Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/assessment.jpg
Tip

Meteen de juiste aanwerving

Wat kost een verkeerde aanwerving je organisatie? Of hoe kan je een slechte aanwerving vermijden? Het vinden van de juiste kandidaat voor een openstaande functie is niet altijd evident. Je hebt als HR manager enerzijds de kost en tijd die je stopt in je zoektocht, anderzijds heb je na de aanwerving ook de kost van opleiding, begeleiding en inwerking vooraleer de kandidaat up and running is. Als bedrijf heb je er dus alle belang bij om meteen de juiste persoon aan te werven. Sta jij als HR Manager voldoende stil bij de gevolgen van een verkeerde aanwerving? Björn Delombaerde, Assessment & Development Manager, licht een tipje van de sluier.

Welke impact heeft een verkeerde aanwerving?

Je verliest kostbare tijd:

  • De overige kandidaten uit je shortlist zijn mogelijks niet meer beschikbaar.
  • Het aanwervingsproces start opnieuw, eventueel ten koste van andere taken bij HR, N+1, opleidingsverantwoordelijken …
  • Hierdoor blijft de functie langer dan voorzien vacant. Het takenpakket van de aan te werven medewerker wordt tijdelijk herverdeeld. Dit kan andere lopende projecten vertragen.  

 

Je maakt extra kosten:

  • Tijdverlies heeft een directe impact op de kost. Naast de kost van het loon en de middelen is er de impact op de productiviteit en omzet.
  • De financiële investering voor de eerste kandidaat is doorgaans niet te recupereren en bovendien is er ook de kost van het ontslag.
  • De verkeerde aanwerving zorgt voor extra workload bij het team. Dit kan eventueel een toekomstige klantenrelatie in het gedrang brengen, het gunstig verloop van een project verstoren of een slechte indruk nalaten bij een bestaande klant. En tot slot leiden tot reputatieschade op social media kanalen en mond-aan-mond reclame.

​​​​​​​

Een gezonde teamdynamiek wordt verstoord:

  • Een verkeerde selectie kost niet alleen veel geld, het heeft ook impact op de mentale gezondheid en het stressniveau van de rechtstreekse en onrechtstreekse collega’s die achterblijven.
  • Collega’s moeten de lopende zaken opvangen, fouten rechtzetten of opnieuw in opleiding voorzien.
  • Het uitblijven van een efficiënte oplossing kan de teamspirit ondermijnen en een domino-effect veroorzaken bij collega’s die besluiten het schip te verlaten.

Hoe de kans op een juiste aanwerving vergroten?

Een gouden tip: breng de verschillende facetten van een kandidaat maximaal in kaart. Een assessment center kan in korte tijd veel over een kandidaat vertellen en gaat verder dan een CV, motivatiebrief of een eerste selectiegesprek. Bovendien zal de assessor het sociaal wenselijk gedrag van de kandidaat die exact weet wat de organisatie zoekt, doorprikken. Het competentiegericht rapport op basis van concreet gedrag in realistische, professionele situaties kan in het beslissingsproces van een aanwerving zeer waardevol zijn. Aan de hand van betrouwbare en valide tools wordt duidelijk hoe een kandidaat zich in werkelijkheid gedraagt.

Een verkeerde aanwerving is niet alleen nefast voor de organisatie, maar heeft ook een negatieve impact op de net aangeworven medewerker. Een assessment center kan dit leed vermijden en biedt de  kandidaat een mooie leeropportuniteit: ‘Is deze job echt iets voor mij?’ of ‘Wat ik vandaag heb moeten doen, gaf me dat energie?’

Het assessment center reikt waardevolle feedback aan en draagt bij aan de reputatie van de organisatie die investeert in menselijk kapitaal, zelfs vóór de effectieve aanwerving, ook als de gescreende kandidaat uiteindelijk zonder contract in handen de selectieprocedure verlaat.

Wil je hierover graag meer weten?

Contacteer vrijblijvend onze afdeling assessment en development.

Ontdek ons aanbod Assessment & Development centers.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

HR Summit 2023

Geslaagde HR Summit 2023

Nieuws

26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent. 

De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière. 

HR Summit 2022

Geslaagde HR Summit 2022

Nieuws

De 11de editie van de HR Summit met als thema 'HR in 2022, leading or following? vond plaats in het Communicatiehuis in Gent. De digitale opgang heeft de vraag naar mensen niet doen afnemen. Integendeel. Nooit eerder woedde de voorbije 50 jaar de oorlog om talent heviger. Bedrijven kreunen onder het tekort aan medewerkers. Dat plaatst de medewerker in een ongekend sterke positie. De machtsverhouding tussen medewerker en organisatie heeft zich de voorbije decennia volledig omgekeerd.
 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor