Gaslighting bij burn-out
De term ‘medical gaslighting’ of het minimaliseren of ontkennen van de klachten van een patiënt door de behandelend arts waardoor de patiënt aan zichzelf gaat twijfelen, duikt de laatste tijd vaker op. Is het een modewoord of een veelvoorkomend probleem? Onze collega Saskia Poelmans, psychologe en stress & burn-outcoach, licht verder toe.
Vijf fouten die jij maakt onder stress
Ben jij gevoelig voor stress? Op zich is stress niet ongezond. Chronische stress daarentegen kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft een lijstje gemaakt van 5 fouten die jij onder stress kan maken.
De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd
Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’.
Cadeaus komen soms in vermomming
Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?
Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.
Stop met ronddraaien in cirkels
We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.
Waarom je niet de beste versie van jezelf MOET worden
In onze huidige samenleving wordt alles gepresenteerd als maakbaar. Je maakt je eigen geluk. Succes is makkelijk te verdienen. Gezondheid is een stappenplan dat je uit een tijdschrift plukt. Om de beste versie van jezelf te worden hoef je slechts de juiste tools te gebruiken. Daarna is het een kwestie van hard werken en niet opgeven. Maar moeten we echt op zoek naar de beste versie van onszelf? Aan het woord Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. Ontdek hier haar inzichten.
Nieuw - Werkschakelpunt Aalst
Skill BuilderS zet mee haar schouders onder het werkschakelpunt van Aalst! Met het werkschakelpunt willen we samen met lokale partners, werkgevers en werknemers een alternatief bieden op de arbeidsmarkt. Dit doen we door in te zetten op duurzame werk-naar-werk trajecten. Dit kan gaan over tijdelijke of permanente transities, maar ook over het delen van werknemers of de herinstroom na langdurige ziekte.
Ze zijn er weer ... de goede voornemens!
Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS.
Is een burn-out besmettelijk?
Burn-out wordt verspreid als een infectieziekte. Dat was de conclusie van een intrigerend onderzoek dat onlangs belicht werd door professor Anseel in een column in De Tijd. Onderzoekers volgden over een periode van 12 jaar Deense werknemers. Blijkt dat werknemers die tewerkgesteld waren in een bedrijf waar veel medische diagnoses gesteld werden in verband met angst, depressie en burn-out vervolgens terechtkomen in een bedrijf waar vervolgens deze diagnoses ook toenemen. Zelfs als deze werknemers zelf geen diagnose hebben gekregen. Conclusie? Werknemers zijn onbewust drager van een mentale stoornis en kunnen daarmee anderen aansteken. Net zoals je soms onbewust drager bent van een virus en het kan doorgeven zonder zelf ziek te worden. Straffe uitspraak, vond onze collega Saskia Poelmans, Psycholoog outplacement & stress- en burn-outbegeleiding, en ging verder op onderzoek.
Zelfkennis als sleutel tot verbinding met anderen
Loopt je samenwerking met sommige mensen wat stroef? Irriteer je je aan het gedrag van de ander? Of irriteert de ander zich aan jou? Kan je er niet echt de vinger op leggen wat er juist scheelt? Volgens Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, kan het kernkwadrant van Ofman misschien wel soelaas bieden.
Is gedragsverandering moeilijk?
Hoe komen we los van ons oude (niet gewenste) gedrag én hoe kunnen we plaatsmaken voor nieuw gewenst gedrag? Wat maakt gedragsverandering zo moeilijk? In onderstaand inzichtsartikel lichten we toe dat veranderen een leerproces is, met vallen en opstaan.
Leef jij je eigen waarden?
In een vorig artikel Veranderende waarden lichtte Kathy Van Deun, trainer, coach en gedragsveranderaar toe dat, als je daadwerkelijk iets wil veranderen in je leven, je eerst je waarden moet ontdekken, daarna je doelen bepalen. Veranderen je waarden? Dan waarschijnlijk ook je doelen. Maar leef jij je eigen waarden?