zijn waarom je aanhoudend hoofdpijn hebt, spijsverteringsklachten of slaapproblemen ervaart.

Wat kan je nog meer doen?

Stressklachten mogen nooit genormaliseerd worden. Je hoeft ze niet te tolereren als een logisch onderdeel van het leven. Je moet ze zeker ook niet vergelijken met de klachten van anderen om in te schatten of jij eigenlijk wel recht van spreken hebt. Stressklachten die jouw functioneren of jouw levenskwaliteit doen afnemen, doen ertoe.

Wat we in deze snel bewegende, moderne tijd niet aangeleerd krijgen op school, is hoe je best omgaan met al die stress. Maar jezelf kennen en weten wat jouw stressprofiel is, is enorm belangrijk. Weten wat voor jou stress veroorzaakt, hoe jij erop reageert en hoe deze patronen jouw dagelijks leven vormgeven, is de sleutel tot stressreductie.

Wil jij graag terug controle krijgen over jouw stressbronnen, stressreacties en stressklachten? In onze Less Stress Academy leren we jou alles wat je nodig hebt. Je ontdekt jouw persoonlijk stressprofiel én experimenteert met talloze fysieke en mentale tools en technieken zodat je ontdekt wat voor jou werkt.

Benieuwd naar wat dit voor jou kan betekenen?

Surf dan naar de Skill BuilderS Less Stress Academy.

Of merk je dat jouw werk jouw grootste bron van stress is? 
Wil je je loopbaan een andere wending geven zodat je terug beter in je vel zit? 
Dan staan we je bij met raad en daad via onze loopbaanbegeleiding bij Skill BuilderS.

 

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Parental Mental Health Day

27 januari - Parent Mental Health Day

Inzicht

Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat maar liefst 82% van alle ouders zich dikwijls overspoeld voelt en geïsoleerd van vrienden en familie. We weten uit onderzoek dat het geluksniveau piekt tijdens de zwangerschap, maar daalt na de geboorte. Ja, het ouderschap is prachtig en graag zien krijgt een hele nieuwe dimensie, maar het is ook slaaptekort, onzekerheid, frustratie, verlies van vrijheid, … Er komt een nieuwe rol bij en er moet een balans gezocht worden met al die andere rollen die er daarvoor waren. Zo is er de combinatie gezin en werk. Saskia Poelmans, psycholoog en coach stress & burn-out, deelt haar inzichten.

spring in het nieuwe jaar

Spring in het nieuwe jaar

Inzicht

De eindejaarsfeesten zijn voorbij, velen hebben de kerstversiering weer opgeborgen en het is volgens de etiquette ook alweer te laat om elkaar nog een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kortom we staan volop met onze beide voeten in het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat lonkt met hoop en dingen om naar uit te kijken, maar ook met onzekerheden en vraagtekens. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk en deelt haar persoonlijk verhaal.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor