Zelfkennis als sleutel tot verbinding met anderen
Loopt je samenwerking met sommige mensen wat stroef? Irriteer je je aan het gedrag van de ander? Of irriteert de ander zich aan jou? Kan je er niet echt de vinger op leggen wat er juist scheelt? Volgens Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, kan het kernkwadrant van Ofman misschien wel soelaas bieden.
Met de kernkwadrant-methodiek van Ofman analyseer je je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Heel nuttig om je eigen sterktes en functioneren te beschouwen, maar ook om je samenwerkingen kritisch te bekijken en te optimaliseren.

Wanneer je steeds botst met een collega – op vlak van communicatie of hoe taken worden aangepakt – zou het wel eens kunnen dat jullie zich in elkaars allergie bevinden. Door actief aan de slag te gaan met jullie uitdagingen, kunnen jullie elkaar in het midden vinden en de samenwerking verbeteren.
Een voorbeeldje om dit te illustreren: persoon A heeft als kernkwaliteit dat hij zeer daadkrachtig is. In tijden van aanhoudende stress neigt hij in zijn valkuil terecht te komen, namelijk drammerig zijn. Persoon Z heeft als kernkwaliteit dat zij zeer geduldig is. Haar valkuil is dat ze passief wordt onder stress.
Persoon A zal zich snel irriteren wanneer hij moet samenwerken met mensen die passief zijn en moeilijk tot beslissingen komen. Persoon Z heeft op haar beurt moeite met mensen die doordrammen en die als een bulldozer overkomen.
Je merkt het al: als de stress aanhoudt bij beide personen, zullen zij nog heel moeilijk met elkaar kunnen samenwerken. Tenzij … ze beiden met hun uitdaging aan de slag gaan. Persoon A probeert wat meer geduld te vertonen, en persoon Z toont wat meer daadkracht.
Je eigen sterktes en valkuilen kennen en ook de sterktes en valkuilen herkennen bij de mensen rondom jou, helpt je om je (nog) beter met de anderen te verbinden en samen te werken.
Lees ook:
- Zijn kernwaarden in steen gebeiteld?
- Veranderende waarden
- Leef jij je eigen waarden?
- Is gedragsverandering moeilijk?
Interesse om hierover meer te weten?
Ontdek ons learning traject 'Op exploratie naar de leider in jezelf'
Tijdens dit boeiend en inspirerend groeitraject investeer je in een diepere verbinding met jezelf om je (nog) beter te kunnen verbinden met anderen. Leer je hoe je kan loskomen van ongewenste oude gedragspatronen.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Hoe zorg je voor een optimale klantenverbinding?
Verkopen is zoveel meer dan een deal binnenhalen. Vaak lijkt het te gaan over winnen. Maar als je je focust op winnen, verlies je iets heel belangrijks uit het oog: de verbinding met je (potentiële) klant. Om je optimaal te verbinden met je klant is het cruciaal om elke stap in het verkoopproces aan te passen aan je (potentiële) klant. Zo creëer je een bepaalde gemoedstoestand bij hem of haar en kan je verder werken op de verbinding met je klant.

Het belang van leerengagement
'Hoe leren mensen?' Bij Skill BuilderS staan we hier regelmatig bij stil. In onze trainingen en workshops houden we regelmatig de vinger aan de pols en bekijken kritisch waar we het leerproces nog kunnen optimaliseren. Onderzoek naar hoe mensen leren, staat bovendien niet stil, en wij dus ook niet. Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, licht toe.

Is gedragsverandering moeilijk?
Hoe komen we los van ons oude (niet gewenste) gedrag én hoe kunnen we plaatsmaken voor nieuw gewenst gedrag? Wat maakt gedragsverandering zo moeilijk? Kathy Van Deun, trainer, coach en gedragsveranderaar, licht in onderstaand inzichtsartikel toe dat veranderen een leerproces is, met vallen en opstaan.