Veranderende waarden
Waarden kunnen doorheen ons leven veranderen. Is er een fundamenteel verschil tussen mensen die hun 'goede voornemens' of doelen opgeven en mensen die daadwerkelijk iets in hun leven veranderen? Kathy Van Deun, trainer, coach en gedragsveranderaar licht toe.
Stap 1: Durf bloedeerlijk te zijn met jezelf
Wat vind jij momenteel het allerbelangrijkste in het leven?
Het is een interessante vraag om te stellen omdat dit uiteindelijk je (onbewuste) drijfveer wordt in je leven en veel inzicht geeft in je motivatie en gedrag van vandaag.
Vind je gezondheid belangrijk? Is het je werk? Je kinderen? Je relatie? Is het geld?
Misschien vind je dit allemaal belangrijk? Hoewel, als je eerlijk bent, kan je een bepaalde hiërarchie, een bepaalde volgorde aangeven.
Die ene waarde een tikkeltje belangrijker vinden dan de ander, beïnvloedt de keuzes die jij maakt. Het is belangrijk om dit bij jezelf na te gaan. Zo ontdek je wat jouw persoonlijke waarden zijn en in welke volgorde deze staan.
Stap 2: Bekijk of je huidige gedragingen jou en die belangrijke zaken in je leven eigenlijk wel dienen
Het kan best wat moeite kosten om de waarden die jij belangrijk vindt, te benoemen en voor jezelf uit te maken of deze je dan ook nog wel dienen. Ze kunnen best een hele tijd werken zonder dat je daar directe negatieve gevolgen van ondervindt.
Je levensstijl? Ongezond eten, roken, drinken, weinig bewegen en de onderliggende waarden die daarbij horen kunnen op korte termijn veel meer plezier of voldoening geven dan de mogelijke problemen op langere termijn.
Je motivatie om je levensstijl aan te passen, zal niet bijzonder groot zijn.
Echte verandering wordt vaak, helaas, getriggerd door pijnlijke ervaringen. De zogenaamde wake up calls die ons duidelijk maken dat we eigenlijk niet goed bezig zijn.
Stap 3: Neem het heft in eigen handen en verander je gedragingen indien nodig
Verandering is oncomfortabel, volgens Ben Tiggelaar. We zullen geneigd zijn om terug te grijpen naar wat we al jaar en dag doen, maar we moeten de discipline opbrengen om te vechten voor onze waarden. De voordelen van ons oude (soms destructieve) gedrag leveren op korte termijn meer op en daarvan loskomen kost ons veel energie en moeite.
Gelukkig - en dat is positief - kan jij elke dag opnieuw beslissen en keuzes maken. Jij bepaalt immers wat belangrijk is voor jou. Jij kiest hoe je je tijd doorbrengt en wat je aandacht geeft.
Wil je daadwerkelijk iets veranderen in je leven? Wees dan vooral eerlijk met jezelf. Ontdek je waarden. Bepaal je doelen. En besef dat je waarden kunnen veranderen en dus ook je doelen.
Lees ook het artikel
- Zijn kernwaarden in steen gebeiteld?
- Leef jij je eigen waarden?
- Is gedragsverandering moeilijk?
- Zelfkennis als sleutel tot verbinding met anderen
Interesse om hierover meer te weten?
Ontdek ons learning traject 'Op exploratie naar de leider in jezelf'
Tijdens dit boeiend en inspirerend groeitraject investeer je in een diepere verbinding met jezelf om je (nog) beter te kunnen verbinden met anderen.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Het belang van leerengagement
'Hoe leren mensen?' Bij Skill BuilderS staan we hier regelmatig bij stil. In onze trainingen en workshops houden we regelmatig de vinger aan de pols en bekijken kritisch waar we het leerproces nog kunnen optimaliseren. Onderzoek naar hoe mensen leren, staat bovendien niet stil, en wij dus ook niet. Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, licht toe.

Zelfkennis als sleutel tot verbinding met anderen
Loopt je samenwerking met sommige mensen wat stroef? Irriteer je je aan het gedrag van de ander? Of irriteert de ander zich aan jou? Kan je er niet echt de vinger op leggen wat er juist scheelt? Volgens Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, kan het kernkwadrant van Ofman misschien wel soelaas bieden.

Is gedragsverandering moeilijk?
Hoe komen we los van ons oude (niet gewenste) gedrag én hoe kunnen we plaatsmaken voor nieuw gewenst gedrag? Wat maakt gedragsverandering zo moeilijk? Kathy Van Deun, trainer, coach en gedragsveranderaar, licht in onderstaand inzichtsartikel toe dat veranderen een leerproces is, met vallen en opstaan.