Een nieuw hoofdstuk
Ik was net 50 geworden toen ik met medische overmacht werd ontslagen na bijna 12 jaar trouwe en toegewijde dienst. Het hakte er bij mij serieus in en het laatste waar ik op zat te wachten was een verplichte outplacementbegeleiding. Op Google vond ik hierover de meest uiteenlopende verhalen waardoor de moed mij nog meer in de schoenen zakte. Toen ik het er met een kennis over had, raadde ze me Skill BuilderS aan omdat ze daar zelf heel tevreden over was.
Mijn eerste contact met Skill BuilderS – ik kreeg Geoffrey aan de lijn – gaf me al een geruststellende indruk. Geduldig luisterde hij naar mijn verhaal en oordeelde dat Stan het beste bij mij zou passen als coach. En dat is ook gebleken. Hij kon me al vlug doorgronden en mijn noden achterhalen. Hij paste daarvoor al vrij snel mijn traject aan waardoor mijn vrees om een standaard behandeling te krijgen ongegrond bleek te zijn. De workshops die ik als aanvulling gratis (!) kon volgen ondersteunden prima dit proces.
Bijna 3 maanden later maak ik een carrièreswitch en heb ik een nieuwe job in het vooruitzicht. Bedankt om die drempelvrees te helpen overwinnen. Bedankt om met je geduld en persoonlijke aanpak me zelfzeker en vol goede moed terug op de arbeidsmarkt te helpen.
Deze hartverwarmende woorden ontving ik vorige week bij het afsluiten van een outplacement-traject. Een traject dat ik - zoals me wel vaker overkomt - met een dubbel gevoel afsluit. Natuurlijk is het fantastisch om op enkele maanden tijd een persoon helemaal te zien openbloeien, hoop, moed, inzicht en nieuwe kansen te geven. Natuurlijk streef ik ernaar om een begeleiding op deze manier af te kunnen sluiten. Maar anderzijds voelt het ook wat aan als een bladzijde die wordt omgeslagen, het volgende blad is nog onbeschreven. Een fijn gevoel, maar het roept ook wel enkele, al zijn het kleine, vragen en bezorgdheden op. Welke nieuwe begeleiding krijg ik in de vrijgekomen plaats? Zal die persoon me even goed liggen? Naar welk kantoor zal ik me moeten verplaatsen?
Kleine vragen en bezorgdheden in dit geval maar grotere vragen en bezorgdheden als het echt aanvoelt als het afsluiten van een hoofdstuk in plaats van een bladzijde. Een gevoel waar ik me vanuit de rol als Outplacementcoach absoluut in kan inleven. Als je, zoals de dame die me bovenstaande mail stuurde, na 12 jaar trouwe en toegewijde dienst plots je job verliest kunnen we écht spreken van het einde van een hoofdstuk. Dit gevoel brengt mensen begrijpelijk van slag gezien het op dat moment kan aanvoelen als het einde van een verhaal in plaats van een hoofdstuk.
Dat einde-van-een-verhaal-gevoel lijkt me dan ook voor iedereen wel herkenbaar. Weet dan ook dat het enkel een gevoel is, een tijdelijke bezoeker als het ware, die na verloop van tijd ook weer zal weggaan. Hoe lang het duurt en wat of wie je precies nodig hebt om het te verwerken is voor iedereen persoonlijk. Besef vooral dat wanneer je terug zal kijken op de situatie het hoe dan ook zal aanvoelen als een nieuw hoofdstuk. Kies er dan ook voluit voor om er een beter, interessanter en gelukkiger hoofdstuk van te maken. We helpen je in onze loopbaan- en outplacementbegeleiding zeer graag verder om hieraan te beginnen.
Stan Pelckmans, outplacementcoach Skill BuilderS
Heb je ook nood aan outplacement of loopbaanbegeleiding?
Neem dan zeker contact op met ons.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Aan de slag als oudere werknemer? So What?
Voor het overgrote deel van de werknemers heeft ontslag een grote impact. Velen onder ons identificeren zich met hun job, en dus voelt ontslag vaak aan alsof er letterlijk een deel wordt weggesneden. Je verliest niet alleen je dagelijkse routine, maar ook je financiële zekerheid en bovendien de collega’s waarmee je vaak jarenlang vele uren per week lief en leed deelde. Vooral de niet-meer-zo-piepjonge medewerkers hebben doorgaans een lange anciënniteit. Dertig tot veertig jaar geleden was het trouwens heel gewoon om je leven lang bij dezelfde werkgever te blijven. Dan slaat ontslag nog diepere wonden. Zijn de kansen op werk na je vijftigste miniem? Kan een outplacementtraject de kans op een nieuwe job, ook na je vijftigste, vergroten? Jens Van Mol, Managing Partner bij Skill BuilderS, gaat hier dieper op in.

Ze zijn er weer ... de goede voornemens!
Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS.

Is een burn-out besmettelijk?
Burn-out wordt verspreid als een infectieziekte. Dat was de conclusie van een intrigerend onderzoek dat onlangs belicht werd door professor Anseel in een column in De Tijd. Onderzoekers volgden over een periode van 12 jaar Deense werknemers. Blijkt dat werknemers die tewerkgesteld waren in een bedrijf waar veel medische diagnoses gesteld werden in verband met angst, depressie en burn-out vervolgens terechtkomen in een bedrijf waar vervolgens deze diagnoses ook toenemen. Zelfs als deze werknemers zelf geen diagnose hebben gekregen. Conclusie? Werknemers zijn onbewust drager van een mentale stoornis en kunnen daarmee anderen aansteken. Net zoals je soms onbewust drager bent van een virus en het kan doorgeven zonder zelf ziek te worden. Straffe uitspraak, vond onze collega Saskia Poelmans, Psycholoog outplacement & stress- en burn-outbegeleiding, en ging verder op onderzoek.