Coach en psycholoog: 2 rollen die elkaar versterken
Het programma ‘Factcheckers’ op VRT 1 kaartte in hun voorlaatste aflevering aan dat sommige coaches ook psychologische hulp aanbieden. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft verdere duiding over de specifieke rol van coach en psycholoog.
Hoe zit dat precies?
Coaching en psychologische begeleiding zijn twee verschillende vakken. Een coach helpt je om doelen te stellen en deze te bereiken, dit kan zowel privé als professioneel zijn. Een psycholoog is opgeleid om mentale problemen te herkennen en je daar begeleiding bij aan te bieden. Twee verschillende insteken dus. Wanneer een coach zich wel waagt aan het aanbieden van psychologische hulp, zoals aangetoond voor sommige coaches in de reportage, is die strafbaar.
Coaching en psychologische begeleiding gaan hand in hand bij Skill BuilderS
Soms lijkt het alsof coaches en psychologen lijnrecht tegenover elkaar staan, maar het tegendeel is waar.
Onze coaches hebben een specifieke expertise met betrekking tot alles wat werk aangaat. Ze kennen de arbeidsmarkt als hun broekzak, weten wat knelpuntberoepen zijn en wat niet en in welke regio, ze hebben contacten met sectorfederaties en opleidingsinstellingen, kennen heel wat van sociale wetgeving en helpen je wegwijs in de administratieve mallemolen die komt kijken bij ontslag, werkloosheid, progressieve werkhervatting, … en met deze specifieke expertise bieden ze een aanvulling op psychologische begeleiding wanneer iemand klaar is om te re-integreren op de arbeidsmarkt.
Onze coaches vangen mensen op bij ontslag en bij werkloosheid en zijn daarvoor onderlegd in onder andere gesprekstechnieken en rouwverwerking. Toch kunnen deze moeilijke fasen in iemands leven ook aanleiding geven tot het ontwikkelen van psychologische problemen zoals gecompliceerde rouw, depressie, trauma, angst, … en dan zal er steeds doorverwezen worden naar een psycholoog voor gepaste hulpverlening. Onze coaches spelen daarbij een belangrijke rol in het wegwijs maken van coachees in de psychologische hulpverlening en in het motiveren van coachees om deze belangrijke stap te zetten. Bij Skill BuilderS zijn er ook diverse psychologen aan de slag die de coaches kunnen adviseren bij twijfel over de te volgen routing.
Specifieke rollen die elkaar versterken
Kortom, bij Skill BuilderS waken we goed over de rolverdeling en zetten we de sterkten van zowel coaches als psychologen maximaal in. Onze coachees zijn in goede handen en worden begeleid door gedreven, enthousiaste, betrokken coaches of psychologen, steeds in functie van de specifieke nood van de coachee. Daarnaast wordt er bij Skill BuilderS veel aandacht besteed aan opleidingen, bijscholingen, certificeringen, intervisies en supervisie en streven we steeds naar goede intenties én goed gedrag.
Wil je hierover graag van gedachten wisselen?
Contacteer ons. We luisteren graag.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten
Opnieuw 'ja' leren zeggen
Om echt te herstellen van je burn-out moet je net “ja” leren zeggen. Is dat zo? Enkele weken geleden pleitte professor Anseel in zijn column in De Tijd ervoor om terug ‘ja’ te leren zeggen in een wereld waarin er een industrie is ontstaan die mensen leert ‘neen’ zeggen. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-out coach bij Skill BuilderS geeft haar kijk op dit topic.
Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt
Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.
Vakantie ... van crashen naar opladen
De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:
“Hoe gaat het?”
“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”
Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning.