Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Man%20on%20running%20track.png
Inzicht

De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd

Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’. 

Ondertussen beschouwen we een loopbaan als “het vrijwel ononderbroken geheel van iemands actieve leven. Dit kan men uitoefenen in één of meer functies, dat willen zeggen in dienstverhouding bij een of meer werkgevers, als zelfstandige beroepsbeoefenaar, maar ook deels in dienstverhouding/deels als zelfstandige, in afwisseling of gecombineerd.” (Paffen, 1994)

Als ik zie met welke loopbaanvragen mensen komen aankloppen bij Skill BuilderS, dan denk ik wel eens dat de naam “loopbaan” niet treffender gekozen kon zijn. Dan denk ik wel eens dat we van een “loopbaan” spreken omdat we onszelf voorbijlopen tot aan ons pensioen. 
We starten in een bepaalde renbaan en blijven die volgen. We ervaren wel dat we uitgeblust thuiskomen en misschien zelf even moe terug opstaan, dat onze job ons geen energie (meer) geeft, … Maar wat is het alternatief? Waar ben ik goed in? Wat zou me wel energie geven? Welke jobs bestaan er allemaal en maak ik er wel een kans op? We hebben geen idee dus werken we verder zonder nadenken tot het weer weekend is en we de batterijen kunnen opladen om weer een week door te komen. We zien het jaar na jaar terug komen in onderzoeken: de Vlaming is niet zo tevreden met zijn job, maar blijft toch trouw op post.

Aan de andere kant zien we ook heel wat mensen die hun job wel heel graag doen, misschien te graag. Ze werken keihard om alle doelstellingen waar te maken, om hun klanten/patiënten/collega’s/leidinggevende niet teleur te stellen. Ze werken keihard om over hun eigenhandig hoog gelegde lat te geraken uit angst om te falen of omdat ze nu eenmaal hoge standaarden nastreven. Ze weten dat ze het niet kunnen volhouden deze ‘loop’baan tot aan hun pensioen, ze weten vooral ook dat ze het niet willen volhouden op deze manier. Maar ze weten ook niet hoe het anders kan, dus trekken ze week na week sprintjes. 

Wanneer mensen dan hun moed bijeen rapen om de realiteit onder ogen te zien, gaan ze online aan de slag. Snel een paar testen invullen die in een paar clicks tonen welke richting je uit kan, maar wat dan? Misschien voel je dat deze resultaten toch niet helemaal passen bij wie je bent, misschien zie je te veel hobbels op de weg, misschien weet je niet hoe het aan te pakken om dit te realiseren, … Of je ging online op zoek naar tips om efficiënter om te gaan met werkstress, waarschijnlijk om te leren loslaten, maar je weet eigenlijk alles al wat je daar leest. Hoe kan je het toepassen? 

Ik snap het, je wil zo snel mogelijk terug in de race stappen. Maar goede dingen vragen tijd. Ik stelde het vroeger altijd zo: ik kan elke dag gaan lopen, maar aan het einde van de maand zal ik verder staan als ik rustdagen inlas. 
Dus wil je het graag anders aanpakken, kies eens niet voor de quick fix, investeer in jezelf. Neem eens een kijkje op onze website bij loopbaanbegeleiding of zelfzorg. 

Laten we collectief stoppen met lopen. Maar dan hebben we misschien een ander woord nodig dan ‘loopbaan’. Benieuwd welke ideeën jullie daarvoor hebben! 
 

0

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Saskia Poelmans of bel ons op 053/85 77 77.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Je bent goed zoals je bent

Waarom je niet de beste versie van jezelf MOET worden

Inzicht

In onze huidige samenleving wordt alles gepresenteerd als maakbaar. Je maakt je eigen geluk. Succes is makkelijk te verdienen. Gezondheid is een stappenplan dat je uit een tijdschrift plukt. Om de beste versie van jezelf te worden hoef je slechts de juiste tools te gebruiken. Daarna is het een kwestie van hard werken en niet opgeven. Maar moeten we echt op zoek naar de beste versie van onszelf? Aan het woord Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. Ontdek hier haar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor