Inclusief leiderschap: wat is het en waarom werkt het zo goed?
Inmiddels is het welbekend dat de stijl van leiding geven een invloed heeft op het welzijn en de prestaties van een team. In de media zagen we de laatste tijd een aantal negatieve voorbeelden voorbij komen van zogenaamd ‘toxische leiderschap’. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, wil met dit artikel graag even inzoomen op een leiderschapsstijl die nog relatief onbesproken is, én vooral net veelbelovende resultaten oplevert volgens onderzoek, zijnde inclusief leiderschap.
Psychologische veiligheid
Een essentieel ingrediënt van een open leercultuur
Psychologische veiligheid en leren in organisaties: ze gaan hand in hand. Dat hebben Elke Ruelens, L&D experte en Matthias Eeckhout, Assessment Manager, ervaren toen ze verschillende invalshoeken samenbrachten voor een project rond psychologische veiligheid binnen Skill BuilderS.
Psychologische veiligheid, sleutel voor eigenaarschap
Vertrouwen, psychologische veiligheid, … het zijn begrippen die vaak opduiken in een context van teamontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat ze beide essentieel zijn in een organisatie voor de uitbouw van een gezonde en effectieve samenwerkingscultuur. Een cultuur van psychologische veiligheid zou maken dat medewerkers sneller en meer eigenaarschap opnemen.
Hamvraag is: op welke manier kan je als organisatie het eigenaarschap van je medewerkers versterken?
Plek... fundament van geluk
'Plek' is een fantastisch Nederlands woord. Meer dan plaats is het een woord dat raakt. Plek is een essentiële voorwaarde tot geluk. Je vaste plek hebben. Dat is mijn plekje. Wat is jouw plek? Maar ook: zijn/haar plek bleef leeg. Ik zoek mijn plek nog... Je plek verliezen. Bepaalde plekken roepen oude herinneringen op. Je plek in het gezin had/heeft ongetwijfeld ook de nodige impact op wie je vandaag bent.
Steven Van Mol, Leadership expert, gaat op zoek naar de impact van "plek" op ons leven. Als essentiële, misschien wel belangrijkste factor van geluk. Je plek krijgen, vinden, innemen, hebben. Als mens en als human capital professional. Hoe we mensen hun plek geven binnen de maatschappij en binnen onze organisaties. In het tweede artikel over 'plek' onderzoekt Steven hoe het uiten van gevoel binnen organisaties nieuwe inzichten oproept. Hoe het niet uitspreken van gevoel tot vervormingen leidt. Hoe gevoel leidt tot betere beslissingen en een groter draagvlak. En uiteindelijk betere resultaten.
Empowerment: een no-brainer?
De meeste van onze klanten dragen empowerment hoog in het vaandel. Ook bij Skill BuilderS maakt empowerment deel uit van de bedrijfscultuur, die we intern en extern uitdragen. Zelf hebben we het altijd gezien als een natuurlijke vorm van ontvoogding waarbij een medewerker naar meer autonomie en verantwoordelijkheid groeit.
Maar is empowerment voor iedereen evident en zijn er voorwaarden nodig die ingevuld moeten worden om van succesvol empowerment te kunnen spreken? Steven Van Mol, Leadership expert bij Skill BuilderS, geeft zijn kijk op de zaken.
De kracht van introvert (zelf)leiderschap
Onderzoek toont aan dat extraverten vaker promotie maken dan introverten en dat je ook meer extraverten dan introverten terug vindt in leidinggevende posities. Maar is dat terecht? Welke vaardigheden onderscheiden de introvert van de extravert? En wat is het verband tussen reflectie en (zelf)leiderschap?
Zijn je kernwaarden in steen gebeiteld?
Dat je plannen en dromen doorheen de jaren veranderen, is niet meer dan logisch. Prioriteiten en omstandigheden veranderen, en je doelen veranderen mee. Geldt dit ook voor onze kernwaarden? Zijn ook zij onderhevig aan evolutie?
Veranderende waarden
Waarden kunnen doorheen ons leven veranderen. Hoe komt het dat de ene mens zijn 'goede voornemens' of doelen opgeeft en de andere daadwerkelijk iets in zijn leven verandert?
Leef jij je eigen waarden?
Soms gebeurt het dat je gedrag haaks staat op wat je eigenlijk wil. Skinner stelt dat onze omgeving en de fases van ons leven een niet mis te onderschatten invloed hebben op onze waarden en de keuzes die we maken. Leef jij je eigen waarden?
Is gedragsverandering moeilijk?
De voordelen van ons oude (soms destructieve) gedrag leveren op korte termijn meer op en daarvan loskomen kost ons veel energie en moeite. Hoe komen we los van ons oude (niet gewenste) gedrag én hoe kunnen we plaatsmaken voor nieuw gewenst gedrag?
Is zelfkennis de sleutel tot verbinding?
Ken jij je eigen sterktes en valkuilen en herken je deze ook bij anderen? Helpt zelfkennis je om makkelijker te connecteren met anderen?
Wat zijn de skills van de toekomst voor de HR Business Advisor?
De HR business partner of advisor kruipt alsmaar meer in de rol van een consultatieve business partner. Was HR vroeger de vertrouwenspersoon om alle HR-gerelateerde topics even op te lossen, dan wordt zij vandaag meer een interessante challenger.
Niet alleen mag je nog steeds verwachten dat HR de processen kent en je naar de juiste kanalen en services begeleidt. Maar daarnaast gaat vooral in andere HR-domeinen de lat hoger. Steven Van Mol, Managing Partner en Leadership expert bij Skill BuilderS, geeft in het #ZigZagHR-tijdschrift zijn kijk op de HR Skills van de toekomst.
Het komt wel goed
Vandaag zijn de IJslanders gelukkiger dan voor de crisis van 2008 ... Hoe kijken ze vandaag naar de coronacrisis? Steven Van Mol, Managing Partner en leadership expert bij Skill BuilderS, blikt terug naar 2008.
Toen in 2008 drie Ijslandse banken, die te groot waren om te redden, ten onder gingen, ging ook Ijsland onderuit. De Kroon verloor op een week 50% van haar waarde, de aandelen-index zakte met 95% en zowat alle ondernemingen gingen failliet. De Ijslanders kwamen de crisis te boven. Hoe? Wat? Waarom? En wat betekent het fenomeen van Þetta reddast, wat zoveel betekent als “het komt wel goed”. Steven licht toe.
De branie van Icarus, de wijsheid van de boer
Zal deze ongekende crisis opnieuw een grote generatie baren? De laatste generatie die als dusdanig bekeken wordt, is deze die na de Tweede Wereldoorlog het land heropbouwde. De generatie net na de Tweede Wereldoorlog is een generatie die hard werken hoog in het vaandel droeg en zorgzaam omsprong met bezit. Eenvoud en dankbaarheid waren dagelijks beleefde waarden
Steven Van Mol, Managing Partner bij Skill BuilderS en leadership expert neemt ons mee in de geschiedenis waarin elke nieuwe generatie zich afzet tegen de voorgaande en vraagt zich af: 'Wat zal deze generatie nodig hebben om succesvol te zijn?'.