Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Courage.jpg
Inzicht

Hoe bepalen jouw talenten je werkplekgeluk?

Zeggen dat werkplekgeluk belangrijk is, is open deuren intrappen. We beamen het allemaal, en toch weten we vaak helemaal niet hoe we eraan moeten beginnen om gelukkiger te worden in onze loopbaan. Vanuit haar eigen perspectief als loopbaancoach bij Skill BuilderS gaat Anouk Smets op zoek naar elementen die werkplekgeluk sterk beïnvloeden én vertelt ze hoe hiermee in een loopbaancoaching effectief aan de slag gegaan kan worden. Deel 1: Talent.

Werkplekgeluk

Het hoeft niet te verbazen dat het merendeel van loopbaanbegeleidingen draait rond het thema ‘werkplekgeluk’. Welbevinden op het werk is niet alleen beter voor je productiviteit (hoewel je baas dit graag zal horen), het is vooral cruciaal voor je eigen fysieke en mentale gezondheid. Wie zich op het werk goed in zijn vel voelt, is meer geëngageerd en gemotiveerd, haalt meer voldoening uit het werk en ervaart minder stressklachten, zo wijst onderzoek uit. Lager welbevinden leidt tot stressklachten, lager engagement, en zelfs ziekteverzuim en uitval.

Heel wat mensen laten zich coachen omdat ze voelen dat er iets niet goed zit in hun werkplekgeluk en willen op zoek gaan naar manieren om dat positieve gevoel terug te vinden of te herstellen. Kunnen we in zo’n coachingtraject iets wezenlijks veranderen aan zaken zoals organisatiecultuur of doelstellingen die moeten bereikt worden? Nee, we focussen vooral op wat jij zelf kan bijdragen en ondernemen om je werkplekgeluk te optimaliseren.

In een reeks van drie artikelen neemt Anouk je graag mee in een aantal aspecten van loopbaancoaching. Hoe helpt loopbaancoaching mensen om te achterhalen wat ze willen en welke veranderingen ze willen doorvoeren? We beginnen bij een enorm belangrijk maar tegelijkertijd voor velen moeilijk te benoemen element: talent.

Je talenten benoemen

Het is fijn wanneer anderen daar beroep op doen op iets waar jij goed in bent. Hoewel we allemaal kunnen beamen dat de ideale job zo goed mogelijk aansluit bij onze talenten, is de realiteit vaak anders. We baseren onze jobkeuze op onze studiekeuze - of het gebrek daaraan. Maar wat zijn dan je talenten? Zijn dat de dingen die je geleerd hebt doorheen je studies en jobs? Of zitten er misschien nog verborgen goudklompjes in jou verstopt die gewoon nog niet aan de oppervlakte zijn gekomen?

“Ik heb mijn studies gedaan omdat mijn ouders vonden dat dat een goede keuze was waarbij werkzekerheid gegarandeerd was.

Hoe kan ik nu, 15 jaar later, weten of dit écht de job is die bij mij past? Ik heb nooit iets anders gekend.”

Een interessante oefening is dus om jezelf even los te koppelen van je huidig CV en in kaart te brengen wat er zoal in jou zit – of dat nu professioneel ontwikkeld werd of niet. Zo krijg je zicht op wat je voorhanden hebt en kan je ook herevalueren of je wel op het juiste spoor zit met jouw loopbaan.

Waar geloof je in dat je er goed in bent? Waar ben je graag en spontaan mee bezig in je job? Wat vind je de leukste taken of momenten van je werk? Komen deze dingen ook in je vrije tijd terug, of doe je daar heel andere dingen?

Blijf je eigen pad kiezen

Het is bijna onvermijdelijk dat we soms richtingen uitgaan waarin we enigszins worden geduwd. Je ouders beïnvloedden mogelijks je studiekeuze of hadden een sterke mening over wat ‘een goede job’ is. Of je hebt werk gekozen dat vooral praktisch interessant is voor jou, omdat het vlakbij je deur is, goed betaalt of omdat er nu eenmaal veel vacatures voor waren.

Er is echter een risico verbonden aan talenten die (ongevraagd) veel groter worden dan je eigenlijk wilde. Niet alles wat je goed kan, doe je ook zo graag dat je er elke dag mee wil bezig zijn of dat het je beroep moet worden. Of misschien vind je de dingen die je vroeger deed ondertussen veel minder boeiend of uitdagend. Bestaat je job voornamelijk uit dingen die je op zich wel kan, maar die je weinig tot geen voldoening schenken, dan loop je risico op een bore out: je wordt onvoldoende geprikkeld om je grenzen te verleggen en jezelf te ontplooien. Het gevolg is dat je je verveelt en dat je stress ervaart door een gevoel van doelloosheid en nutteloosheid.

Word niet geleefd door anderen. Mensen die je CV lezen zullen automatisch denken dat je in dezelfde lijn wil verdergaan, voortbouwend op je ervaringen en kennis en (vooral) op wat zij nodig hebben. Anderen zullen ongetwijfeld hun mening wel hebben over wat zij voor jou passend vinden. Maar dat betekent niet dat jij die weg ook noodzakelijk moet volgen. Functioneringsgesprekken en sollicitaties zijn ideale momenten om voor jezelf uit te maken welke richting je graag wil uitgaan het komende jaar. Besteed dus voldoende zorg en aandacht aan het voorbereiden ervan en grijp je kansen om je loopbaan in handen te nemen.

Bepaal de juiste dosis

Een andere valkuil is dat je verantwoordelijkheden toebedeeld krijgt die je liever niet draagt. Wanneer je job rekent op talenten die jij liefst niet intensief benut, ga je op den duur een rolletje spelen dat voldoet aan wat anderen van jou verwachten. Je zet hiermee de deur op een kier voor het welbekende imposter syndrome: het gevoel dat mensen op jouw expertise rekenen terwijl jij je absoluut geen expert voelt, maar eerder een bedrieger die vroeg of laat door de mand zal vallen - zelfs al ben je in realiteit echt wel goed in wat je doet. Opnieuw is het resultaat hetzelfde: stress.

Wil je je goed kunnen voelen op je werk, dan is het dus belangrijk dat je je talenten voldoende kan benutten maar ook dat de verhoudingen kloppen. Talenten waar jij veel voldoening uit haalt, mogen ingezet en uitgedaagd worden. ‘Kleinere’ talenten die je liever maar in beperkte mate gebruikt, nemen best geen structurele plaats in in je job. Alleen jij kan aanvoelen hoe vaak of hoe intensief je elk van je talenten wil benutten.

Verwar “waardering” ook niet met “voldoening”. Misschien krijg je wel een fijn gevoel bij de schouderklopjes van je collega’s, maar haal je niet noodzakelijk voldoening uit de activiteit die je ervoor moet uitvoeren. Wees dus kritisch in je zelfreflectie en stel jezelf de vraag: “waarom doe ik X of Y graag?”.

Welke taken in je job doe jij écht graag? Zou je ze ook doen als er geen waardering of schouderklopjes van anderen bij hoorden? Kan je jezelf motiveren om ze te blijven doen, zelfs al zijn er tegenslagen?

Hoe pak je het aan?

Communiceer transparant over wat je graag en niet graag doet, maar ook over wat je liever wat meer of minder zou doen. We noemen dit jobcrafting of baanboetseren: in overleg met je leidinggevende stuur je je takenpakket of werkwijze bij zodat het optimaal aansluit bij jouw talenten en energiegevers. De dingen die minder goed aansluiten bij jouw talenten, kunnen bijvoorbeeld worden gereduceerd door ze anders aan te pakken, ze te herverdelen over het team, of zelfs volledig door te schuiven naar een collega die er wel energie uit haalt.

Is er op jouw werkplek geen ruimte om je takenpakket te optimaliseren naar jouw talenten toe? Ga dan zeker eens na welke talenten je graag wil benutten en hoe je dit kan doen buiten je werkuren. Of als je het gevoel hebt dat er echt geen marge is, stel jezelf de vraag of je wel op de juiste werkplek zit om jouw talenten te laten floreren…

In een volgend artikel zal Anouk inzoomen op “jezelf kunnen zijn” op de werkvloer en waarom het belangrijk is om er volledig te kunnen en mogen staan.

Geïntrigeerd? Sta dan zelf al eens stil bij volgende vragen:

  • Wat betekent “jezelf kunnen zijn” voor jou?
  • Wat brengt het jou op als je jezelf kan zijn?
  • Wat kost het jou als je jezelf niet (helemaal) kan zijn?
0
Download hier het artikel in ZigZagHR geschreven door collega Anouk
0

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Parental Mental Health Day

27 januari - Parent Mental Health Day

Inzicht

Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat maar liefst 82% van alle ouders zich dikwijls overspoeld voelt en geïsoleerd van vrienden en familie. We weten uit onderzoek dat het geluksniveau piekt tijdens de zwangerschap, maar daalt na de geboorte. Ja, het ouderschap is prachtig en graag zien krijgt een hele nieuwe dimensie, maar het is ook slaaptekort, onzekerheid, frustratie, verlies van vrijheid, … Er komt een nieuwe rol bij en er moet een balans gezocht worden met al die andere rollen die er daarvoor waren. Zo is er de combinatie gezin en werk. Saskia Poelmans, psycholoog en coach stress & burn-out, deelt haar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor