Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/keuzestress.jpg
Inzicht

Het dertigersdilemma

Het is een enorm frustrerend gevoel wanneer je voelt dat er íets moet veranderen, maar je blijft maar ter plaatse trappelen. Dit gevoel herken ik bij mijn coachees in loopbaanbegeleiding, ... dringend tijd dus om het befaamde dertigersdilemma eens onder de loep te nemen! Aan het woord: onze expert loopbaancoach Anouk Smets.

Onlangs was ik met mijn moeder aan het praten over de problemen waar velen van mijn coachees in loopbaanbegeleiding mee worstelen. Ze hebben niet het gevoel zichzelf echt te kennen en daardoor vinden ze het ook ongelooflijk moeilijk om beslissingen te maken wat betreft hun loopbaan. Ze kunnen niet omschrijven waar ze goed in zijn, hoewel ze al een succesvolle carrière hebben opgebouwd. Ze kunnen niet benoemen waar ze plezier uit halen, hoewel ze al jarenlang in hun branche actief zijn en al verschillende functies hebben getest. En als kers op de taart vinden ze het heel lastig om uiteindelijk voldoening als prioriteit te stellen boven interessante praktische en extralegale voordelen. Mijn moeder, een babyboomer die nu 65 is en wiens communicatie steeds direct en to the point is, had er haar eigen mening over. “Ze moeten niet zo flauw doen”, was haar verdict. “Je kan niet alles hebben.”

De generatiekloof

De generatie van mijn moeder floreert door erkenning en stabiliteit in hun werk. Babyboomers zijn loyale, harde werkers die hun zaakjes liefst zelf oplossen. Ze heeft het dus wel vaker moeilijk met het idee dat mensen bij mij hun problemen op tafel komen leggen. Ik daarentegen, behoor met mijn 37 jaar tot de millenials. Wij vinden onafhankelijkheid enorm belangrijk en streven naar de ideale work-life balans. We willen continu bijleren maar zien werk slechts als één van de verschillende middelen om dat te doen. Geen wonder dat we er aan willen sleutelen tot de puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Niet toevallig zijn mijn coachees vaak eind in de twintig of ergens in hun dertiger jaren. En hoewel ze prima bezig zijn in het leven, slaan ze plots aan het twijfelen over hun carrière, hun relatie, de keuzes die ze in het leven al maakten en nog moeten maken. Wie ben ik eigenlijk? Hoe ben ik hier terecht gekomen in dit leven zoals het nu is? Zal het altijd zo zijn? Is dat wat ik wil? Of wordt het anders? En is dat dan wat ik wil? Nienke Wijnants noemt dat in haar gelijknamig boek de twintigerstwijfels en dertigersdilemma's. Het oordeel van mijn babyboomer-moeder: “Ze zijn verwend. Ze hebben een fantastisch leven en toch zijn ze nog altijd niet tevreden.”

L’embarras du choix

Stel je voor dat je in de supermarkt staat. Je staat te kijken naar vijfentwintig verschillende pakjes rijst in alle mogelijke vormen, maten en kleuren. Wat oorspronkelijk een simpele opgave was – koop een pakje rijst – wordt plots een dilemma. Je begint alle verpakkingen te lezen en te vergelijken en weegt af welke keuze nu de beste zou zijn. De kans is zelfs groot dat er geen enkel pakje rijst uiteindelijk nog voldoet aan jouw wensen, want zeg nu zelf… nu je weet wat alle opties zijn, wil je liefst smaak A, textuur B, en prijskaartje C gecombineerd zien, om nog maar te zwijgen over de milieuvriendelijkheid van de verpakking en de ecologische voetafdruk van de rijstteler. En hoe kan je in hemelsnaam weten of wat de fabrikant belooft, ook echt de waarheid is?! Sowieso eet je dus vanavond rijst die maar gedeeltelijk voldoet aan jouw verwachtingen, ofwel gooi je je plannen helemaal om en beslis je dat er dan maar aardappelen zullen gegeten worden. (Hoeveel verschillende zakken aardappelen er zijn, dat bespaar ik je…) Teleurgesteld ben je in ieder geval , want kiezen is verliezen.

Millenials hebben de geboorte van commerciële tv-zenders en van sociale media meegemaakt. Reclame en media fluisteren ons al heel ons leven in dat al onze kleine, pietluttige keuzes wél belangrijk zijn. Van tandpasta tot toiletpapier: wat je kiest, toont aan anderen wie je bent, dus het is cruciaal om de juiste keuze te maken! Sociale media laten ons geloven dat jouw succes afhankelijk is van die keuzes. Want wie niet mee is, hinkt achterop. En als je jezelf al kan laten aanpraten dat het kiezen van het juiste wc-blokje je imago vormt, hoe moeilijk wordt het dan om de juiste loopbaankeuzes te maken?!

Verwende nesten

Zijn wij, millenials, dan echt verwend ? We omarmden bij het opgroeien steeds meer en meer mogelijkheden in het leven. We zijn gegaan van één huistelefoon naar ieder zijn eigen smartphone, laptop, tablet én smartwatch. Van vijf televisiezenders naar Netflix. Van BV’s in de boekskes naar Jan met de pet die influencer wordt. Van een volledige carrière bij één werkgever naar online businesses en revolutionaire start-ups. Dus ja, we zijn spoiled for choice. We hebben de luxe om al die verschillende mogelijkheden te hebben.

Betekent dat dan dat millenials ook effectief verwende nesten zijn die met niets tevreden zijn? Dat denk ik niet. Die fantastische veelheid aan mogelijkheden brengt immers ook keuzestress met zich mee. Keuzestress, dat voel je wanneer je overspoeld wordt met informatie die je moet overwegen om uiteindelijk nog de ‘goede’ keuze te maken. Bovendien kijkt de hele wereld over je schouder mee naar elke keuze die je maakt, want het is bon ton om je leven te etaleren in een status update, tweet of Instagram post. Maar wat je ook kiest, de kans is reëel dat er altijd een nog betere optie om te hoek ligt. We zijn dus op den duur niet meer in staat om tevredenheid te voelen in het moment zelf. Niet zozeer omdat we ondankbaar zijn, maar voornamelijk omdat we bang zijn dat elke keuze die we maken bepalend is en ons onherroepelijk op het goede of het foute pad kan brengen. Wanneer de keuzestress piekt, slaan de twintigerstwijfels en dertigersdilemma’s toe en stop je met keuzes maken want het gaat gewoon niet meer.

Keep on keepin’ on

Zijn we dan gedoemd om in de fleur van ons leven en masse depressief te worden? Helemaal niet. Als tiener en als jonge twintiger ben je enorm druk bezig met het opbouwen van vanalles. The world is your oyster. Alles kan en het is je kans om een vliegende start te nemen. Maar als dertiger begint die bruisende rivier voor velen wat meer op een kabbelend beekje te lijken. Avontuur maakt vaak plaats voor gesetteld geraken, stabiliteit en routine. Anderen zijn door de rivier meegesleurd naar een jungle waar ze liever niet willen zijn. Nog anderen hebben zelfs geen flauw idee waar ze eigenlijk terecht zijn gekomen.

Zo lang je bleef doorgaan, had je geen tijd om stil te staan. Maar wat doe je wanneer je tijdens een reis wel even stil staat? Juist, je kijkt rond. Je neemt de omgeving in je op. Die dertigers die ik zonet omschreef? Die kijken rond, zien de duizenden alternatieve scenario’s bij hun familie, vrienden, op tv en op sociale media en denken: “Zit ik wel op het juiste pad? Had ik geen andere bestemming moeten kiezen? Ben ik er al bijna? Komt er eigenlijk wel een betere plek? Of heb ik het gewoon nu al compleet verprutst?

Wat je ook ziet wanneer je rondkijkt, het enige wat je net niet mag doen is blijven stilstaan. Blijf keuzes maken, zelfs al voelt het aan als een risico of onzekerheid. Verken en onderbouw. Vergelijk niet met anderen maar toets af bij jezelf wat jíj belangrijk of nodig vindt.  Doe het traag of doe het snel, maar besef dat je alleen maar in cirkeltjes blijft lopen als je niks onderneemt. Versla je keuzestress door er gewoon aan voorbij te gaan. De mogelijkheden zijn legio, dus zelfs als je je deze keer vergist, zijn er morgen nog 1001 andere opportuniteiten om het weer recht te zetten. Wat je dus ook doet, doe vooral íets!

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Goede voornemens

Ze zijn er weer ... de goede voornemens!

Inzicht

Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS. 

Is burn-out besmettelijk?

Is een burn-out besmettelijk?

Inzicht

Burn-out wordt verspreid als een infectieziekte. Dat was de conclusie van een intrigerend onderzoek dat onlangs belicht werd door professor Anseel in een column in De Tijd. Onderzoekers volgden over een periode van 12 jaar Deense werknemers. Blijkt dat werknemers die tewerkgesteld waren in een bedrijf waar veel medische diagnoses gesteld werden in verband met angst, depressie en burn-out vervolgens terechtkomen in een bedrijf waar vervolgens deze diagnoses ook toenemen. Zelfs als deze werknemers zelf geen diagnose hebben gekregen. Conclusie? Werknemers zijn onbewust drager van een mentale stoornis en kunnen daarmee anderen aansteken. Net zoals je soms onbewust drager bent van een virus en het kan doorgeven zonder zelf ziek te worden. Straffe uitspraak, vond onze collega Saskia Poelmans, Psycholoog outplacement & stress- en burn-outbegeleiding, en ging verder op onderzoek.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
ESF
EU
Vlaanderen
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor