Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Goede%20voornemens.jpg
Inzicht

Ze zijn er weer ... de goede voornemens!

Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. 

We beginnen allemaal graag het nieuwe jaar met mooie plannen die ons leven een stuk beter en aantrekkelijker zullen maken, maar de harde realiteit is: als je niet écht gecommitteerd bent, is de kans bijzonder groot dat je voornemen op niks uitdraait. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat van alle Amerikanen die in januari goede voornemens maken, minder dan 50% die nog volhouden in juni en amper nog 6% in december van datzelfde jaar.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn motivatie is zeer fluctuerend. Met veel overtuiging kan ik declareren dat ik een goede gewoonte ga starten en met evenveel overtuiging kan ik de week erna jammeren dat het onmogelijk is om die nieuwe gewoonte aan te houden. Omdat ik besef dat ik de oude (“slechte”) gewoonte toch leuker of gemakkelijk vind, omdat ik die nieuwe gewoonte toch moeilijker vind dan gedacht om consequent aan te houden, of omdat ik heb gemerkt dat ik de lat (alweer) véél te hoog had gelegd voor mezelf. 1 januari, die datum lijkt weinig uit te halen om meer successen te boeken...

Je slaagkansen optimaliseren

Zomaar een idealitisch of utopisch plan bedenken, is eigenlijk gedoemd om te mislukken. Een nieuwe gewoonte introduceren en een oude afleren, vraagt meer dan een halfdronken voornemen. Je hebt een doordacht plan nodig! Daarom kan je dus best starten met enige zelfreflectie!

1.      Hoe ben jij gegroeid in 2022?

Blik even terug op het afgelopen jaar. Je hebt ongetwijfeld heel wat dingen meegemaakt en verschillende watertjes doorzwommen. Vergelijk eens waar je stond in januari 2022 en waar je nu staat in december.

Op welke manier(en) ben jij dit jaar gegroeid? Wat heb je geleerd of waar ben je beter in geworden? Noteer alle dingen waarin jij stappen vooruit hebt gezet en geef jezelf een schouderklopje! En denk ook eens na: waarom vond jij het belangrijk om op die vlakken te groeien? Wat levert het je zoal op?

2.     Welke uitdagingen zie je nog?

Als mens zijn we nooit compleet of volledig “uitgeleerd”. Zelfs al heb je dus in 2022 mooie dingen gedaan, er zijn ongetwijfeld nog andere zaken waar je ook graag in de toekomst aandacht aan wil schenken. Misschien bouwen die verder op je huidige doelen, of misschien zijn het heel andere zaken.

Wat voor persoonlijke groei wil je graag nog realiseren? Waar wil je beter in worden? Wat wil je bereiken? Maak een lijstje van alle dingen die jij graag nog wil doen of bereiken, ongeacht hoe gek die ideeën zijn. Je hoeft voorlopig nog niet te luisteren naar dat kritische innerlijke stemmetje dat zegt: “ja, maar…”.

3.     Wat is het meest belangrijk?

Bekijk nu je lijstje met (gekke en minder gekke) voornemens voor 2023. Rangschik ze in volgorde van belang. Wat is voor jou persoonlijk het meest belangrijke? Wees gerust even egoïstisch. Je hoeft niet te kiezen voor wat jouw gezin, familie, vrienden of collega’s het handigst zouden vinden, maar je kiest in functie van wat jij nodig hebt. Waar word jij een beter mens van? Waardoor zal jij een kwalitatiever, gelukkiger leven gaan leiden?

4.     Koppel er een actie aan

Je gaat nu aan de slag met wat bovenaan jouw lijstje staat. Kies één actie die jij kan ondernemen om een stapje dichter bij dat doel te komen. Zorg ervoor dat die actie:

  • Zo concreet mogelijk omschreven is zodat je gemakkelijk kan nagaan of je ze wel of niet hebt uitgevoerd.
  • Realistisch is om uit te voeren zodat je weet dat je niet ongelooflijk hoeft te ploeteren om een succesmomentje te kunnen ervaren.
  • Op (zeer) korte termijn kan ondernomen worden, want anders zit je eindeloos te wachten tot je eindelijk de kans krijgt om je voornemen uit te voeren en is je motivatie al lang weer verdwenen eer het ooit zo ver komt.
  • Duidelijk is voor de mensen rondom je. Zij zijn jouw beste cheerleaders en ze ondersteunen je om je voornemens vol te houden.

Je loopbaan als goed voornemen

Om je slaagkansen nog sterker te maken, helpt het om een engagement aan te gaan. Je inschrijven bij een sportclub (mét begeleiding zodat je minder makkelijk kan wegblijven!), een afspraak maken bij een voedingsdeskundige of een traject aangaan bij een tabakoloog. Doordat je investeert in je plan, wordt het makkelijker om jezelf te motiveren, jezelf aansprakelijk te houden en om vol te houden: je hebt immers een overeenkomst met die professional die jouw vorderingen (en tegenslagen) mee opvolgt.

Staat in jouw lijstje met prioriteiten "meer werkplekgeluk"?

Dan is een loopbaancoach jouw ideale partner die helpt om samen met jou scherp te stellen wat er voor jou nodig is om je (terug) goed in je vel te voelen op professioneel vlak. En nee, dat betekent zeker niet dat je radicaal van job moet veranderen. Loopbaanbegeleiding helpt jou te ontdekken welke elementen - klein of groot - voor jou belangrijk zijn om te floreren op de werkvloer. Interesse? Ontdek alle info hier.

Wil je graag even van gedachten wisselen over die goede voornemens van je? Geef Anouk dan zeker een seintje of of bel ons op 0800 616 71.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Loopbaan

De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd

Inzicht

Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’. 

explore your options

Voldoende tijd spenderen om werk te zoeken….

Inzicht

In een outplacementtraject kijken onze coaches er nauwlettend op toe dat coachees niet te snel overgaan tot het zoeken van een nieuwe uitdaging. Uiteraard is het de kerntaak van onze coaches om mensen terug aan het werk te helpen, maar des te belangrijker is dat de nieuwe job om de juiste redenen moet aangevat worden én zeker ook op het juiste tijdsstip. Ivan Dauwe, outplacementcoach bij Skill BuilderS, licht dit toe aan de hand van een getuigenis.

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor