Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Competentiechecks.jpg
Inzicht

Competentiedenken als antwoord op de 'War for Talent'

Wat zijn de uitdagingen van de toekomst en hoe kan HR hier een rol in spelen?
In 2024 verplicht de arbeidsdeal 5 verplichte opleidingsdagen aan te bieden aan medewerkers. Hoe pakt de werkgever dit best aan met een nu al te hoge werkdruk?
Hoe vinden we in de toekomst voldoende personeel? Hoe zal alles verder evolueren met de structurele arbeidskrapte en de 'war for talent'? 

Stuk voor stuk vragen die meerdere Belgische KMO’s wakker houden.
Marieke Van Lysebetten, HR Consultant bij Skill BuilderS, deelt haar inzichten over competentiedenken en legt vanuit haar job de link met de structurele arbeidskrapte.

Volgens een recent rapport van SD Worx heeft de helft van Belgische bedrijven een personeelstekort, vindt 54% onvoldoende personeel en 1/3e van de Belgische bedrijven ervaart het als moeilijk om personeel te houden.

"Schieten we in een arbeidsmarktkramp?" vraag ik me af.

Wordt er te veel gefocust op de krapte en worden er daardoor geen oplossingen gezien? 

Wordt er te veel nadruk gelegd op woorden als ‘moeten’ en ‘verplicht’ in plaats van ‘mogen’ en ‘kansen’? 

Wordt er te veel gehamerd op ‘vinden’ in plaats van wat er al is?

Of kunnen we ons brein masseren, om die kramp te voorkomen?

Kijken en luisteren naar de mensen in je team, beschouwde ik als één van de belangrijkste verantwoordelijkheden in mijn job als leidinggevende. Het hielp mij en het team om vooruitgang te maken, zowel op individueel vlak (bv. interne mobiliteit) als teamniveau (bv. verschuiving verantwoordelijkheden) als bedrijfsniveau (bv. resultaten halen).

Die lijn trek ik door in mijn job als HR consultant.

Wat ik daarmee wil zeggen is dat ik het belangrijk vind niet het probleem centraal te zetten, om daarna als oplossing voor het probleem mensen te zoeken.
 

Het is een andere manier van denken. Een manier die we ons eigen kunnen maken, op voorwaarde dat we ons brein voldoende masseren.

 

Wél om de mens centraal te zetten, zodat je op die manier tot een gestructureerde oplossing komt. En dit door aandacht te geven aan de competenties & het talent in je bedrijf.

Het is een andere manier van denken. Een manier die we ons eigen kunnen maken, op voorwaarde dat we ons brein voldoende masseren.
 

3 tips waarmee je kan starten:

 • Breng competenties in kaart
  die voor jouw bedrijf vandaag & in de toekomst belangrijk zijn. Wat zijn vandaag de belangrijke competenties om het werk klaar te krijgen? Wat zijn die van de toekomst, om je bedrijfsambities waar te maken?
   
 • Betrek je werknemers
  heb oog voor hun (mogelijks verborgen) talenten en ga in dialoog. Hoe en waar kunnen competenties ingezet worden? Waar is ruimte voor ontwikkeling? Kijk in termen van verantwoordelijkheden om doelen te bereiken.
   
 • Ondersteun je werknemers bij hun ontwikkeling.
  ga de dialoog aan en bekijk waarin ze verder willen/kunnen ontwikkelen en welke leermethode hiertoe geschikt is (ontwikkeling hoeft niet altijd gelijk te staan met langdurige, externe, opleidingen).

Wat mag je verwachten?

 • Het personeelstekort wordt op een objectieve manier in kaart gebracht om er ook doelgericht mee aan de slag te gaan. 
  Zo worden bedrijfsresultaten op een duurzame manier behaald.
   
 • Sterke teams worden gebouwd, en dit op basis van het optimaal inzetten van aanwezige competenties. 
  Mét aandacht voor individuele ontwikkeling.
   
 • Medewerkers voelen zich gewaardeerd, erkend en competent in hun job. 
  Ze hebben goesting om continu te leren en zijn minder geneigd om te vertrekken. 
  Ze staan met jou klaar om het hoofd te bieden aan de problemen waarmee jullie bedrijf geconfronteerd wordt.
0

Wil je hierover meer info?

Of wil je even 'sparren' over competentiedenken in jouw organisatie?

Heb je tips of best practices?

Aarzel niet en geef me een seintje!

0
67-33
midden

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Parental Mental Health Day

27 januari - Parent Mental Health Day

Inzicht

Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat maar liefst 82% van alle ouders zich dikwijls overspoeld voelt en geïsoleerd van vrienden en familie. We weten uit onderzoek dat het geluksniveau piekt tijdens de zwangerschap, maar daalt na de geboorte. Ja, het ouderschap is prachtig en graag zien krijgt een hele nieuwe dimensie, maar het is ook slaaptekort, onzekerheid, frustratie, verlies van vrijheid, … Er komt een nieuwe rol bij en er moet een balans gezocht worden met al die andere rollen die er daarvoor waren. Zo is er de combinatie gezin en werk. Saskia Poelmans, psycholoog en coach stress & burn-out, deelt haar inzichten.

Iedereen een coach

Coaching als katalysator van zelfreflectie

Inzicht

In het leven worden we vaak geconfronteerd met abstracte concepten, zoals persoonlijke groei, succes, en geluk. Hoewel deze concepten inspirerend en zingevend kunnen zijn, kunnen ze ook vaag en overweldigend aanvoelen. Een professionele coach kan ons ondersteunen om dergelijke 'vage' concepten te vertalen in concrete doelen, om zelfreflectie te stimuleren en zo resultaten te behalen. Brinda Priem en Stan Pelckmans, beiden ICF Certified coach, illustreren dit aan de hand van een praktijkvoorbeeld. 

spring in het nieuwe jaar

Spring in het nieuwe jaar

Inzicht

De eindejaarsfeesten zijn voorbij, velen hebben de kerstversiering weer opgeborgen en het is volgens de etiquette ook alweer te laat om elkaar nog een gelukkig nieuwjaar te wensen. Kortom we staan volop met onze beide voeten in het nieuwe jaar. Een nieuw jaar dat lonkt met hoop en dingen om naar uit te kijken, maar ook met onzekerheden en vraagtekens. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk en deelt haar persoonlijk verhaal.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor