Hebben we ons geluk zelf in de hand?
Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen. When life gives you lemons, add a little gin and tonic. Het zijn slechts twee voorbeelden van het soort quotes die alomtegenwoordig zijn. En eigenlijk komen ze allemaal neer op het volgende: we hebben ons geluk zelf in de hand. Fantastisch toch! Of niet? Wat als ik niet meer weet in welke doos op zolder ik mijn slingers heb opgeborgen? Of wat als ik het recept voor gin-tonic niet ken? Wat dan? We vroegen onze collega Saskia Poelmans, psycholoog burn-out begeleiding, naar antwoorden.
Het leven is een feest
Toch als we de perfecte plaatjes op sociale media moeten geloven, daar zie je alleen maar lachende gezichten, perfecte outfits, prachtig gedekte tafels en ga zo maar door. Het leven ziet er gemakkelijk uit op sociale media. Toch is het dat niet altijd, want wie is er niet aan het worstelen met tegenslagen uit ‘het heden’ of uit ‘het verleden’? Het verlies van een dierbare, een relatie die op de klippen liep, een loopbaankeuze die verkeerd uitpakte, een ziekte die plots je lichaam overnam en niet meer van plan is het te verlaten, … Allemaal hebben we wel eens ervaren dat het leven niet altijd een feest is.
Maar je moet wel zelf de slingers ophangen
Hoe machteloos jij je ook voelt op het moment dat een tegenslag jou overkomt, er zijn altijd mogelijkheden om jezelf weer controle te geven over de situatie. Je hebt vaak meer invloed op een situatie dan je denkt. Misschien zijn er wel mogelijkheden om actief iets aan de situatie te veranderen? Soms zijn we zo vastgeroest in bepaalde gedragspatronen dat we deze mogelijkheden niet meer zien, terwijl ze er wel zijn als we ons gezichtsveld wat verruimen. Wanneer we niets aan de situatie kunnen veranderen dan kunnen we proberen onze gevoelens en gedachten bij de situatie te veranderen. Zo kan je jezelf aanleren om aandacht te hebben voor de positieve aspecten die een situatie met zich meebrengt of de positieve aspecten die er ondanks de situatie wel nog zijn. Hoe moeilijk de situatie ook is, gun jezelf dit en wie zoekt die vindt. Ten slotte zijn er ook manieren om anders naar de situatie te kijken waardoor je gevoel wat verandert. Eenzelfde gebeurtenis kan één persoon droevig maken, een ander boos, nog een ander opgelucht. Alles hangt af van de gedachten die je genereert bij de gebeurtenis. Het is mogelijk om slingers op te hangen en een feestje te maken van je leven. Oftewel geluk is maakbaar, maar maken is een werkwoord. Het geluk zal niet vanzelf komen, toch merk ik dat mensen zichzelf vaak in de wachtkamer van het leven plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer je werkzoekend bent dan kan je invloed uitoefenen op de situatie door een zo goed mogelijk CV op te stellen, door het sollicitatiegesprek voor te bereiden, door regelmatig te solliciteren, … En terwijl je dat doet, kan je beter genieten van je vrije tijd dan hele dagen te balen van het feit dat je geen werk hebt. Onlangs zei iemand tegen mij: “Ik zal pas terug gelukkig zijn als ik een job heb.” Dat is een gedachte die heel veel controle buiten jezelf legt, je maakt jouw geluk afhankelijk van de beslissing van iemand anders. Je kan je uiterste best doen om te solliciteren met de meest originele motivatiebrief, maar de beslissing of je de job krijgt of niet, ligt niet in jouw handen. Mogelijks steven je op een nieuwe tegenslag af, maar je kan maar beter genieten tot het zover is.
Hoe pas je dit toe op je eigen leven?
Klinkt goed in theorie hé? Lukt het je dit toe te passen op je eigen leven? Of niet? Dan zal onze samenleving die meritocratisch is ingesteld in jouw richting kijken. In onze samenleving heerst immers de overtuiging dat zowel jouw succes als jouw falen je eigen verdienste zijn, want jij werd empowered toch? Als je arm bent, is dat waarschijnlijk omdat je onverstandig met je geld omspringt. Als je al een poos werkloos bent, dan is dat waarschijnlijk omdat er wel wat mis is met je. Als je een burn-out hebt, is dat waarschijnlijk omdat jij geen ‘neen’ kunt zeggen. Als je niet uit je burn-out geraakt, is dat waarschijnlijk omdat je de adviezen niet volgt die je krijgt. Het leven is geen feest en je slaagt er niet in om de slingers op te hangen om er een geslaagd feestje van te maken. Opnieuw een opdoffer.
Wees mild voor jezelf
Laat jezelf niet van de wijs brengen. We zijn allemaal herstellende en lerende. En in dit proces kunnen we allemaal zo nu en dan een helpende hand gebruiken. Iemand die ons toont waar de slingers liggen. Iemand die ons het recept van de gin-tonic kan bezorgen. Totdat er een dag komt waarop we inzien dat onze tegenslagen ons sterker hebben gemaakt en dat het misschien toch cadeaus waren zoals het paard van Troje maar dan omgekeerd. Er is vaak geen mooier compliment dan een cliënt die geen nood meer heeft aan psychologische begeleiding. Want hij of zij weet nu zelf waar de slingers liggen en heeft geleerd hoe ze op te hangen. Hij of zij is empowered zoals het hoort te zijn: hij of zij krijgt de macht of verantwoordelijkheid over zijn of haar leven, maar ook de nodige vaardigheden om die verantwoordelijkheid op te kunnen nemen.
Wil je hierover graag meer in detail praten?
Contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

50+ op de arbeidsmarkt
Dat 50-plussers heel wat te bieden hebben op de arbeidsmarkt, weten we bij
Skill BuilderS maar al te goed. Toch ondervinden onze coachees elke dag opnieuw heel wat vooroordelen van werkgevers. Er leven blijkbaar onzekerheden en vragen m.b.t. hun employability.
Midden oktober organiseerde onze coach Heleen Claus een fysieke workshop waar een groep '50-plussers op zoek naar werk' met elkaar in gesprek gingen.
Waarom kost het de 50-plusser vaak onnodig veel tijd en moeite om een job te vinden?

Geslaagde HR Summit 2023
26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent.
De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière.

Competentiedenken als antwoord op de 'War for Talent'
Wat zijn de uitdagingen van de toekomst en hoe kan HR hier een rol in spelen?
In 2024 verplicht de arbeidsdeal 5 verplichte opleidingsdagen aan te bieden aan medewerkers. Hoe pakt de werkgever dit best aan met een nu al te hoge werkdruk?
Hoe vinden we in de toekomst voldoende personeel? Hoe zal alles verder evolueren met de structurele arbeidskrapte en de 'war for talent'?
Stuk voor stuk vragen die meerdere Belgische KMO’s wakker houden.
Marieke Van Lysebetten, HR Consultant bij Skill BuilderS, deelt haar inzichten over competentiedenken en legt vanuit haar job de link met de structurele arbeidskrapte.