
De kracht van je mindset
Denk jij: “Onderhandelen, da’s een talent. Daarmee ben je geboren of niet; ik zal daar nooit echt goed in zijn”? Of geloof je toch eerder: “Met tijd, moeite en wat hulp kom ik er wel. Dan zal ik mijn mannetje/vrouwtje wel kunnen staan tijdens een onderhandeling”? Met een growth mindset ben je tot meer in staat dan je denkt.

Ze zijn er weer ... de goede voornemens!
Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS.

Is een burn-out besmettelijk?
Burn-out wordt verspreid als een infectieziekte. Dat was de conclusie van een intrigerend onderzoek dat onlangs belicht werd door professor Anseel in een column in De Tijd. Onderzoekers volgden over een periode van 12 jaar Deense werknemers. Blijkt dat werknemers die tewerkgesteld waren in een bedrijf waar veel medische diagnoses gesteld werden in verband met angst, depressie en burn-out vervolgens terechtkomen in een bedrijf waar vervolgens deze diagnoses ook toenemen. Zelfs als deze werknemers zelf geen diagnose hebben gekregen. Conclusie? Werknemers zijn onbewust drager van een mentale stoornis en kunnen daarmee anderen aansteken. Net zoals je soms onbewust drager bent van een virus en het kan doorgeven zonder zelf ziek te worden. Straffe uitspraak, vond onze collega Saskia Poelmans, Psycholoog outplacement & stress- en burn-outbegeleiding, en ging verder op onderzoek.

Het belang van leerengagement
'Hoe leren mensen?' Bij Skill BuilderS staan we hier regelmatig bij stil. In onze trainingen en workshops houden we regelmatig de vinger aan de pols en bekijken kritisch waar we het leerproces nog kunnen optimaliseren. Onderzoek naar hoe mensen leren, staat bovendien niet stil, en wij dus ook niet. Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, licht toe.

Zelfkennis als sleutel tot verbinding met anderen
Loopt je samenwerking met sommige mensen wat stroef? Irriteer je je aan het gedrag van de ander? Of irriteert de ander zich aan jou? Kan je er niet echt de vinger op leggen wat er juist scheelt? Volgens Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, kan het kernkwadrant van Ofman misschien wel soelaas bieden.

Is gedragsverandering moeilijk?
Hoe komen we los van ons oude (niet gewenste) gedrag én hoe kunnen we plaatsmaken voor nieuw gewenst gedrag? Wat maakt gedragsverandering zo moeilijk? Kathy Van Deun, trainer, coach en gedragsveranderaar, licht in onderstaand inzichtsartikel toe dat veranderen een leerproces is, met vallen en opstaan.

Leef jij je eigen waarden?
In een vorig artikel Veranderende waarden lichtte Kathy Van Deun, trainer, coach en gedragsveranderaar toe dat, als je daadwerkelijk iets wil veranderen in je leven, je eerst je waarden moet ontdekken, daarna je doelen bepalen. Veranderen je waarden? Dan waarschijnlijk ook je doelen. Maar leef jij je eigen waarden?

Veranderende waarden
Waarden kunnen doorheen ons leven veranderen. Is er een fundamenteel verschil tussen mensen die hun 'goede voornemens' of doelen opgeven en mensen die daadwerkelijk iets in hun leven veranderen? Kathy Van Deun, trainer, coach en gedragsveranderaar licht toe.

Zijn je kernwaarden in steen gebeiteld?
Dat je plannen en dromen doorheen de jaren veranderen, is niet meer dan logisch. Je behaalt je doelen en daarna komen er nieuwe doelen. Prioriteiten en omstandigheden veranderen, en je doelen veranderen mee. Logisch toch? Geldt dit ook voor onze kernwaarden, vroeg Elke Ruelens, L &D Specialist bij Skill BuilderS, zich af.

De kracht van introvert (zelf)leiderschap
Het lijkt alsof we al lang overtuigd zijn van de sterkte van de extravert terwijl we onszelf en anderen nog moeten overtuigen van de sterktes van de introvert. En zo ook over leiderschap, kijk maar eens na hoeveel google hits je krijgt over introvert leiderschap in vergelijking met extravert leiderschap. Dat laatste lijkt zo evident dat er geen inkt over hoeft te vloeien. Onderzoek toont dan ook aan dat extraverten vaker promotie maken dan introverten en dat je ook meer extraverten dan introverten terug vindt in leidinggevende posities. Onze collega Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-out coach, stelde zich de vraag: 'Is dat terecht?'

Jezelf kunnen zijn op het werk bepaalt jouw werkgeluk
In het thema van werkplekgeluk gaat onze coach Anouk Smets vanuit haar eigen perspectief als loopbaancoach op zoek naar elementen die werkplekgeluk sterk beïnvloeden. In een reeks van drie artikelen neemt zij je graag mee in een aantal aspecten van loopbaancoaching en vertelt ze jou hoe jij hiermee effectief aan de slag kan gaan. In een vorig artikel schreef ze over het inzetten van talenten als sleutel tot voldoening en welbevinden. In dit tweede artikel neemt zij jou mee in het concept “jezelf kunnen zijn”. We houden allemaal van authenticiteit en vrijheid, maar hoe speelt dit een rol in ons werkplekgeluk en vooral: wat kan jij zelf ondernemen om echt jezelf te kunnen zijn in je job?

Hoe bepalen jouw talenten je werkplekgeluk?
Zeggen dat werkplekgeluk belangrijk is, is open deuren intrappen. We beamen het allemaal, en toch weten we vaak helemaal niet hoe we eraan moeten beginnen om gelukkiger te worden in onze loopbaan. Vanuit haar eigen perspectief als loopbaancoach bij Skill BuilderS gaat Anouk Smets op zoek naar elementen die werkplekgeluk sterk beïnvloeden én vertelt ze hoe hiermee in een loopbaancoaching effectief aan de slag gegaan kan worden. Deel 1: Talent.