Zijn je kernwaarden in steen gebeiteld?
Dat je plannen en dromen doorheen de jaren veranderen, is niet meer dan logisch. Je behaalt je doelen en daarna komen er nieuwe doelen. Prioriteiten en omstandigheden veranderen, en je doelen veranderen mee. Logisch toch? Geldt dit ook voor onze kernwaarden, vroeg Elke Ruelens, L &D Specialist bij Skill BuilderS, zich af.
Liggen kernwaarden vast?
In de eerste sessie van de opleiding 'Op exploratie naar de leider in jezelf' werd Elke gevraagd een oefening te doen om haar kernwaarden te ontdekken. Een 4-tal jaar geleden had ze dezelfde oefening gedaan met als resultaat: nieuwsgierigheid, groei, eerlijkheid, kwaliteitsgerichtheid, betrouwbaarheid. Nu kwamen de waarden betrouwbaarheid, eerlijkheid, genot, persoonlijke groei, zachtmoedigheid naar voren.
Dat nieuwsgierigheid verdween, verbaasde Elke niet. 'In mijn hoofd zijn nieuwsgierigheid en persoonlijke groei onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je zou dus kunnen zeggen dat ik ze gewoon eerder gegroepeerd heb, en samen onder 'persoonlijke groei' beschouw. Die nadruk op genieten (van kleine en grote zaken) en zachtmoedigheid - dat trok mijn aandacht des te meer.'
In steen gebeiteld?
Het ligt nochtans helemaal in lijn met Elke's aangepaste doelen (en meer standvastige purpose). '4 jaar geleden werkte ik in een heel andere omgeving: gericht op wetenschap, objectiviteit; een strenge, competitieve omgeving. Mijn voornaamste doel was het behalen van mijn doctoraat. Soms leek het alsof ik niet één, maar twee full-time jobs combineerde, en dat stoorde me niet in het minste. Maar na enkele jaren wist ik zeker dat die omgeving niet helemaal bij mij paste. Mijn prioriteiten zijn ondertussen ook veranderd en de ervaringen die ik opdeed, hebben de scherp(st)e kantjes ervan afgehaald.'
Even stilstaan
Misschien is het best OK om af en toe eens stil te staan bij je doelen, je dromen én je kernwaarden. Voelen die 'core values' nog comfortabel? Zijn ze misschien geëvolueerd doorheen de jaren?
Lees ook het inzichtsartikel
- Veranderende waarden
- Leef jij je eigen waarden?
- Is gedragsverandering moeilijk?
- Zelfkennis als sleutel tot verbinding
Interesse?
Wil je
- investeren in een diepere verbinding met jezelf om je beter te verbinden met je team
- toewerken naar een leiderschapsrol
- inzicht krijgen in jezelf en meer impact hebben op anderen
Ontdek alle info over de opleiding 'Op exploratie naar de leider in jezelf'?
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten
Het taboe van stress
Stress... we hebben het allemaal en toch vinden we het vaak heel moeilijk om erover te praten, laat staan er iets aan te doen. In een bevraging op LinkedIn ging Anouk Smets, coach the coach bij Skill BuilderS, op zoek naar wie mensen in vertrouwen nemen wanneer ze stressklachten ervaren. Bij wie kunnen ze terecht met hun gedachten en gevoelens wanneer het niet zo goed gaat?

Het belang van leerengagement
'Hoe leren mensen?' Bij Skill BuilderS staan we hier regelmatig bij stil. In onze trainingen en workshops houden we regelmatig de vinger aan de pols en bekijken kritisch waar we het leerproces nog kunnen optimaliseren. Onderzoek naar hoe mensen leren, staat bovendien niet stil, en wij dus ook niet. Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, licht toe.

Zelfkennis als sleutel tot verbinding met anderen
Loopt je samenwerking met sommige mensen wat stroef? Irriteer je je aan het gedrag van de ander? Of irriteert de ander zich aan jou? Kan je er niet echt de vinger op leggen wat er juist scheelt? Volgens Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, kan het kernkwadrant van Ofman misschien wel soelaas bieden.