Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Goede%20voornemens.jpg
Inzicht

Ze zijn er weer ... de goede voornemens!

Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. 

We beginnen allemaal graag het nieuwe jaar met mooie plannen die ons leven een stuk beter en aantrekkelijker zullen maken, maar de harde realiteit is: als je niet écht gecommitteerd bent, is de kans bijzonder groot dat je voornemen op niks uitdraait. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat van alle Amerikanen die in januari goede voornemens maken, minder dan 50% die nog volhouden in juni en amper nog 6% in december van datzelfde jaar.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn motivatie is zeer fluctuerend. Met veel overtuiging kan ik declareren dat ik een goede gewoonte ga starten en met evenveel overtuiging kan ik de week erna jammeren dat het onmogelijk is om die nieuwe gewoonte aan te houden. Omdat ik besef dat ik de oude (“slechte”) gewoonte toch leuker of gemakkelijk vind, omdat ik die nieuwe gewoonte toch moeilijker vind dan gedacht om consequent aan te houden, of omdat ik heb gemerkt dat ik de lat (alweer) véél te hoog had gelegd voor mezelf. 1 januari, die datum lijkt weinig uit te halen om meer successen te boeken...

Je slaagkansen optimaliseren

Zomaar een idealitisch of utopisch plan bedenken, is eigenlijk gedoemd om te mislukken. Een nieuwe gewoonte introduceren en een oude afleren, vraagt meer dan een halfdronken voornemen. Je hebt een doordacht plan nodig! Daarom kan je dus best starten met enige zelfreflectie!

1.      Hoe ben jij gegroeid in 2022?

Blik even terug op het afgelopen jaar. Je hebt ongetwijfeld heel wat dingen meegemaakt en verschillende watertjes doorzwommen. Vergelijk eens waar je stond in januari 2022 en waar je nu staat in december.

Op welke manier(en) ben jij dit jaar gegroeid? Wat heb je geleerd of waar ben je beter in geworden? Noteer alle dingen waarin jij stappen vooruit hebt gezet en geef jezelf een schouderklopje! En denk ook eens na: waarom vond jij het belangrijk om op die vlakken te groeien? Wat levert het je zoal op?

2.     Welke uitdagingen zie je nog?

Als mens zijn we nooit compleet of volledig “uitgeleerd”. Zelfs al heb je dus in 2022 mooie dingen gedaan, er zijn ongetwijfeld nog andere zaken waar je ook graag in de toekomst aandacht aan wil schenken. Misschien bouwen die verder op je huidige doelen, of misschien zijn het heel andere zaken.

Wat voor persoonlijke groei wil je graag nog realiseren? Waar wil je beter in worden? Wat wil je bereiken? Maak een lijstje van alle dingen die jij graag nog wil doen of bereiken, ongeacht hoe gek die ideeën zijn. Je hoeft voorlopig nog niet te luisteren naar dat kritische innerlijke stemmetje dat zegt: “ja, maar…”.

3.     Wat is het meest belangrijk?

Bekijk nu je lijstje met (gekke en minder gekke) voornemens voor 2023. Rangschik ze in volgorde van belang. Wat is voor jou persoonlijk het meest belangrijke? Wees gerust even egoïstisch. Je hoeft niet te kiezen voor wat jouw gezin, familie, vrienden of collega’s het handigst zouden vinden, maar je kiest in functie van wat jij nodig hebt. Waar word jij een beter mens van? Waardoor zal jij een kwalitatiever, gelukkiger leven gaan leiden?

4.     Koppel er een actie aan

Je gaat nu aan de slag met wat bovenaan jouw lijstje staat. Kies één actie die jij kan ondernemen om een stapje dichter bij dat doel te komen. Zorg ervoor dat die actie:

  • Zo concreet mogelijk omschreven is zodat je gemakkelijk kan nagaan of je ze wel of niet hebt uitgevoerd.
  • Realistisch is om uit te voeren zodat je weet dat je niet ongelooflijk hoeft te ploeteren om een succesmomentje te kunnen ervaren.
  • Op (zeer) korte termijn kan ondernomen worden, want anders zit je eindeloos te wachten tot je eindelijk de kans krijgt om je voornemen uit te voeren en is je motivatie al lang weer verdwenen eer het ooit zo ver komt.
  • Duidelijk is voor de mensen rondom je. Zij zijn jouw beste cheerleaders en ze ondersteunen je om je voornemens vol te houden.

Je loopbaan als goed voornemen

Om je slaagkansen nog sterker te maken, helpt het om een engagement aan te gaan. Je inschrijven bij een sportclub (mét begeleiding zodat je minder makkelijk kan wegblijven!), een afspraak maken bij een voedingsdeskundige of een traject aangaan bij een tabakoloog. Doordat je investeert in je plan, wordt het makkelijker om jezelf te motiveren, jezelf aansprakelijk te houden en om vol te houden: je hebt immers een overeenkomst met die professional die jouw vorderingen (en tegenslagen) mee opvolgt.

Staat in jouw lijstje met prioriteiten "meer werkplekgeluk"?

Dan is een loopbaancoach jouw ideale partner die helpt om samen met jou scherp te stellen wat er voor jou nodig is om je (terug) goed in je vel te voelen op professioneel vlak. En nee, dat betekent zeker niet dat je radicaal van job moet veranderen. Loopbaanbegeleiding helpt jou te ontdekken welke elementen - klein of groot - voor jou belangrijk zijn om te floreren op de werkvloer. Interesse? Ontdek alle info hier.

Wil je graag even van gedachten wisselen over die goede voornemens van je? Geef Anouk dan zeker een seintje of of bel ons op 0800 616 71.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

gele kanarie in de koolmijn

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Inzicht

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor