Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/header-jezelf-kunnen-zijn.png
Inzicht

Jezelf kunnen zijn op het werk bepaalt jouw werkgeluk

In het thema van werkplekgeluk gaat onze coach Anouk Smets vanuit haar eigen perspectief als loopbaancoach op zoek naar elementen die werkplekgeluk sterk beïnvloeden. In een reeks van drie artikelen neemt zij je graag mee in een aantal aspecten van loopbaancoaching en vertelt ze jou hoe jij hiermee effectief aan de slag kan gaan. In een vorig artikel schreef ze over het inzetten van talenten als sleutel tot voldoening en welbevinden. In dit tweede artikel neemt zij jou mee in het concept “jezelf kunnen zijn”. We houden allemaal van authenticiteit en vrijheid, maar hoe speelt dit een rol in ons werkplekgeluk en vooral: wat kan jij zelf ondernemen om echt jezelf te kunnen zijn in je job?

Jezelf kunnen zijn

We voelen ons goed in ons vel wanneer we onszelf kunnen zijn. Dan kunnen we spontaan zijn, voelen we ons gewaardeerd voor wie we echt zijn en staan we sterker in onze schoenen. Het is stresserend om een rol te moeten spelen, ons anders te gedragen dan we eigenlijk zouden willen of delen van ons leven te moeten verdoezelen die we eigenlijk wel belangrijk vinden.

Wanneer je – ook op je werk – alle aspecten van je persoonlijkheid en je leven er kan en mag laten zijn, voel je je gelukkiger en vaak ook meer gemotiveerd om je verantwoordelijkheden op te nemen. Jezelf kunnen zijn houdt in dat je mag stralen en uitblinken in de dingen die je goed kan. Dat anderen jou je succes gunnen en je talenten beamen. Wanneer je jezelf kan zijn en je doet je job goed, dan voelt dat authentiek aan. Wat je presteert, komt vanuit de kern van wie je bent en dat is één van de mooiste vormen van bevestiging die je kan krijgen.

Kan jij voor jezelf deze vragen beantwoorden?

  • Wat betekent het voor jou om jezelf te kunnen zijn?
  • Welke delen van jezelf en van je leven horen daar bij?
  • Welke lastige stukjes moeten mensen erbij nemen als ze met jou in zee gaan?

Menselijkheid

Anderzijds betekent “jezelf kunnen zijn” ook dat je niet elke dag je allerbeste ‘ik’ kan en hoeft te zijn. Dat je soms een rotdag hebt, dat je huilende kleuter je videocall verstoort of dat je een domme fout maakte aan het begin van een berekening zodat alles helemaal opnieuw moet gebeuren.

Als je op de werkvloer jezelf kan zijn, maak je je minder zorgen over die minder fijne momenten. Dan weet je dat je collega’s je dit niet persoonlijk kwalijk zullen nemen, dat ze begrip hebben voor het feit dat je niet perfect bent en dat het oké is dat iedereen op zijn of haar eigen manier ‘anders’ is. Dat boezemt vertrouwen in en creëert een sfeer van veiligheid, zodat je minder stress zal ervaren wanneer de dingen tegenzitten of niet lopen zoals je had gepland.

Jezelf kunnen zijn, betekent dat je volledige menselijkheid er mag zijn. Dat omvat alle goede en fijne kanten van jezelf waarvoor ze je hebben aangeworven, maar ook de minder handige stukjes van jezelf of de zaken waar je gewoon veel minder controle over hebt zoals je (mentale) gezondheid, je gezin of al de dingen die je nu eenmaal overkomen in het leven.
 

Kan jij voor jezelf deze vragen beantwoorden?

  • Voel jij je veilig op je werkplek?
  • Heb je het gevoel dat zowel jouw goede als lastige kanten er mogen zijn?
  • Wat doe jij zoal om je menselijkheid te tonen?
  • Probeer je alles uit je privé te verstoppen wanneer je aan het werk bent?

Je professionele zelf zijn

Betekent “jezelf zijn” dan dat je je professionaliteit en productiviteit volledig overlaat aan de dingen des levens? Zeker niet. Jezelf kunnen zijn werkt optimaal wanneer iedereen de verantwoordelijkheid opneemt voor hun menselijkheid.

Ja, er zijn momenten waarop je niet 100% je professionele zelf kan zijn. Nee, dat betekent niet dat jij het slachtoffer bent van je leven en dat iedereen daar maar begrip voor moet hebben. We dragen allemaal de verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk te navigeren doorheen die hele hot mess die ons leven is en er zijn een aantal zaken waar je wel controle over hebt:

  • Wees open en eerlijk over de goede en minder goede momenten.
  • Doe wat je kan om de balans te handhaven tussen die goede en mindere momenten. 
  • Kijk ook met mildheid naar de menselijkheid van je collega’s. . 

Voel jij dat je op je werkplek echt jezelf kan en mag zijn? Fantastisch!

Of heb je toch het gevoel dat sommige stukjes van jou verborgen blijven? Dan daag ik je uit om bovenstaande tips eens uit te testen. Je zal verbaasd zijn hoe vaak mensen denken dat het gewoon zo hoort dat je op je werk enkel en alleen maar je perfecte, professionele zelf bent.

Merk je dat je, ondanks jouw inspanningen, toch niet je volledige zelf kan zijn in je werk? Dan zie ik je graag terug in het volgende artikel van deze reeks, waarin we inzoomen op de juiste match met je werkomgeving.
 

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

gele kanarie in de koolmijn

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Inzicht

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Burnout

Gaslighting bij burn-out

Inzicht

De term ‘medical gaslighting’ of het minimaliseren of ontkennen van de klachten van een patiënt door de behandelend arts waardoor de patiënt aan zichzelf gaat twijfelen, duikt de laatste tijd vaker op. Is het een modewoord of een veelvoorkomend probleem? Onze collega Saskia Poelmans, psychologe en stress & burn-outcoach, licht verder toe.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor